Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АМЕРИЧКИ ОФИЦИР УПОЗОРАВА: "Биће много жртава на обе стране", Руси спремају "зоне убијања"?!

17.05.2023. 20:25
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/The Трибуне

Откривено је зашто Украјинцима треба толико времена за контраофанзиву

После месеци скоро свакодневног извештавања о борбама у стилу Првог светског рата између украјинске војске и разних руских јединица у близини Бахмута, очекивана украјинска пролећна офанзива ће вероватно ускоро наступити. Колико брзо? Немогуће је рећи. Може да почне за неколико дана или недеља.

НЕ ПРЕСТАЈУ ДА СНАДБЕВАЈУ КИЈЕВ СМРТОНОСНИМ ОРУЖЈЕМ Поводом краја рата у Украјини огласио се Песков: Видимо само чињенице

НЕ ПРЕСТАЈУ ДА СНАДБЕВАЈУ КИЈЕВ СМРТОНОСНИМ ОРУЖЈЕМ Поводом краја рата у Украјини огласио се Песков: Видимо само чињенице

ЕРДОГАН САОПШТИО РАДОСНУ ВЕСТ: Русија и Украјина постигле договор!

ЕРДОГАН САОПШТИО РАДОСНУ ВЕСТ: Русија и Украјина постигле договор!

ГЕНЕРАЛ КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руски ПВО уништио девет ракета ХИМАРС и 19 украјинских дронова!

ГЕНЕРАЛ КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руски ПВО уништио девет ракета ХИМАРС и 19 украјинских дронова!

Они који спекулишу о томе када би се тачно могао десити такав напад треба да разумеју сложени изазов са којим се суочавају украјинске снаге, пише "Вашингтон пост".

Украјински генерал Валериј Залужни зна да има само две велике предности када иде у офанзиву: да бира време и место напада. Он зна да је након лансирања десетина хиљада војника против руске војске - силе која је месецима припремала одбрамбене положаје - немогуће повући их назад.

valerij zalužni
валериј залужни / Извор: Профимедиа

Последњих неколико месеци - вероватно још од прошлог лета после успешне украјинске офанзиве у области Харков - Залужни и његови команданти планирају ову офанзиву. Проучавају обавештајне извештаје, истражују руске линије, постављају своје специјалце на кључне положаје, гађају непријатељске штабове и залихе и шаљу поруке борцима отпора иза непријатељских линија.

Али најтежа ствар коју је Залужни морао да уради током овог дугог периода је да створи борбену снагу потребну за напад. Морао је да синхронизује текућу мобилизацију са својим савезницима, који су обучавали и опремали његове снаге на локацијама широм света.

Затим је морао да координише кретање тих снага назад у Украјину - а затим на терене у близини места где ће украјинска војска покушати да направи свој пробој. Тако сложен задатак био би застрашујући чак и за најбољег команданта.

Украјина је велика земља, а фронт је веома дуг. Довођење свих ових јединица на положај је у војном жаргону који се зове РСОИ: пријем, постављање, кретање напред и интеграција. Чак и за најелитније америчке снаге, ово је изазов који се више пута практикује у свим америчким центрима за обуку. Поједини украјински војници су се показали веома добри у прилагођавању новом западном оружју и извршавању немогућих задатака на бојном пољу. Али исправан РСОИ захтева координиран и синхронизован тимски учинак.

Када Залужни интегрише свеже обучене снаге у своју команду и врати јединице на фронт за очекивану офанзиву, његов задатак ће бити да је изврши. У нападу, он мора да пребаци своје трупе преко реке Дњепар, само да би се суочио са руским непријатељем који је – иако још увек нефункционалан и лоше вођен – имао месеце да се припреми.

Ukrajinski vojnik
Украјински војник / Извор: Профимедиа

Сложен скуп препрека и застрашујући низ одбрамбених појасева и потенцијалних "зона убијања" чекају у областима Херсона и Запорожја. Руси могу да имају предност у заузимању ових статичних одбрамбених положаја, али само ако њихови војници одлуче да се боре.

Офанзивне операције захтевају више снага, већу маневарску спретност, прецизно циљање и пуцање, као и дуже и сигурније линије снабдевања. Украјинска војска није извршила ништа слично у овом обиму. Изузетно је тешко чак и добро обученој сили да умножи борбену моћ на више одлучујућих тачака напада. Али то је оно што украјинска војска мора да уради.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Биће много жртава на обе стране

- Предвиђам да ће Залужни и његова војска на крају ослободити већину - ако не и сву - земљу коју су Руси заузели у овој офанзиви. Познајем украјинску војску, а познајем и руску војску и нема сумње да ће то бити крајњи резултат ове офанзивне кампање. Али немогуће је са сигурношћу рећи како ће се то тачно одиграти. Можемо претпоставити да ће то бити тешка борба. То ће резултирати многим жртвама на обе стране и тестирати вољу руског председника Владимира Путина - пише за "Вашингтон пост" бивши амерички официр Марк Хертлинг.

Украјински председник Владимир Зеленски такође ће морати да се припреми за оно што ће се десити након почетних битака. Украјинским цивилима на окупираној територији биће потребна хуманитарна помоћ.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Биће неопходне масовне операције разминирања, пошто су Руси расули мине и касетну муницију по пољима у ишчекивању контраофанзиве. И оштећена инфраструктура ће морати да се обнови. Светска банка је недавно проценила тренутне трошкове обнове на око 411 милијарди долара, а коначна цифра ће сигурно бити много већа.

НАТО и Сједињене Државе такође морају да наставе да подржавају украјинску војску на неодређено време. Сви ратови се завршавају неком врстом политичког споразума, али Русија тешко да ће бити сита. А ако је прошлост било какав водич, њеним обавезама се не може веровати. Чак и са десеткованом војском, Русија ће покушати да се обнови, а Украјина ће остати рањива, закључује "Вашингтон пост".

У Украјину ће доћи мир и победа. Али то вероватно неће бити лако, нити ће бити трајно. Из тих разлога, Запад мора да настави своју подршку.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

}