Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СВАКИ ЦЕНТИМЕНТАР ТЕ ЗЕМЉЕ ЈЕ НАТОПЉЕН КРВЉУ" Американци саветују Зеленског да напусти Бахмут, он ни да чује: Жртве су огромне!

25.01.2023. 20:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Bahmut
Бахмут / Извор: Профимедиа

Амерички и западни званичници позивају Украјину да помери свој фокус са бруталне, вишемесечне борбе у источном граду Бахмуту и уместо тога да приоритет потенцијалној офанзиви на југу, користећи другачији стил борбе уз помоћ милијарди долара вредног новог војног хардвера који су доставили савезници Кијева.

Скоро шест месеци украјинске снаге се боре са Русима на малој територији у Бахмуту, који се налази између градова Доњецка и Луганска које држе сепаратисти. Снажно гранатирање је готово потпуно уништило град.

- То је брутална и упорна борба, при чему је свака страна размењивала од 100 до 400 метара земље сваког дана и размењивала неколико хиљада артиљеријских метака дневно. Бахмут је мање привлачан војно, у смислу било које врсте инфраструктуре, него што би могао бити да није био овако уништен - рекао је прошле недеље високи званичник западних обавештајних служби.

"АКО УПОТРЕБИТЕ БОМБЕ КАО У ЈУГОСЛАВИЈИ..." Москва побеснела због одлуке Берлина: Спрема се жесток одговор

"АКО УПОТРЕБИТЕ БОМБЕ КАО У ЈУГОСЛАВИЈИ..." Москва побеснела због одлуке Берлина: Спрема се жесток одговор

КИЈЕВ ТРЉА РУКЕ, СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА: Бајден званично потврдио испоруку 31 тенка Абрамс М1

КИЈЕВ ТРЉА РУКЕ, СТИГЛЕ ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА: Бајден званично потврдио испоруку 31 тенка Абрамс М1

РАКЕТА ПОГОДИЛА ТУРСКИ БРОД У ХЕРСОНУ: Пројектил пао на мост брода и изазвао пожар (ВИДЕО)

РАКЕТА ПОГОДИЛА ТУРСКИ БРОД У ХЕРСОНУ: Пројектил пао на мост брода и изазвао пожар (ВИДЕО)

Сада, уочи онога што се очекује да ће бити пролеће бруталних борби, постоји тактичко отварање, кажу амерички и западни званичници за CNN. Последњих недеља су почели да сугеришу украјинским снагама да смање своје губитке у Бахмуту, за који тврде да има мали стратешки значај, и да се уместо тога фокусирају на планирање офанзиве на југу.

Bahmut
Бахмут / Извор: Профимедиа

То је био део поруке коју су послала три висока званичника администрације Џоа Бајдена која су прошле недеље отпутовала у Кијев.

Заменик саветника за националну безбедност Џон Фајнер, заменик државног секретара Венди Шерман и подсекретар одбране за политику Колин Кал рекли су на састанку са украјинским председником Володимиром Зеленским да САД желе да Украјина одустане од борбе до исцрпљивања у Бахмуту. Уместо тога желе да се Кијев фокусира на стил механизованог маневарског ратовања који користи брзе, неочекиване покрете против Русије, рекли су извори упознати са њиховом дискусијом.

Стотине оклопних возила које су САД и европске земље доставиле Украјини последњих недеља, укључујући 14 британских тенкова, требало би да помогну Украјини да направи ту промену, рекли су званичници.

Убеђивање Зеленског

Међутим, није јасно да ли се Зеленски осећа спремним да напусти Бахмут.

Људи упућени у његово размишљање кажу за CNN да Зеленски не верује да је победа Русије у Бахмуту свршен чин и да и даље нерадо одустаје од тог града. Задржавање Бахмута дало би Украјини већу шансу да поврати цео регион Донбаса, сматра Зеленски. Такође верује да би Русији победа у том граду дати могућност за даље напредовање ка стратешки важним Славјанску и Краматорску.

Бахмут је такође важан симбол украјинског отпора.

Зеленски је посетио Бахмут непосредно пре него што је отпутовао у Вашингтон прошлог децембра, где је рекао америчким законодавцима да је "сваки центиметар те земље натопљен крвљу, а пушке се чују сваког сата".

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Укратко, рекао је високи западни званичник, Бахмут је "важан зато што су га Руси учинили важним – вероватно више него што је сам терен значајан". Амерички војни званичник је такође изразио сумњу да ће Украјина напустити Бахмут — не због његове вредности на бојном пољу, већ зато што је вредност стратешке поруке толико важна.

Постоје и неке користи од покушаја да се исцрпе Руси у Бахмуту.

У понедељак, високи амерички војни званичник рекао је новинарима да је Русија "убацила“ десетине хиљада "лоше опремљених и обучених" заменских војника преко линије фронта у последњих неколико месеци, укључујући и Бахмут. Упркос бројности, нове трупе нису промениле динамику борбе, рекао је званичник.

Али Украјина такође трпи огромне жртве и свакодневно троши огромне количине артиљеријске муниције – стил борбе за који САД не верују да је одржив. Што се тиче самог обима, Русија и даље има више артиљеријске муниције и људства, а паравојна организација Вагнер користи хиљаде помилованих затвореника у борбама, рекао је западни обавештајни званичник.

Амерички званичници се надају да ће најновија испорука оклопне опреме и проширена обука украјинских снага у Немачкој подстаћи Украјину да промени своју тактику.

Путинове калкулације

У међувремену, појављују се знакови да руски председник Владимир Путин намерава да направи велики корак у наредних неколико недеља како би повратио иницијативу у рату, рекли су званичници упознати са обавештајним подацима.

Директор ЦИА-е Вилијам Бернс отпутовао је у Кијев раније овог месеца да обавести Зеленског о америчкој процени Путинових планова, рекли су за CNN извори упознати са њиховим разговором. Постоје и индиције да Путин разматра још једну мобилизацију трупа од чак 200.000 људи.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Кремљ је почео да спроводи анкете у земљи како би проценио популарност још једне мобилизације, рекла су два званичника. Следећа мобилизација би, неки верују, била тиша у односу на прву, када је сам Путин објавио телевизијско саопштење.

Путин је свестан колико је прва мобилизација била непопуларна крајем прошле године, када су избили протести и стотине хиљада руских мушкараца побегло је из земље да би избегли регрутацију, рекли су званичници.

Али Русији су и даље потребни људи за борбу. Прва мобилизација је скоро удвостручила присуство руских трупа у Украјини, чак и ако је произвела борце који су били необучени и недисциплиновани.

- Не мислимо да се Путин још увек одлучио, посебно када ће то да уради. Готово сигурно је забринут због беса друштва и негативних економских последица - рекао је високи званичник западних обавештајних служби.