Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕСНЕ БИТКЕ ЗА ХЕРСОН И ХАРКОВ: Украјина напада и осваја села и градове, али је за СЛАВЉЕ Кијева ПРЕРАНО! (ВИДЕО)

09.09.2022. 19:19
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Руска војска у проблему

Украјина је, како тврди, покренула контраофанзиву у више смерова, заузела три насеља и додатну територију на југу и истоку земље, док стижу извештаји о "масовним побунама" у руској војсци а свет обилази слика тројице војника како дижу плаво-жуту заставу изнад села у подручју које је у главном фокусу велике контраофанзиве Кијева.

ЗЕЛЕНСКИ ОБРАДОВАО СУНАРОДНИКЕ: Украјинци повратили важан град на истоку, заузели више од 1.000 км2 руске територије

ЗЕЛЕНСКИ ОБРАДОВАО СУНАРОДНИКЕ: Украјинци повратили важан град на истоку, заузели више од 1.000 км2 руске територије

СТОЛТЕНБЕРГ И БЛИНКЕН ЗАКЉУЧИЛИ - ЗИМА ЋЕ БИТИ ТЕШКА: Ево шта под хитно морају да шаљу украјинској војсци, време пролази

СТОЛТЕНБЕРГ И БЛИНКЕН ЗАКЉУЧИЛИ - ЗИМА ЋЕ БИТИ ТЕШКА: Ево шта под хитно морају да шаљу украјинској војсци, време пролази

КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руска ПВО оборила шест украјинских дронова и уништила 18 ракетних бацача у околини Изјума

КОНАШЕНКОВ ТВРДИ: Руска ПВО оборила шест украјинских дронова и уништила 18 ракетних бацача у околини Изјума

Ситуација је таква да је проруски званичник из украјинског региона Херсон Кирил Стремоусов рекао у понедељак да је референдум о прикључењу Русији одложен због безбедности. Председник Владимир Зеленски наговестио је да је Украјина покренула контраофанзиву у различитим правцима, "не само у Херсонској области", док је његов саветник рекао да се акције спроводе на истоку и југоистоку земље.

"Масовне побуне у руској војсци"

Тренутно са фронта сада стижу различити извештаји, али некакав консензус је да су руске снаге добро укопане, а напредак Украјинаца - спор.

"Дејли мејл" пише међутим да су руски команданти суочени са масовним побунама и да читави пукови одбијају да се боре због недостатка основних залиха и непримања плате. Лист наводи, позивајући се на украјинску Јужну оперативну команду, да је руски 127. пук 1. корпуса армије наводно игнорисао наређења да се прикључи борбама код града Херсона. Војници који су водили побуну рекли су својим надређенима да се не могу борити јер недељама пате од несташице воде и хране а истовремено не примају своје плате.

Украјинска војска је, како преноси "Дејли мејл", навела да су руске обавештајне агенције ГРУ и ФСБ истражиле појединце одговорне за вођење револта и "склониле" их са њихових позиција.

А 127. пук није једини. Како наводи "Дејли мејл", једна јединица из 113. пука Доњецка у јуну објавила на снимак на "Телеграму" да више не може да се бори због потпуног недостатка опреме и масовних болести и повреда, а да су њихови надређени "протумачили жалбе као саботажу".

Заузето село Високопоље

Кирило Тимошенко, заменик шефа председничке канцеларије, у недељу је објавио слику војника како подижу украјинску заставу изнад села за које је рекао да је у јужном подручју које је главни фокус контраофанзиве, преноси Ројтерс.

- Високопоља. Област Херсона. Украјина. Данас - написао је Тимошенко на Фејсбуку поред фотографије.

И проукрајински и проруски извори потврдили су заузимање Високопоља око којег се борбе воде већ недељу дана. Ово село је пре рата бројало 3.700 становника и налази се 19 километаа западно од реке Дњепар.

Подизање украјинске заставе у Високопољу

Популарни руски канал војне тематике "Рибар" је геолоцирао фотографију са заставом и навео да је реч о селу Високопољу, који су иначе браниле и елитне руске падобранске јединице. У понедељак је стигла и потврда да се руске трупе повлаче са јужних делова Високопоља како би избегле опкољавање.

"Рибар" је навео да су се руске снаге сада повукле у села Олгино и Архангелск, неколико километара југозападно од Високопоља за које се наводи да је за Русе изгубљено "барем 70 одсто" његових насеља, преноси Index.hr.

Канал је у среду објавио мапу бојног поља на којем су украјинске снаге продрле дубоко у руску територију иза ослобођеног села Сухој Ставок и дошле све до пута која повезује село Давидов Брид са Новом Каховком. У међувремену је пренео да су руске снаге уништиле све украјинске понтонске мостове преко реке Ингулец.

Напади у четири смера у Херсону

Институт за ратне студије пренео је извештаје руских војних блогера према којима су украјинске снаге наставиле са нападима у најмање четири смера у Херсонској области: западно од Високопилије, јужно од границе Херсонске и Дњепропетровске области, североисточно од украјинског моста преко реке Ингулец око Сњигуривке те северно од града Херсона.

Руско министарство одбране није потврдило губитак Високопоља, али је Џејмс Руштон, британски војни аналитичар у Украјини, објавио видео на "Твитеру" за који је рекао да показује како украјинске снаге прелазе преко бивших руских положаја.

Иако се снимак не може независно проверити, он показује добро изграђене земљане ровове за које би војницима биле потребне недеље да ископају. Руски војници су се месецима припремали за украјинску офанзиву на Херсон.

- Излази много оваквих видео снимака. Украјинци су последњих дана значајно напредовали - тврди Руштон.

На почетку заузета четири села

Након што је Украјина покренула офанзиву код Херсона, сајт Прм.уа је пренео да је украјинска војска пробила прву линију руске одбране у Херсонској области, као и да су руске снаге побегле са својих положаја.

Украјинске снаге заузеле су четири села у близини Херсона – Правдине, Архангелске, Новодимитривку и Томину Балку - након што су пробиле фронт на три места, известио је прошле недеље CNN позивајући се на украјински војни извор, а главна "мета" био је Херсон.

"Кључни мостови преко Дњепра под сталном ватром"

Генерал Алексеј Громов из главног штаба оружаних снага Украјине рекао је на брифингу у четвртак, како преноси Index.hr, да су "кључни мостови области Херсон под сталном ватром… путни мостови Антонивски, Каховски, Даривски, као и железнички мост Антонивски, преко којег је непријатељ пребацивао своје трупе и опрему".

У међувремену се појавио и сателитски снимак на којем се види урушавање моста код Нове Каховке, вероватно због бројних ранијих удара ХИМАРС-а. Index.hr указује да је питање да ли Руси имају у функцији више иједан путни мост преко Дњепра.

Русија, с друге стране, тврди да украјински противнапад није успео.

"Пропала контраофанзива"

Руска агенција РИА цитирала је прошле недеље Министарство одбране које је признало да су украјинске трупе покушале офанзиву у јужним регионима Николајев и Херсон. Али, Министарство је рекло да су украјинске снаге претрпеле значајне губитке, те тврди да је "офанзива покушај непријатељске офанзиве потпуно пропао".

Руски извори такође тврде, преноси Index.hr, да је украјинска елитна 128. планинска бригада десеткована у нападу и да је у петак проглашен Дан жалости у њиховој Закарпатској области.

Прерано за славље

Обим и успех украјинских операција тек треба да се потврди. Али, прерано је рећи да ли ће наводни успеси да се преведу у победу на терену. Неименовани амерички званичник рекао је "Њујорк тајмсу" да Пентагон "остаје опрезан по питању тога да ли су тренутне војне способности Украјине довољне да оствари значајне добитке".

Бивши британски војник који оперише са извиђачком јединицом украјинске војске у борбама за Херсон Марк Ајрес рекао је CNN-u да се "борбе воде споро, метар по метар", јер "немају ресурса за масовни блицкриг".

ISW упозорава да војне операције попут ове контрафензиве не успевају нити пропадају у једном или за недељу дана. Аналитичари се углавном слажу да је још увек прерано говорити о томе да ли је украјинска контраофанзива успешна или је већ "неславно пропала".

Стручњак за анализу савременог ратовања Том Купер, који је прошле недеље изнео детаље почетка украјинске контраофензиве, у извештају у среду на порталу "Медијум" закључио је да је "потпуно бесмислено проглашавати било победу било пораз", будући да је "премало тога познато".

Према његовом ранијем извештају, Руси и даље држе позиције на северозападној страни фронта, али се њихова линија одбране уз Дњепар урушила, док су Украјинци готово или потпуно ослободили места Золота Балка, Михајливка, Нововознесенске, Андријивка, Лозов, Сухој Ставок, Костромка, Брускинске, Зелени Гај, Тернови Поди, Барвинок, Правдина и Томина Балка.

"Ограничена акција на захтев Пентагона"

Украјинска акција очигледно је ограниченог опсега, што је, према писању CNN-a, било на изричиту препоруку Пентагона. Сасвим је могуће да је контраофанзива покренута прерано и да, без бројчане надмоћи и без довољне подршке неће успети у свом циљу. Зима се ближи а притисак за склапање примирја је све већи.

Не постигну ли убрзо икакав конкретан помак наде Кијева о ослобођењу целе Украјине могле би се срушити.

- Овај процес неће бити веома брз, али ће се завршити постављањем украјинске заставе изнад свих насеља Украјине - написао је прошле недеље на "Телеграму" Олексиј Арестович, саветник Зеленског.

Више о дешавањима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

БОНУС ВИДЕО: Украјински екстремистички "Кракен" у борби против Руса у Луганској области