Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"БОРИЋУ СЕ ДОК ДИШЕМ" Украјинског Рамба умало разнела граната, сада се враћа на фронт, спреман да УМРЕ! Мрзи Путина! (ВИДЕО)

02.07.2023. 21:59
Rambo
Рамбо / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/BBC News

Упоран је у својој намери да до краја служи украјинском народу без обзира на последице

Ветеран британске војске познат под надимком Рамбо вратио се на прву линију фронта у Украјини само неколико месеци након што је преживео више погодака гелера од стране руске гранате која га је умало разнела. Шариф Амин (40) који је служио девет година у британском првом батаљону, укључујући два обиласка Авганистана, замало је изгубио десну ногу и руку када су он и његови украјински другови били немилосрдно гранатирани у извиђачкој мисији дубоко иза непријатељских линија прошлог октобра, преноси Дејли мејл.

КЉУЧНИ МОМЕНАТ У РАТУ?! Украјинци свом силом кренули у контраофанзиву - Руси пружају жесток отпор, а ево где се води највећа битка (МАПА)

КЉУЧНИ МОМЕНАТ У РАТУ?! Украјинци свом силом кренули у контраофанзиву - Руси пружају жесток отпор, а ево где се води највећа битка (МАПА)

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО ЧЕГА СЕ ТРЕНУТНО НАЈВИШЕ ПЛАШИ: Питали га и да ли страхује за свој живот, ево шта је рекао

ЗЕЛЕНСКИ ПРИЗНАО ЧЕГА СЕ ТРЕНУТНО НАЈВИШЕ ПЛАШИ: Питали га и да ли страхује за свој живот, ево шта је рекао

ДВОДНЕВНИ ПРЕСЕК СТАЊА НА УКРАЈИНСКОМ РАТИШТУ: Крвави почетак јула за Кијев, воде се жестоке борбе (ВИДЕО)

ДВОДНЕВНИ ПРЕСЕК СТАЊА НА УКРАЈИНСКОМ РАТИШТУ: Крвави почетак јула за Кијев, воде се жестоке борбе (ВИДЕО)

Запањујуће, мање од девет месеци након што је израњаван, са пробијена оба плућна крила и гелерима у сва четири уда, Амин се вратио у крвави рат јер, како је рекао, није могао да окрене леђа народу Украјине.

- Првобитно сам отишао да се борим за слободу у време када је мир у Европи био угрожен од стране лудог диктатора. Тај посао није завршен. Док не буде, док Украјина не победи, учинићу све што могу да помогнем. Поверио сам се народу те земље и намеравам да то поштујем све док не буде испаљен последњи метак - истакао је он.

"Борићу се док дишем"

Упркос страшним повредама, Амина су спасили његови другови и оперисане су му рука и нога у војној болници у Одеси. Након што је у децембру евакуисан кући приватним медицинским авионом, хирурзи у Бристолу, одакле је, лечили су га након што су пријатељи прикупили новац да га врате његовој украјинској вереници Хелен Витвицкаји и њеном десетогодишњем сину Платону.

Амин, који се поново састао са украјинским трупама у граду Херсону погођеном поплавама, рекао је да воли народ Украјине и упркос повредама опасним по живот, обавезао се да помогне. Он је рекао да ће, док још дише, наставити да се бори.

- Дакле, момци су се коначно вратили у Украјину након неколико месеци рехабилитације. Управо смо завршили последњу фазу преласка границе и ево другог круга. Слава Украјини - поручио је у снимку.

Британски ветеран стиже у Херсон само неколико недеља након што је брана Каховка дигнута у ваздух, за шта Русија и Украјина криве једна другу. Амин се такође враћа усред украјинске контраофанзиве и последица запањујућег покушаја побуне приватне војске Јевгенија Пригожина.

"Овде умирем"

Говорећи из свог болничког кревета након руског напада, Амин је испричао како је отишао у Украјину скоро чим је избио рат у фебруару 2022. године и на почетку пружао хуманитарну подршку, али како су се борбе појачавале, он је почео да користи вештине које је научио у британској војсци за обуку Украјинаца, пре него што се на крају пријавио као војник.

Амина и његову јединицу су потом напале руске трупе док су патролирали линијама фронта прошлог октобра. Он је описао заклон у плитком рову поред украјинског друга познатог као "Професор" док су били гранатирани.

- Били смо шлем уз шлем, руку под руку, док су меци само долазили. Следеће што знам и чујем је овај свемогући ударац. Осећао сам се као да ме је неко одвукао у подземље. Видео сам све црвено. Професорово тело је било млохаво као крпена лутка. Слетео је на мене. У том тренутку сам знао да сам погођен. Помислио сам да сам овде мртав. Овде умирем. Па сам то прихватио. Професор је био мртав, нисам могао да га скинем са себе - рекао је он.

Амин се присетио да је викао другом саборцу - Олеху Шумову, познатом као "Шам" - да је још жив и да му је потребна помоћ. Он је описао како је Шам, упркос томе што је и даље био под ватром, искочио из сопственог рова и одвукао Професорово тело. Тада се Амин суочио са ужасавајућом величином сопствених повреда, десна рука му је висила на зглобу, а комад гелера "величине лименке" био му је забоден у десну ногу. Иако то тада није знао, гелери су такође нашли пут испод његовог панцира и забили су му се у леђа, пробушивши оба плућна крила.

"Не кајем се"

- Померио сам се и осетио неподношљиву бол кроз плућа, кроз руку. Све што сам имао била је лева рука. Имао сам своју опрему око себе, панцир, све на себи. Не знам како сам добио снаге да се извучем из тог рова, али јесам. Некако сам се откотрљао у предњи положај и могао сам да видим овај огроман комад гелера како ми вири из ноге. Био је као конзерва. На силу сам се окренуо на леђа, а мој командант ме је одвукао у неку врсту заклона док су меци падали. Почела је киша и рекао сам свом команданту да мора да ме склони са стена, јер овде лежим на камењу и у агонији сам. Он ми је казао да то није камење, већ гелер који ми је прошао кроз панцир и забио ми се у леђа. Рекао је да ће ме извући - рекао је.

Шарифа и Шама су убрзо спасила оклопна возила која су их у року од 20 минута одвезла до кола хитне помоћи која су чекала па даље у болницу. Три гелера уклоњена су из његовог тела и стављена су у стаклену теглу поред његовог кревета док се опорављао. У једном тренутку се присетио како су лекари стајали над њим и шапутали да неће успети.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Шариф, који је одликован украјинском медаљом за храброст, рекао је тада да се не каје.

- Нисам могао да останем по страни. Ако седим код куће на ловорикама, упркос томе што имам вештине које могу помоћи, какво сам ја то људско биће? - поручио је Рамбо.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.