Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРИТАНСКИ ВОЈНИЦИ РАТУЈУ У УКРАЈИНИ?! Откривени разговор НАТО официра све РАСКРИНКАО: Ево каква је њихова УЛОГА

04.03.2024. 20:33
Пише:
Србија Данас
ukrajina
украјина / Извор: Фото: Профимедиа

О случају се огласио и Кремљ.

Британски војници су "на терену" у Украјини и помажу кијевским снагама у испаљивању далекометних пројектила "Сторм Шедоу", произлази из аудиоснимка разговора у којем су суделовали официри Луфтвафеа, немачких ваздухопловних снага, пише Гардијан.

ОРБАН УПОЗОРИО ЕВРОПУ: Немогуће је победити Русију, Мађарска НЕЋЕ СА ВАМА!Viktor Orban

ОРБАН УПОЗОРИО ЕВРОПУ: Немогуће је победити Русију, Мађарска НЕЋЕ СА ВАМА!

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА СЕ РУШИ КАО ДОМИНЕ! Још једно село у Донбасу пред падом! Авдијевка покренула лавину РУСКИХ УСПЕХАukrajina

УКРАЈИНСКА ОДБРАНА СЕ РУШИ КАО ДОМИНЕ! Још једно село у Донбасу пред падом! Авдијевка покренула лавину РУСКИХ УСПЕХА

ПРОПАСТ АМЕРИЧКЕ ТЕХНИКЕ НА УКРАЈИНСКИМ ФРОНТОВИМА! Абрамси горе као као шибице, моћна руска војска се не зауставља (ВИДЕО)ruska vojska

ПРОПАСТ АМЕРИЧКЕ ТЕХНИКЕ НА УКРАЈИНСКИМ ФРОНТОВИМА! Абрамси горе као као шибице, моћна руска војска се не зауставља (ВИДЕО)

Након што се аудиоснимак прошле седмице појавио у руским медијима, Кремљ је поручио да се ради о доказу директне умешаности "колективног запада" у рат у Украјини. Подсетимо, аудиоснимак је прошлог петка објавила Маргарита Симоњан, уредница информативног канала Раша Тудеј (РТ).

Немачка је накнадно потврдила аутентичност аудиоснимка на коме официри Луфтвафеа расправљају о томе како би се немачке ракете "Таурус" могле употребити за покушај дизања у зрак Керчког моста који повезује руско копно с Кримом.

Шеф Луфтвафеа: Британци имају људе на терену

Током разговора, генерал пуковник Инго Герхарц, шеф Луфтвафеа, описује како Британија сарађује с Украјином на лансирању ракета Сторм Шедоу против циљева до 400 километара иза руских линија.

- Када се ради о планирању мисије, знам како то Енглези раде. Они имају неколико људи на терену, они тако раде, Французи не - навео је. 

Уобичајено је да се обавештајни подаци, опрема и подршка из позадине преносе јединицама распоређеним на предњој страни, али Герхарц сугерише да је британски приступ дубљи, укључујући подршку на лицу места.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Фото: Printscreen

Гласноговорник Кремља Дмитриј Песков поновио је да процурјели разговори "још једном наглашавају директну уплетеност колективног Запада у сукоб у Украјини". Немачки министар обране Борис Писториус одговорио је оптуживши Москву да води "информациони рат" против Запада. 

Аудиоснимак објављен на Телеграму

Више се не сумња у аутентичност 38-минутног разговора који се водио пре петнаестак дана на релативно несигурној платформи Webex. Чини се да су га хаковали Руси који су га проследили уредници РТ-а да га у петак објави на Телеграму.

Тобиас Елвуд, бивши председник парламентарног одбора за обрану, сматра да је цурење било неугодно за Берлин. Ипак, тврди да је Русија вероватно знала за британску присутност с обзиром на интензитет својих шпијунских активности.

- Међутим, то не би требало спречити неке озбиљне разговоре који се воде у дипломатским коридорима између Немачке и Британије и заправо НАТО-а - рекао је. Истакнуо је како је потребно утврдити зашто се ово уопште догодило. 

Британија је прошли уторак први пут потврдила присутност "малог броја особља" у Украјини, иако није рекла какве задатке особље обавља због забринутости да би Москва било какво потенцијално борбено укључивање могла сматрати ескалацијом. 

Шолц не жели ризиковати

Немачки канцелар Олаф Шолц је пре тачно седам дана објавио да неће испоручити пројектиле Таурус Украјини јер би то захтевало присутност Немаца, сличну оној Британаца и Француза, који би били ангажовани на "начину контроле циљева напада". 

Olaf Šolc
Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

Он не жели ризиковати да Берлин постане "саучесник у рату" чак и ако би војници били базирани у Немачкој.

- Њемачки војници се ни у једном тренутку и ни на једном мјесту не могу повезати с циљевима које овај систем (Таурус) постиже - објаснио је. 

Герхарц и три друга немачка часника на аудиоснимку разговарају о Шолцовој одлуци и како би је могли заобићи. Све се одвија пре 30-минутног састанка који заповедник зрачних снага има с министром обране Писториусом. 

Долазе до закључка како би брза испорука и упораба пројектила у непосредној будућности била могућа само ако би били укључени немачки војници.

Обука за кориштење Тауруса како би се избегло слање немачких војника на украјинско тло разматрана је као могућност, али би били потребни месеци припреме.

Расправљало се о уништењу Кримског моста

Ракете Таурус имају максимални домет од 500 километара, што је више од Сторм Шедоуа. Тијеком разговора, немачки официри коментаришу потенцијалне циљеве за Таурус, укључујући "мост на истоку" за који се каже да је тешка мета с "релативно малим" ступовима.

Опис одговара стратешком Керчком мосту. Украјинци још увек нису успели уништити споменути мост, упркос бројним више или мање успешним нападима.

Немачки часници закључују да би било технички изводиво дићи мост у зрак, али би за то могло бити потребно "10 до 20 пројектила".

Извор: Србија Данас/Index.hr