Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БУГАРСКА ШКАРТИРАНА ВОЗИЛА ПУТУЈУ У УКРАЈИНУ! Кијев и Софија договорили трансфер 100 оклопњака БТР-60 (ФОТО)

03.02.2024. 16:53
Пише:
Србија Danas/Oruzjeonline.com
Foto: X Printscreen/@ssysfakb
Фото: X Printscreen/@ssysfakb / Извор: Фото: X Printscreen/@ssysfakb

Кијев поново узима све што се нуди.

Бугарски министар одбране Тодор Тагарев потврдио је да ће Бугарска послати 100 оклопних транспортера у Украјину, споразум о коме је Народна скупштина земље ратификовала још у новембру 2023. Ова војна возила, која датирају из осамдесетих година прошлог века, дуго су се налазила у магацинима бугарског МУП-а и дуго су била ван употребе.

НИШТА СЕ НЕ БАЦА! Украјинци решили да се наоружају пројектилима СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА, земља која их донира их се одрекла, а Кијев их оберучке прихвата (ВИДЕО)CRV7

НИШТА СЕ НЕ БАЦА! Украјинци решили да се наоружају пројектилима СУМЊИВОГ КВАЛИТЕТА, земља која их донира их се одрекла, а Кијев их оберучке прихвата (ВИДЕО)

НЕМАЧКИ ОКЛОПЊАК РАСКОМАДАН НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ! Од Динга 2 "остали само дугмићи", Руси га избушили као швајцарски сир (ФОТО/ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@WarVehicle

НЕМАЧКИ ОКЛОПЊАК РАСКОМАДАН НА УКРАЈИНСКОМ ФРОНТУ! Од Динга 2 "остали само дугмићи", Руси га избушили као швајцарски сир (ФОТО/ВИДЕО)

"НЕ СЛУТИ НА ДОБРО" Вашингтон на СВЕ начине покушава да смири ситуацију између Зеленског и Залужног, Кремљ песимистичан: "Неће бити помирења"Dmitrij Peskov

"НЕ СЛУТИ НА ДОБРО" Вашингтон на СВЕ начине покушава да смири ситуацију између Зеленског и Залужног, Кремљ песимистичан: "Неће бити помирења"

Питање пребацивања војне опреме у Украјину изазвало је велике дискусије у бугарском дубоко подељеном друштву, где постоје и присталице и противници овог корака.

Међутим, још у јануару 2024. Тагарев је изјавио да оклопни транспортери нису пребачени јер није утврђен извор финансирања њиховог транспорта. На крају су, као што видимо, пронађена средства и оклопна возила ће сада бити пребачена украјинским оружаним снагама.

Трансфер старих оклопних возила у Украјину изазива сумњу у њихову борбену вредност, с обзиром на њихово застарело стање и техничке карактеристике. Претходно је Бугарска у Украјину већ послала неисправне ракете за систем ПВО С-300, као и расходовану муницију за малокалибарско оружје, коју је усвојила украјинска војска.

Такође, Бугарско Министарство одбране предузима кораке те се придружила коалицији земаља за креирања способности украјинског ваздухопловства за управљање авионима Ф-16, укључујући заједничку обуку и коришћење ваздушног простора земље. 

Одлука такође дозвољава да до четири пешадијске/механизоване чете са до 160 припадника украјинских оружаних снага остану на бугарској територији у сврху образовања и обуке.

Заменик министра је нагласио да је сво оружје неисправно и да се не може поправити у Бугарској.

Подсетимо, раније је бугарски председник Румен Радев ставио вето на споразум са Украјином о трансферу оклопних возила која су била на стању бугарског Министарства унутрашњих послова. Радев је тврдио да посланици приликом одлучивања о преносу војне опреме нису били довољно упознати са параметрима предложене трансакције и нису могли да јој дају адекватну оцену.

Према речима председника, оклопни транспортери су били потребни самој Бугарској за решавање питања у области националне безбедности. Он је напоменуо да би оклопни транспортери могли бити корисни у заштити државне границе Бугарске, као и у пружању помоћи становницима тешко доступних подручја земље у случају ванредних ситуација. 

Штавише, посао је у почетку био позициониран као бесплатан, односно Софија је изгубила своје оклопне транспортере, а да није добила ништа заузврат. Подсетимо, Влада у Софији обећала је Украјини пакет војне помоћи који укључује 100 оклопних транспортера још у јулу месецу 2023. године.

Напоменимо да у Бугарској и даље има много противника пружања војне помоћи Украјини. Током скупштинских саслушања о питању пребацивања оклопних транспортера у Украјину, чак је избио и окршај између посланика. Ипак, одлука је донета већином гласова.

БТР-60 укратко

БТР-60 се односи на совјетски оклопни транспортер пешадије на точковима 8×8 који је био широко коришћен од стране различитих земаља током периода Хладног рата и касније. Развијен је крајем 1950-их година, а ушао је у службу Совјетске војске почетком 1960-их.

БТР-60 је био дизајниран за превоз пешадије преко различитих терена и пружање одређене заштите. Имао је амфибијске способности, омогућавајући му да прелази водене препреке користећи точкове или водени млаз за погон. Возило је имало посаду од троје и могло је превозити до 14 потпуно опремљених војника пешадије.

БТР-60 је био наоружан са 14,5 mm тешким митраљезом и 7,62 mm митраљезом, пружајући му одбрамбени ватрени моћ. Имао је релативно танак оклоп који је пружао ограничену заштиту од ватреног оружја мале калибра и гелера граната.

Током година, произведено је неколико варијанти и модификација БТР-60, укључујући возила за командовање, варијанте противваздушне одбране и возила за извиђање. Иако је у многим војним снагама углавном замењен модернијим оклопним транспортерима, БТР-60 и даље остаје у служби неких земаља данас.

Прототип украјинског оклопног транспортера, направљеног по узору на совјетски БТР-60, први пут је примећен на линији фронта у источној Украјини почетком ове године.

Румунија је у априлу месецу почела да снабдева Оружане снаге Украјине старим модернизованим оклопним транспортерима ТАБ-71М, који су уствари дериват совјетских БТР-60ПБ развијених 60-их година.

Извор: Србија Данас/Oruzjeonline.com