Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДВЕ КЉУЧНЕ ТЕМЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ ДАН: Бајден шаље ЗАБРАЊЕНО оружје Кијеву, Турска ОКРЕНУЛА леђа Путину!

08.07.2023. 23:11
Пише:
Танјуг
Azov
Азов / Извор: Профимедиа

Два догађаја су данас посебно разбеснела Кремљ

Одлука САД да Украјини дају касетну муницију пример је агресивне политике која има за циљ одуговлачење украјинског сукоба, изјавила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

"МОРАЋЕ ДА КЛЕЧИ НА КОЛЕНИМА И ДА ПОЉУБИ ЧИЗМЕ!" Руски званичник упозорио Зеленског

"МОРАЋЕ ДА КЛЕЧИ НА КОЛЕНИМА И ДА ПОЉУБИ ЧИЗМЕ!" Руски званичник упозорио Зеленског

ШПАНИЈА РЕКЛА "НЕ" БАЈДЕНУ! "Одређено оружје НЕЋЕМО испоручивати ни под којим околностима!"

ШПАНИЈА РЕКЛА "НЕ" БАЈДЕНУ! "Одређено оружје НЕЋЕМО испоручивати ни под којим околностима!"

ОСЛОБОЂЕНИ КОМАНДАНТИ АЗОВА Ердоган се иза леђа Путина договорио са Зеленским - Москва бурно реаговала!

ОСЛОБОЂЕНИ КОМАНДАНТИ АЗОВА Ердоган се иза леђа Путина договорио са Зеленским - Москва бурно реаговала!

- Одлука администрације америчког председника Џозефа Бајдена да кијевском режиму обезбеди касетну муницију је још једна еклатантна манифестација агресивне антируске политике САД, која је осмишљена да што дуже одуговлачи сукоб у Украјини и да води рат до последњег Украјинца - рекла је Захарова, пренео је TASS.

Она је истакла да ће Вашингтон слањем касетне муниције у Украјину фактички постати саучесник у засићењу територије минама и да ће у потпуности делити одговорност за жртве изазване експлозијама, укључујући руску и украјинску децу.

Marija Zaharova
Марија Захарова / Извор: Профимедиа

Резников поздравио одлуку САД да пошаљу касетне бомбе Украјини

Украјински министар одбране Алексиј Резников поздравио је одлуку САД да пошаљу касетне бомбе Украјини, и обећао да се та муниција неће користити у Русији. 

Резников је написао на Твитеру да ће касетна муниција помоћи да се спасу животи украјинских војника, најављујући да ће Украјина водити строгу евиденцију о њеном коришћењу, као и да ће разменити информације са партнерима. 

Резников је рекао да војска неће користити касетну муницију у урбаним срединама, већ само за пробијање непријатељских одбрамбених линија.

Oleksij Reznikov
Олексиј Резников / Извор: Профимедиа

Шпанија рекла "не" касетним бомбама у Украјини

Касетне бомбе не треба слати као помоћ Украјини, поручила је шпанска министарка одбране Маргарита Роблес, након одлука америчког председника САД да пошаље касетну муницију Кијеву како би му помогао у контраофанзиви против Русије. 

Шпанија, на основу чврсте обавезе коју има с Украјином, такође има чврсту обвезу да одређено оружје и бомбе не може испоручити ни под каквим околностима. "Не" касетним бомбама и "да" легитимној одбрани Украјине, за коју разумемо да не би требало да се спроводи касетним бомбама - рекла је Роблес обраћајући се новинарима у Мадриду, уочи парламентарних избора 23. јула. 

Margarita Robles
Маргарита Роблес / Извор: Профимедиа

Бајден одобрио слање касетних бомби Украјини

Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је слање касетне муниције Украјини након једногласне препоруке свог тима за националну безбедност, саопштио је у петак саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

Припадници Азова враћени из Турске у Украјину

Официри који су бранили фабрику Азовстаљ у Маријупољу вратили су се кући из Турске, где су боравили након размене заробљеника између Украјине и Русије, саопштио је кабинет украјинског председника Владимира Зеленског. 

Зеленски се током посете Турској састао са тим официрима и повео их са собом назад у Украјину. Он се у Турској састао са председником те земље Реџепом Тајипом Ердоганом и васељенским патријархом Вартоломејем, преноси Кијев индепендент.   

Оштра реакција Кремља због пуштања команданата Азова у Украјину

Повратак украјинских команданата одреда Азов из Турске у Украјину представља кршење услова постојећих споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Повратак официра Азова из Турске у Украјину није ништа друго него директно кршење услова постојећих споразума. Штавише, у овом случају, услове су прекршиле и украјинска и турска страна, нагласио је Песков за РИА Новости.

Према споразуму, предвиђено је да украјински официри који су бранили фабрику Азовстаљ у Маријупољу, остану у Турској до окончања сукоба, прецизирао је Песков.

Dmitrij Peskov
Дмитриј Песков / Извор: Профимедиа

Украјински обавештајци: Руске снаге настављају да минирају Запорошку НЕ

Украјинска војна обавештајна служба саопштила је да руске снаге настављају да минирају Запорожску нуклеарну електрану. Према војним обавештајним подацима, на територију нуклеарне електране тренутно се допремају мине и експлозив, пише Кијев индепендент.

Даљински контролисане противпешадијске мине постављају се у техничке и машинске просторије, додају обавештајци.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.