Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АВДИЈЕВКА ЈЕ ПАЛА, РУСКЕ СНАГЕ СПРЕМАЈУ НЕШТО ВЕЛИКО?! Ево ШТА нас даље чека на ФРОНТУ и какав је значај освајања "украјинске ТВРЂАВЕ"

19.02.2024. 09:38
Пише:
ukrajina
украјина / Извор: Shutterstock

Авдијевка је стратешки важно место у близини Доњецка.

Борба за Авдијевку, која је практично трајала од 2014. године завршена је пре два дана великом руском победом и украјинским повлачењем на резервне положаје. Након година опседања ове „украјинске тврђаве“ руске снаге су умарширале у град и истакле тробојне барјаке широм места око кога су се водиле дугогодишње крваве борбе.

МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕТИО КАО НИКАД ДО САДА: Слави победу у Авдијевки, па открива који ће градови бити МЕТЕ руских нуклеарних пројектилаDmitrij Medvedev

МЕДВЕДЕВ ЗАПРЕТИО КАО НИКАД ДО САДА: Слави победу у Авдијевки, па открива који ће градови бити МЕТЕ руских нуклеарних пројектила

ОВО БИ МОГЛО ДА РЕШИ СУКОБ: Генерал предлаже "КОРЕЈСКИ модел" за Украјину - ЕВО о чему се радиukrajina

ОВО БИ МОГЛО ДА РЕШИ СУКОБ: Генерал предлаже "КОРЕЈСКИ модел" за Украјину - ЕВО о чему се ради

РУСИ МУЊЕВИТО НАСТАВЉАЈУ ДАЉЕ! Након освајање Авдијевке, руска војска јуриша на ОВО важно место (ФОТО)Foto: Shutterstock

РУСИ МУЊЕВИТО НАСТАВЉАЈУ ДАЉЕ! Након освајање Авдијевке, руска војска јуриша на ОВО важно место (ФОТО)

Значај овог догађаја је несумњиво велики и несумњиво вишедимензионалан. Иако у украјинским медијима и руководству постоји тенденција да се пад Авдијевке у извесном смислу маргинализује и „на брзину прогута“ као случај Бахмута, чини се да ће то овај пут бити нешто теже. Последице заузимања Авдијевке по многима могу имати преломан значај за даљи ток рата.

Слично је мишљење и данашњег саговорника портала Србија Данас мастер политиколога Михајла Олујића. По његовим наводима Авдијевка је свакако имала и свој политичко-пропагандни значај, али пре свега у смислу пада морала украјинских трупа.

sd
сд / Извор: Фото: Приватна архива

Но, он додаје да је много битније поменути војно-стратешки значај заузимања Авдијевке, који се ни уз све напоре западних медија не може пренебрећи.

- Када говоримо о значају Авдијевке, најправилније би било окарактерисати њено заузимање као велики оперативни успех. Авдијевка, као једна од најутврђенијих тачака и својеврсна избочина у фронту према граду Доњецку, имала је за Украјину велику важност. Након овог губитка успостављање солидне линије одбране, у недостатку већих урбаних средина, биће знатно отежано. Стратешку иницијативу тиме је сасвим преузела руска страна, те је на њој да ову успешну операцију евентуално претвори у дубљи продор не дајући времена и простора Украјинцима да формирају нову линију одбране, или користећи повољан моменат за напад на неком другом сектору фронта – наводи Олујић.

По њему је овај подухват био прави оперативни искорак руске војске јер је „по први пут од фебруара 2022. успешно извела комплексну операцију концентрације снага против тешко утврђеног урбаног подручја и успела маневром и пресецањем комуникација да натера непријатеља на повлачење“.

sd
сд / Извор: Фото: X Printscreen/Mikael Валтерсон

- Овим је избегнуто заглављивање у дуготрајним урбаним борбама са тешким губицима. Победа у Авдијевки демонстрира значајно побољшање руских снага у областима где смо претходно видели кључне недостатке - команди, координацији и комуникацији, те ширем садејству виталних средстава подршке (авијација и високопрецизни пројектили) са снагама на терену – додаје Олујић.

Оперативне грешке украјинског војног врха

Тежини украјинског пораза допринеле су и извесне грешке главне команде коју је у своје руке након смене Валерија Залужног преузео Александар Сирски. Наш саговорник посебно критикује одлуку о "бацању у ватру" у последњим данима борбе неких од елитних делова украјинске војске.

- Укратко, Сирски је покушао исто оно што је успешно урадио код Бахмута. Али Авдијевка није Бахмут. Однос снага у Бахмуту био је маргинално веци у корист нападача, док руске снаге у Авдијевци имају концентрацију готово 7:1. Слање елитне Треће ударне бригаде "Азов" у котао на врхунцу катастрофе био је нарочито непромишљен потез, јер је за разлику од Бахмута где је оваква акција могла одбацити противника на боковима и осигурати линију комуникације, у Авдијевки ова линија већ била практично изгубљена а ватрена надмоц руских снага спречавала било какав озбиљан напад "Азова". Самим тим десеткована је једна од ретких офанзивно способних формација доступних украјинској команди. Губитке елитних, идеолошки мотивисаних трупа је тешко надокнадити, те имају снажан ефекат на морал остатка снага - казао је Олујић.

ukrajina
украјина / Извор: Shutterstock

Изнуђено украјинско повлачење из Авдијевке

Такве одлуке војног врха утицале су и на то да повлачење украјинских снага из Авдијевке буде дезорјентисано и хаотично. Иако информације из Кијева говоре о организованом и тактичком повлачењу зарад очувања живота војника и утврђивања на новим положајима, факти их по свој прилици демантују. 

Другачије светло на операцију баца и изјава руског генерала-потпуковника Игора Конашенкова који тврди да је чак и команда за повлачење дошла након што је процес бежања војске са положаја у Авдијевки већ спонтано почео.

Снимци остатака украјинске војске која бауља по паклу ове бивше "тврђаве" појавили су се на друштвеним мрежама. Десетине њих су изнурени и сломљени од дуготрајних борби завршили у руском заробљеништву

ИСПЛИВАЛИ СНИМЦИ КРВОПРОЛИЋА У АВДИЈЕВКИ! Раскомадана тела украјинских војника леже по улицама (УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО)Foto: X Printscreen/@banderafella, @innova_center

ИСПЛИВАЛИ СНИМЦИ КРВОПРОЛИЋА У АВДИЈЕВКИ! Раскомадана тела украјинских војника леже по улицама (УЗНЕМИРУЈУЋ ВИДЕО)

Да се није радило о планском повлачењу потврдио је и наш данашњи саговорник који операцију оцењује као изнуђену. 

- Повлачење свакако није било планско него изнуђено тиме што су руске снаге пресекле најважнију путну комуникацију, те је морало бити спроведено пољским путевима или преко самог отвореног поља. Ово је коштало многе украјинске војнике живота због недостатка адекватне заштите средстава подршке, нарочито ПВО и артиљерије. Како би се спречио комплетан колапс фронта и окружење скоро 5000 бораца, Сирски је жртвовао део јединица, укључујући и елементе бригаде Азов, који су остали заглављењи. Брзо повлачење Украјинаца је и руској страни погодовало како би се спрецило дуготрајно чишћење позадине и убрзале даље операције. Невољност украјинске команде да на време повуче трупе резултирала је далеко тежом операцијом извлачења уз контранапад. Овим су истрошена средства и јединице које је требало употребити за стварање јаче дефанзивне линије у позадини, ради дочека наредног руског напада - закључује политиколог Олујић.

ukrajina
украјина / Извор: Фото: Танјуг/АП

Стиже помоћ Запада, али коме?

Иако режим Володимира Зеленског по свему судећи није више у стању да испоручује било какве војне успехе на терену, Запад не одустаје од помоћи Украјини. Након Орбановог попуштања у Европском савету и проласка акта о помоћи Украјини кроз амерички горњи дом - Сенат, чини се да ће нове милијарде пронаћи пут до Кијева. 

Међутим, поставља се питање коме ће западна средства служити, нарочито у светлу хроничног недостатка људи и наоружања у украјинским редовима, о чему је на драматичан начин недавно писао и "Вашингтон пост".

- Поновна изградња капацитета након великих губитака током неуспеле "летње офанзиве" изузетно је отежана упорним руским продорима. Један од руских циљева тренутне офанзиве свакако је и везивање сто већег броја изнурених украјинских јединица како би се спречило опорављање и попуна дела снага. Овим би Украјина остала без реалних офанзивних капацитета, минимум до наредне године а у најгорем случају по њих и до краја рата - каже Олујић који сматра да иако је извесна помоћ са Запада одобрена, нема више ни близу ентузијазма и капацитета да се помажу ратни напори Кијева. 

ukrajina
украјина / Извор: Фото: Профимедиа

Он, такође, сматра да су украјинске снаге тренутно неспособне за извођење комплекснијих операција, те да би евентуално враћање Авдијевке о коме су говорили неки званичници Кијева било потпуно немогуће. 

- Ово не значи потпуно расуло, свакако не у овом тренутку, али процес поновног оспособљавања значајног броја свежих јединица знатно је тежи неголи претходне године - додаје политиколог.

Како ће Руси валоризовати освајање Авдијевке?

На концу Олујић је прокоментарисао и то како ће Русија искористити победу у Авдијевки и да ли је на помолу нека нова, велика офанзива у светлу све јачег руског дејства широм фронта. 

- Русија дефинитивно покреће операције у више сектора, према Купјанску, Лиману и што је најважније, на Запорошком правцу. За сада имамо извештаје о продорима у правцу Орехова, али и почетак акција на прилично широком сектору јужног ратишта. Још је рано да говоримо о размери евентуалне офанзиве. У наредних неколико дана ваља помно пратити ситуацију како би смо добили одговор на питање да ли ће успех руске офанзиве остати на домену важних оперативних добитака, или ће пак добијени моменат бити искоришћен за покушај шире стратешке операције уколико то доступне снаге дозвољавају - закључио је он.

(Србија Данас/Михаило Братић)