Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАКАВ СЦЕНАРИО У УКРАЈИНИ ОДВЕО БИ СВЕТ У ПРОПАСТ?! Макрон се ХИТНО ОГЛАСИО због ове могуће Путинове одлуке

12.05.2022. 10:18
Пише:
Србија Данас
Putin i Makron
Путин и Макрон / Извор: Профимедиа

Француски председник Емануел Макрон залаже се за решење које спасава образ и Русији и Украјини.

У Украјини би могло да се деси оно на шта су многи војни стручњаци од почетка руске инвазије упозоравали, а то је дуги рат без победе било које стране и решења на видику.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Бајден разрадио план рата НАТО и Русије, кључну улугу има ова држава

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ ТВРДЊЕ АМЕРИЧКОГ ПУКОВНИКА: Бајден разрадио план рата НАТО и Русије, кључну улугу има ова држава

НАПАШЋЕ НАС... Грађани ове државе верују да су мета Русије и да би могли бити окупирани

НАПАШЋЕ НАС... Грађани ове државе верују да су мета Русије и да би могли бити окупирани

ПАЛА ПРВА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УКРАЈИНИ: Оптуженом прети 15 година робије, ево ко је у питању и за шта се терети

ПАЛА ПРВА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У УКРАЈИНИ: Оптуженом прети 15 година робије, ево ко је у питању и за шта се терети

Застој у тренутним биткама повећава забринутост да би Украјина могла да остане европско бојно поље и извор континенталне и глобалне нестабилности у наредним месецима или чак годинама. Енергетска и прехрамбена безбедност су најнепосредније бриге, али снажна подршка Запада Украјини док свет излази из пандемије коронавируса и бори се против ефеката климатских промена могла би да продуби порез на глобалну економију.

Ијан Кели, бивши амерички амбасадор у Грузији, упозорио је на такав исход у интервјуу за Асошиејтед прес (АП)  Кели објашњава да без обзира колико је Владимир Путин погрешно проценио снагу и вољу Украјине за отпором или јединство и одлучност НАТО савезника, руски лидер не може да прихвати пораз или било шта мање од сценарија за који може да тврди да је постигао успех и војну мадмоћ.

- Било би политичко самоубиство да се Путин повуче, а веома је тешко видети како би се у овом тренутку могло постићи преговарачко решење. Ниједна страна није вољна да престане да се бори, а вероватно је највероватнији исход вишегодишњи рат - рекао је искусни дипломата.

Француски председник Емануел Макрон залаже се за решење које спасава образ и Русији и Украјини.

- Сутра ћемо морати да градимо мир, да то никада не заборавимо. Али то ћемо морати да урадимо са Украјином и Русијом за заједничким столом. Крај дискусије и преговора ће одредити Украјина и Русија, али то неће бити учињено у порицању или искључењу, па чак ни у понижењу - рекао је он у понедељак.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Амерички званичници нису толико сигурни у Макронов приступ, али полазе од става да крај игре зависи од Украјине. "Наша стратегија је да осигурамо да Украјина изађе као победник. Наш циљ је да ојачамо позицију Украјине за тим преговарачким столом док настављамо да сносимо све веће трошкове Руској Федерацији", рекао је Нед Прајс, портпарол Стејт департмента, преноси Јутарњи.

Али неизвесност високих улога око тога шта представља „победничку“ Украјину узнемирила је званичнике у неким европским престоницама, посебно у балтичким државама Естонији, Летонији и Литванији, које су чланице НАТО-а и граниче са Русијом, а посебно су забринуте због могућих будуће намере Москве. У тим земљама сматрају да ће уступци Русији у Украјини само додатно подстаћи Путина да се даље гура ка Западу.

- Да будем искрен, још увек не говоримо о финалу - пожалио се литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис агенцији Асошијетед прес у интервјуу у понедељак. Он је рекао да би било какви територијални уступци у Украјини довели до света у коме ће "поретак заснован на правилима" бити замењен "поретком заснованим на џунгли". Ландсбергис је предложио да западне земље дају јавне изјаве о томе какав би успех био. "Где бисмо сматрали оно што бисмо предузели да победимо, стварном победом? Какав би био сценарио који бисмо желели?“

Нема победника

Само у рату између Русије и Украјине ниједна страна не побеђује, потврдио је генерал Скот Беријер, директор Одбрамбене обавештајне агенције (ДИА), на овонедељном саслушању у америчком Сенату. "Руси не побеђују, а не побеђују ни Украјинци. Ово је нека врста рата на исцрпљивање", рекао је он одговарајући на захтев једног од сенатора да опише ситуацију у рату.

Како Берије каже, једним од главних недостатака руске војске сматра недостатак млађих официра, што утиче на деловање малих јединица. Упитан да ли је то укључивало смрт великог броја руских генерала (према САД, осам до десет), који су понекад приморани да „крену напред како би били сигурни да се њихова наређења извршавају“, Берије је одговорио потврдно.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Током тих саслушања, Аврил Хаинес, директор Националне обавештајне заједнице, рекао је да Владимир Путин намерава не само да успостави контролу над Донбасом и одржи копнени коридор до Крима у јужној Украјини, већ и, могуће, да прошири коридор до Придњестровља, укључујући Одесу. . Русија неће моћи да оствари све ове циљеве без мобилизације у било ком облику, тврде обавештајци.

Према речима Аврил Хејнс, Путин рачуна на то да ће се у позадини проблема са храном, инфлације и енергетске кризе смањити одлучност САД и ЕУ, које пружају помоћ Украјини. Истовремено, неусклађеност Путинових амбиција и способности руске војске довешће до још веће непредвидивости и могуће ескалације руске акције у наредним месецима, саопштила је обавештајна заједница САД.