Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИЈА ОПАСНО ЗАПРЕТИЛА! Ако француски војници дођу у Украјину, сукоб ће бити не "вероватан", већ НЕИЗБЕЖАН!

27.02.2024. 12:46
Пише:
Србија Данас/В.М.
Emanuel Makron i Vladimir Putin
Емануел Макрон и Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock/Youtube/Printscreen/The Телеграпх

Москва упозорила на озбиљне последице такве одлуке западних НАТО земаља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је у уторак да би сукоб с Русијом био неизбежан ако западне земље пошаљу трупе у Украјину. Наиме, француски председник Емануел Макрон рекао је у понедељак како не искључује слање француских копнених снага у Украјину као подршку Украјини. Песков сматра да би те владе требале да размотре да ли је тај потез у интересу њихове земље.

"НЕ МОЖЕМО ИСКЉУЧИТИ СЛАЊЕ ВОЈНИКА У УКРАЈИНУ" Макрон поручио: Учинићемо СВЕ како Русија не би победила!Emanuel Makron

"НЕ МОЖЕМО ИСКЉУЧИТИ СЛАЊЕ ВОЈНИКА У УКРАЈИНУ" Макрон поручио: Учинићемо СВЕ како Русија не би победила!

РАДИ ТО НАМЕРНО?! Руси открили НАЈГНУСНИЈУ ствар о Зеленском: "Жели да профитира чак и од СМРТИ својих војника" Volodimir Zelenski

РАДИ ТО НАМЕРНО?! Руси открили НАЈГНУСНИЈУ ствар о Зеленском: "Жели да профитира чак и од СМРТИ својих војника"

ДРАМА У ЗАПОРОЖЈУ: Украјинци покушали диверзију користећи БОЈНИ ОТРОВ, руске службе ХИТНО реаговалеFSB

ДРАМА У ЗАПОРОЖЈУ: Украјинци покушали диверзију користећи БОЈНИ ОТРОВ, руске службе ХИТНО реаговале

- У овом случају не требамо да говоримо о вероватности, већ о неизбежности сукоба - рекао је Песков, пише CNN.

- И ове земље морају то да процене и да буду свесне тога, питајући се да ли је то у њиховом интересу, као и у интересу грађана њихових земаља - рекао је портпарол Кремља.

Француски председник Емануел Макрон рекао је у понедељак да не искључује распоређивање француских копнених трупа у Украјини. Макрон је након завршетка конференције о помоћи Украјини у Паризу у понедељак рекао да су све опције отворене како би се осигурало да Русија не добије рат против Украјине.

Emanuel Makron i Olaf Šolc
Емануел Макрон и Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

На састанку, који је организован у кратком року, учествовали су највиши представници многих кључних европских савезника Кијева, укључујући немачког канцелара Олафа Шолца и британског министра спољних послова Дејвида Камерона, председник Пољске Анџеј Дуда. Учествовао је и хрватски премијер Андреј Пленковић, као и лидери балтичких земаља.

Сједињене Државе је представљао њихов највиши дипломата за Европу Џејмс О'Брајен.

Макрон је рекао да није било консензуса о коришћењу копнених трупа на састанку преко 20 шефова држава и премијера, али да се ништа не може искључити у погледу будуће динамике. Свака држава може самостално и суверено одлучити о распоређивању копнених трупа. 

На састанку је одлучено да се формира коалиција за снабдевање Украјине пројектилима за нападе далеко иза руских линија, рекао је француски председник. Краткорочно, потребно је мобилисати додатну муницију за Украјину из сопствених залиха.

Макрон је одбио да пружи детаље о томе које нације размишљају о слању трупа, рекавши да више воли да задржи неку "стратешку двосмисленост".

Andžej Duda i Vladimir Zelenski
Анџеј Дуда и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Дуда је рекао да је најжешћа дискусија била о томе да ли послати трупе у Украјину и да "није било договора по том питању. Мишљења се овде разликују, али таквих одлука нема."

Пољски председник је рекао да се "нада да ћемо у блиској будућности заједно моћи да припремимо значајне испоруке муниције за Украјину. Ово је сада најважније. То је нешто што је Украјини заиста потребно."

Макрон је раније позвао европске лидере да обезбеде "колективну безбедност" континента пружањем непоколебљиве подршке Украјини суоченој са оштријим руским офанзивама на бојном пољу последњих месеци.

- Посебно последњих месеци, видели смо да Русија постаје чвршћа - рекао је Макрон. Макрон је навео потребу да се ојача безбедност како би се спречили сви руски напади на додатне земље у будућности.

Естонија, Литванија и Летонија, као и много већа Пољска, разматране су међу "могућим метама будућег руског експанзионизма." Све четири земље су упорне присталице Украјине.

Igor Konašenkov
Игор Конашенков / Извор: Фото: Printscreen

Естонски министар спољних послова рекао је раније овог месеца да НАТО има око три или четири године да ојача своју одбрану.

У видео говору, украјински председник Володимир Зеленски позвао је лидере окупљене у Паризу да "осигурају да Путин не може да уништи наша достигнућа и да не може да прошири своју агресију на друге нације".

Неколико европских земаља, укључујући Француску, изразило је подршку иницијативи коју је покренула Чешка за куповину муниције и граната ван ЕУ, рекли су учесници састанка. Холандски премијер Марк Руте рекао је да је његова земља одлучила да обезбеди више од 100 милиона евра за ту сврху.

Поред тога, биће покренута нова коалиција за даље "мобилисање" нација које имају капацитете за испоруку пројектила средњег и дугог домета, рекао је Макрон, пошто је Француска прошлог месеца најавила испоруку 40 додатних крстарећих ракета дугог домета "Скалп".

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа

Европске нације су забринуте да ће САД повући подршку јер помоћ Кијеву лебди у Конгресу. Они су такође забринути да би се бивши амерички председник Доналд Трамп могао вратити у Белу кућу и променити курс америчке политике на континенту.

Конференција у Паризу долази након што су Француска, Немачка и Велика Британија недавно потписале 10-годишње билатералне споразуме са Украјином како би послали снажан сигнал дугорочне подршке док Кијев ради на јачању подршке Запада.

Високи украјински званичник Михаил Подољак рекао је да су преговори о потенцијалној западној интервенцији у рату добри. Кремљ је реаговао на речи Емануела Макрона да није искључено слање западних трупа на украјинско тло.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да, уколико се то догоди, преговори ће добити заокрет и доћи ће до неизбежног сукоба са НАТО.

Jens Stoltenberg
Јенс Столтенберг / Извор: Профимедиа

- У овом случају, не треба да говоримо о вероватноћи, већ о неизбежности. Тако ћемо проценити. И ове земље треба да оцењују ове земље на исти начин и да буду свесне тога. И поставите питање да ли то одговара њиховим интересима, а што је најважније, интересима грађана њихових земаља - рекао је Песков. Кијев је, с друге стране, позитивно реаговао на речи Емануела Макрон.

Високи украјински званичник Михаил Подољак рекао је да су преговори о потенцијалној западној интервенцији у рату добри.

- Ово показује, прво, апсолутну свест о ризицима које за Европу представља милитаристичка, агресивна Русија - рекао је он.

Сада се огласио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Он истиче да "нема планова да се војници шаљу у Украјину". Столтенберг је рекао да, иако је "алијанса Кијеву пружила невиђену подршку, нема планова да земље ставе борбене трупе на терен у Украјини".

Подсетимо, свака одлука о слању војника захтевала би једногласну подршку свих чланова. Лидери Шведске, Словачке, Пољске и Чешке су данас рекли да не планирају слање трупа у сукоб.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

Извор: Србија Данас