Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

И ПОСЛЕ ПУТИН "ТЕРОРИСТА" Зеленски свом народу направио ПАКАО од живота, буквално их лове по улицама (ВИДЕО)

15.08.2023. 12:38
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Volodimir Zelenski, Vladimir Putin
Володимир Зеленски, Владимир Путин / Извор: Фото: Youtube Printscreen 60 Minutes/Shutterstock

Верује се да је од почетка рата из Украјине побегло више десетина хиљада мушкараца, од којих су многи платили мито.

На задњој контролној тачки пре него што је у априлу напустио Украјину, 39-мушкарац из Одесе показао је медицинску документацију у којој стоји да има озбиљну повреду кичме због чега не може бити регрутован у украјинску војску и сме да напусти земљу.

- Један од војника је рекао: "Та болница баш воли ову дијагнозу, ха?" - присетио се човек. "Знао сам шта се догађа и то није био први пут. Али нису могли ништа да учине па су ме пустили."

ДРАСТИЧАН ПОТЕЗ ЗЕЛЕНСКОГ Нема више куд, закукао: Цинизам и мито током рата су ИЗДАЈА

ДРАСТИЧАН ПОТЕЗ ЗЕЛЕНСКОГ Нема више куд, закукао: Цинизам и мито током рата су ИЗДАЈА

РАСПАД! ОПШТЕ РАСУЛО УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Дезертера све више, а корупција цвета

РАСПАД! ОПШТЕ РАСУЛО УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Дезертера све више, а корупција цвета

Украјину погодиле НАЈГОРЕ вести и то усред КОНТРАОФАНЗИВЕ! Зеленски ХИТНО спровео драконске мере!

Украјину погодиле НАЈГОРЕ вести и то усред КОНТРАОФАНЗИВЕ! Зеленски ХИТНО спровео драконске мере!

Мушкарац који је разговарао с новинарима Гардијана под условом да остане анониман, признаје да је дао 5.000 долара мита како би избегао потенцијално регрутовање у украјинску војску и пребацивање на прву линију фронта где би се борио против Руса.

- Знао сам да нема никакве шансе да ја седим у рову, па сам скупио своју уштеђевину и назвао човека који то може да среди. Сви знају коме се треба обратити. Платио сам му у готовини, а он ме је послао у болницу да направим магнетну резонанцу. Болница ми је потом дала папире у којима је писало да имам повреду кичме, а с тим сам документима могао да напустим земљу. Читаво сам време имао осећај да људи тачно знају шта се догађа и да је свако добио свој део - каже бјегунац.

Читав је процес трајао две недеље, а човек који је тада напустио Украјину, сада живи у једној од европских земаља.

Верује се да је од почетка рата из Украјине побегло више десетина хиљада мушкараца, од којих су многи платили мито. У петак је украјински председник Володимир Зеленски отпустио све вође регионалних центара за регрутацију уз оптужбу да је читав тај систем прожет корупцијом.

- Састав треба да воде људи који тачно знају шта је рат и зашто се цинизам и потплаћивање у рату сматрају издајом - казао је путем видео снимка.

Одеса се показала жаришном тачком кад су у питању разне комбинације за избегавање регрутације, а откривено је и да један званичник задужен за регрутацију има уштеђевину од пет милиона долара и раскошно имање у Шпанији. Извештаји о корумпираним званичницима који се могу подмитити како би се избегла регрутација, стижу из свих делова Украјине. У току су стотине судских процеса против службеника центара за регрутацију.

- Тај цинизам је свугде исти - рекао је Зеленски у петак. "Нелегално богаћење, прање новца, противзаконити добици и илегално пребацивање преко границе особа које су војни обвезници."

Корупцијски скандали који су се нашли на насловницама новина, назнака су још већих проблема у Украјини како се та земља ближи 18. месецу од почетка рата са Путином.

У првој недељи након рата, стотине хиљада Украјинаца добровољно су се јавили за одлазак на фронт у експлозији домољубља које је одржало земљу независном и одбило почетни напад руских снага. Више од годину дана касније, многи од тих добровољаца су мртви, рањени или исцрпљени, а војска хитно треба нове људе да попуни своје редове. До сад се већина оних који желе да се боре већ ионако уписала, па је војсци за регрутовање остао само базен мушкараца који не желе у рат.

Они који имају више од троје деце, људи са здравственим потешкоћама и они који раде у стратешки важним делатностима нису војни обвезници, али од свих других се очекује да се јаве ако их војска позове.

Екипе официра за регрутацију иду од врата до врата и уручују позиве за војску. Један вирални видео приказује како регрутоване мушкарце убацују у комби и одвозе до центара за регрутацију.

Неки Украјинци кажу како им не би било драго да их позову у војску, али би позив свеједно прихватили јер је то саставни део живота у земљи захваћеној ратом. Али други очајнички покушавају да избегну регрутацију, иако не могу сви да дају 5.000 долара мита.

Људи се боје да изађу из кућа

У Одеси, као и у већини украјинских градова, групе на Телеграму су место на којем људи размењују информације о томе где се официри за регрутацију, познати као "маслине" због боје њихове униформе, налазе и где следеће планирају да дођу. Једна од тих група има више од 30.000 чланова.

Сваких неколико минута стиже нова дојава: "Пишонивска улица 37, стигле су "маслине‘". "Пун аутобус маслина испред пијаце; шест маслина хода уоколо и уручују папире."

Други људи једноставно остају код куће. Власник једне фабрике из источне Украјине каже да се неки радници боје да дођу на посао како их на путу до радног места не би ухватили официри за регрутацију.

- Срео сам човека који ми је рекао су га покупили дословно с улице и за недељу дана већ је нападао неко село код Бахмута. Рекао ми је: "Па који ку*рац! То је први пут да у руци држим пушку и за недељу дана већ учествујем у нападу на неко село?" Два пута је рањен - једном у ногу, а други пут у леђа.

Мобилизовани регрути приступају обуци која обично траје неколико недеља пре него што их пошаљу на фронт. Многе шаљу у Велику Британију на кратак курс основа борбе на првој линији фронта, а на тренингу често уче само најосновније ствари.

У Лавову су једном човеку уручили папире за војску испред једног супермаркета, послали га на обуку у Велику Британију и потом на фронт где је рањен - и то све унутар два месеца.

Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Либкос

Због тога се многи све теже одлучују одазвати на позиве из војске, а они којима је уручен иницијални сет докумената, често се негде сакрију како их не би одвукли у регрутацијске центре.

- Постоје две категорије људи - једни су већ у војсци, а други се боје да изађу на улицу како их не би регрутовали. Али, ипак ће морати да изађу како би зарадили за живот - каже споменути власник фабрике.

Једна млада жена, која је о регрутацијама такође говорила под условом да остане анонимна, присетила се сцене из једног ноћног клуба у Кијеву раније овог лета. Неколико минута након 10 сати увече, кад због ратног режима клубови и кафићи морају да затворе своја врата, у клуб су упали мушкарци у униформама и рекли женама да изађу. Тада су свим мушкарцима поделили папире за регрутацију.

- Мој муж ради јако важан посао за своју компанију па је он изузет из тога, али мој пријатељ који нам је био у посети - није. Након тога је отишао назад у свој мали град и сад чами код куће боећи се да изађе на улицу - казала је.

Многи Украјинци који служе у војсци од почетка рата, избегавање регрутације сматрају издајом. Политичко вођство земље каже како разуме да је процес регрутације тежак па желе да избегну претерану ревност у звању људи у војску. Али додају како Украјина нема другог избора него да настави регрутацију ако жели да се војним путем супротстави Русији, која је мобилизовала стотине хиљада људи од почетка рата.

- Наравно да је тешко очекивати ​​да ће људи на мобилизацију гледати позитивно - признао је у недавном интервјуу Михајло Подољак, саветник председника Зеленског.

- Прво су отишли људи који су добили тај интерни позив, који су били највећи домољуби, али они су ту већ 17 месеци и треба нам ротација. Наравно да је страшно, јер одлазак у рат може да значи смрт или инвалидитет. 21. век је, завршио си факултет, покушаваш да се запослиш, а сад мораш да узмеш пушку и да браниш свој дом. Али председник покушава да разговара с људима и објасни им шта је у питању - рекао је.

Све вести из Украјине прочитајте ОВДЕ.