Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПЛИВАЛИ ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ: Погледајте шта Зеленски сада тражи

15.01.2024. 21:30
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/Srbija Данас/Саса Džambić/Youtube/BBC News

Подразумева се да Русија неће бити позвана на конференцију

Украјински председник Володимир Зеленски затражио је од Швајцарске да организује "мировну конференцију на високом нивоу" усред рата са Русијом. Али без Русије.

"ПРЕД УКРАЈИНОМ СУ САДА САМО ДВЕ ОПЦИЈЕ" Шеф кабинета Зеленског послао СНАЖНУ поруку светуUkrajinska vojska

"ПРЕД УКРАЈИНОМ СУ САДА САМО ДВЕ ОПЦИЈЕ" Шеф кабинета Зеленског послао СНАЖНУ поруку свету

ЗЕЛЕНСКИ ПОНОВО ПРАЗНИХ ШАКА: Пропао састанак у Давосу о Украјини - Завршило се и пре него што је ПОЧЕЛОVolodimir Zelenski

ЗЕЛЕНСКИ ПОНОВО ПРАЗНИХ ШАКА: Пропао састанак у Давосу о Украјини - Завршило се и пре него што је ПОЧЕЛО

РУСКИ АВИОНИ ВИШЕ НИ У ОВОЈ ОБЛАСТИ НИСУ БЕЗБЕДНИ: Украјинци оборили две веома важне летелице!Ruski avion

РУСКИ АВИОНИ ВИШЕ НИ У ОВОЈ ОБЛАСТИ НИСУ БЕЗБЕДНИ: Украјинци оборили две веома важне летелице!

Швајцарска председница Виола Амхерд је на заједничкој конференцији за новинаре у Берну открила: "Потврдила сам да је Швајцарска спремна да организује конференцију. Сложили смо се да ће се детаљно размотрити детаљи даљег приступа како би овај мировни процес био успешан", јавља Daily Mail. Она је подвукла да ће се њена земља "борити за дуготрајан и праведан мир у Украјини".

Зеленски је додао: "Отворени смо за све земље које поштују наш суверенитет и територијални интегритет на мировном самиту."

Подразумева се да Русија неће бити позвана на конференцију. Међутим, изразио је да би волео да Кина присуствује: "Желели бисмо да присуствују земље глобалног југа, свакако, желели бисмо да Кина буде укључена."

Није дат званични временски оквир када би самит могао бити одржан.

"Водич за судњи дан"

То долази након што су из немачког министарства одбране процурели тајни документи који откривају "водич за судњи дан" корак по корак о томе како ће Русија ескалирати сукоб у Украјини до свеопштег рата за само 18 месеци.

Планови који су процурели у јавност, које је објавио немачки лист "Билд", детаљно откривају пут до Трећег светског рата са Путином који користи Белорусију као лансирну рампу за инвазију – као што је то учинио у фебруару 2022. за свој рат у Украјини.

Објављивање застрашујућих докумената дошло је само неколико дана након што је шведски министар цивилне одбране упозорио да би се његова земља ускоро могла суочити са перспективом рата и позвао грађане да се придруже добровољним одбрамбеним организацијама у припреми за руски напад.

И немачки одбрамбени лидери такође озбиљно схватају претњу Москве, јер се Бундесвер спрема за хибридни руски напад на источно крило НАТО до лета 2025.

Тајни документ

Тајни документ "Одбрана Алијансе 2025" детаљно описује како ће Русија мобилисати још 200.000 војника у Русији пре него што започне пролећну офанзиву против украјинских снага на пролеће ове године.

Према документима који су процурили, Русија ће до јуна, усред слабљења западне подршке и наоружања, постићи успех на бојном пољу и значајно напредовати кроз Украјину.

Искористивши овај успех, Путин би у јулу покренуо сајбер нападе на Балтику у исто време када би подстицао насиље у Естонији, Летонији и Литванији тврдећи да су етничке руске мањине на мети.

Ову тактику су Путинови пријатељи већ користили да оправдају свој напад на Украјину 2014. и поново 2022. године када је Русија покренула инвазију у пуном обиму.

До сукоба би дошло у Естонији, Летонији и Литванији као резултат мешања Русије, а Путин би то искористио као изговор да започне вежбу великих размера са 50.000 руских војника послатих у Белорусију и западну Русију до септембра.

Месец дана касније, Путин би отишао корак даље и пребацио трупе и ракете средњег домета у руску ексклаву Калињинград, која се налази између Пољске и Литваније.

Звецкање сабљама

Истовремено, Путин и његови пријатељи би наставили са звецкањем сабљама и тврдили да се НАТО спрема да нападне Русију и представља претњу њиховој националној безбедности.

Али Путинов главни циљ биће напад на уски појас земље познат као Сувалки јаз. Пољска и Литванија су се бориле за контролу над тим подручјем, али данас је део Пољске и једина је копнена граница између копнене Европе и балтичких држава.

Чак и мали напад на то подручје – у сендвичу између Пољске, Литваније и Калињинграда – могао би да изазове огромне проблеме за НАТО и потенцијално прерасте у Трећи светски рат.

Страхови од инвазије на Балтик су порасли откако је почео рат у Украјини, а ако би Путин то покушао, онда би блокирање Сувалког јаза вероватно био његов први потез, као што је детаљно наведено у тајним документима који су процурили.

Иако су хиљаде НАТО трупа тренутно распоређене на Балтику, оне су само замишљене да задрже сваку инвазијску силу док не стигне главна војска НАТО. Према документима, Москва би до децембра ове године распршила лажну пропаганду о граничном сукобу и "нередима са бројним мртвима" у Сувалки јазу.

И користећи хаос који ће настати ако председник Џо Бајден буде поражен на председничким изборима, а САД остану без лидера на неколико недеља, Путин би започео напад на тло НАТО-а.

Ескалација

Убрзо након тога, током ванредног састанка Савета безбедности УН, Москва оптужује Запад да се спрема да нападне Русију, наводи се у тим документима.

Према "сценарију судњег дана", НАТО би сазвао специјални састанак у јануару 2025. на којем Пољска и балтичке државе извештавају о све већој руској претњи и моле за помоћ. Међутим, Русија би искористила те невоље и до марта 2025. Кремљ би померио још више трупа ка Балтику и Белорусији.

Путин би до краја месеца сакупио 70.000 војника у саставу две тенковске дивизије, механизоване пешадијске дивизије и штаба дивизије.

Два месеца касније, у мају 2025, НАТО ће се поново састати да разговара о растућој руској претњи његовој безбедности и одлучи о "мерама за кредибилно одвраћање" у настојању да заустави сваки руски напад на Сувалки јаз из правца Белорусије и Калињинграда.

Неоткривеног датума названог "Дан X", НАТО ће распоредити 300.000 војника - укључујући 30.000 из Немачке - на свој источни бок да се брани од предстојећег руског напада, према документима који су процурели.

"Дан X"

Из докумената није јасно да ли ће Русију одвратити распоређивање НАТО снага пошто се сценарио завршава 30 дана након "Дана X".

Портпарол немачког Министарства одбране изјавио је за "Билд" да не жели да коментарише конкретан одбрамбени сценарио НАТО, али је рекао: "У суштини, могу да вам кажем да је разматрање различитих сценарија, чак и ако су крајње мало вероватни, део свакодневног војног посла, посебно у тренингу."

Објављивање застрашујућих докумената долази када је естонски премијер упозорио да Европа има између три и пет година да се припреми за повратак Русије као озбиљне војне претње на источном крилу НАТО.

Каја Калас је за "Тимес" рекла: "Наша обавештајна служба процењује да ће то бити три до пет година, а то у великој мери зависи од тога како ћемо управљати нашим јединством и задржати свој став према Украјини."

- Зато што Русија жели паузу, а ова пауза је да прикупи своје ресурсе и снагу. Слабост провоцира агресоре, па слабост провоцира Русију.

Упозорење долази само неколико дана након што је шведски министар цивилне одбране упозорио да би се његова земља ускоро могла суочити са перспективом рата.

У узбудљивом говору у којем је истакнуто очекивано приступање његове земље НАТО-у ове године и текућа руска агресија у Украјини, Карл-Оскар Болин је позвао обичне грађане да се запитају "ко сте ви ако дође до рата?"

Шведска у страху

Говорећи на годишњој шведској конференцији "Друштво и одбрана" у Селену пре недељу дана, министар је рекао: "Људски је желети да гледате на живот онаквим каквим желите да јесте, а не онаквим какав заправо јесте."

- За нацију којој је мир био пријатан пратилац скоро 210 година, идеја да је он непокретна константа је згодно при руци. Али утешити се овим закључком постало је опасније него што је било већ дуже време - рекао је Болин.

У року од једног дана од његовог говора, шведске телефонске линије за ментално здравље биле су преплављене позивима младих уплашених перспективом рата. Организација за права детета "Брис" саопштила је да су њени телефонски оператери пријавили огроман пораст броја позивалаца забринутих због рата који долази у Шведску.

Ово долази у тренутку када је британски министар одбране Грант Шапс најавио данас да ће Велика Британија послати 20.000 припадника оружаних снага на једну од највећих вежби НАТО од Хладног рата.

Распоређивање, које је Шапс окарактерисало као највеће распоређивање Британије у НАТО у последње четири деценије, има за циљ "пружање виталног уверавања" у вези са "претњом" коју је представљао руски председник Владимир Путин након инвазије на Украјину, рекао је Шапс.

У очекивању највеће вежбе

Британско особље – из Краљевског ратног ваздухопловства, Краљевске морнарице и војске – биће распоређено широм Европе и шире за најновију вежбу "Стеадфаст Дефендер", заједно са особљем из 31 друге земље чланице и Шведске, која је кандидат за придруживање трансатлантском савезу.

- Данашњи НАТО је већи него икад, али су и изазови већи - рекао је Шапс у говору у Лондону, у којем је упозорио да се "међународни поредак заснован на правилима" суочава са све већим опасностима.

- И зато је Велика Британија посветила... целокупна ваздушна, копнена и поморска средства НАТО-у - наставио је он.

- У 2024. сам одлучан да урадим још више и зато могу данас да најавим да ће Уједињено Краљевство послати око 20.000 људи да предводе једно од највећих распоређивања НАТО-а од краја Хладног рата.

Британски контингент ће укључивати борбене и осматрачке авионе, најнапредније ратне бродове и подморнице, као и читав других снага, укључујући и специјалне. Лондон ће послати такозвану Ударну групу носача на вежбе у Северном Атлантику, Норвешком мору и Балтичком мору.

У међувремену, око 16.000 војника биће распоређено широм источне Европе од следећег месеца до јуна, са тенковима, артиљеријом, хеликоптерима и падобранцима.

"Мировна дивиденда"

Шапс је искористио свој најупечатљивији говор од када је именован на ту функцију у августу да тврди да је "мировна дивиденда" након хладног рата окончана и да се западни савезници морају суочити са непријатељима укључујући Кину, Иран, Северну Кореју и Русију.

- Заменио га је период тврдоглавог реализма - рекао је он, додајући да су противници НАТО "повезанији једни с другима" него икада, а западни савезници "стоје на раскрсници".

- Наши противници ужурбано обнављају своје баријере, стари непријатељи се реанимирају, борбене линије се поново исцртавају, тенкови су буквално на украјинском травњаку и темељи светског поретка су уздрмани до сржи.

Шапс се такође осврнуо на заједничке ударе Уједињеног Краљевства и САД на побуњенике Хуте које подржава Иран прошле недеље у Јемену. Хути су последњих месеци више пута напали бродове у Црвеном мору, у знак протеста због рата у Гази.

Британски министар је рекао да су ти удари замишљени као "јединствена акција".

Али на питање да ли је планирана даља војна акција, он је одговорио: "Не могу да вам предвидим будућност."

- Нећемо трпети да главни пловни пут буде трајно затворен за међународне бродове - додао је Шапс.

(Србија Данас/Telegraf.rs)