Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КАДА СМО КРЕНУЛИ У НАПАД, БРАНИОЦИ СУ СЕ РАЗБЕЖАЛИ" Руски герилац испричао како је текла операција код Белгорода (ВИДЕО)

25.05.2023. 18:07
Пише:
Србија Данас
Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Реутерс

Аналитичари су као један од циљева војне операције наводили војни објекат Белгород-22.

Диверзантске руске добровољачке јединице извеле су највећи напад на територију Русије од почетка инвазије. У питању је напад у којем су проукрајинске снаге први пут покушале да заузму део Русије.

"АКТИВНО ПОКУШАВАМО ДА УБИЈЕМО ПУТИНА" Кијев обелоданио које Русе је све ставио на "листу за одстрел"

"АКТИВНО ПОКУШАВАМО ДА УБИЈЕМО ПУТИНА" Кијев обелоданио које Русе је све ставио на "листу за одстрел"

ПРИГОЖИН ИЗДАО ХИТНУ НАРЕДБУ: Вагнер се повлачи из Бахмута, руска војска остаје сама? (ВИДЕО)

ПРИГОЖИН ИЗДАО ХИТНУ НАРЕДБУ: Вагнер се повлачи из Бахмута, руска војска остаје сама? (ВИДЕО)

"БИЋЕ МЕСТА ГДЕ ЋЕ СЕ СТВАРИ ЗАХУКТАТИ" Вођа партизана послао поруку Путину: Видећемо се опет

"БИЋЕ МЕСТА ГДЕ ЋЕ СЕ СТВАРИ ЗАХУКТАТИ" Вођа партизана послао поруку Путину: Видећемо се опет

Један од учесника партизанског упада у Белгородску област испричао је за руски лист "Новаја Газета" шта се тачно догодило. Није желео да објави да ли припада Легији Слободе за Русију или Руском добровољачком корпусу, јер је инсистирао да остане анониман.

Тврди како су се уочи њиховог упада погоршали временски услови због чега је тло постало блатњаво. Додао је да је пут који води до контролне тачке између Русије и Украјине био изрован, па су морали да иду преко поља. Истакао је да се велики број возила заглавио у блату, због чега нису могла да се користе.

Управо су ти услови били главни разлог због којег је операција пола дана каснила. Нагласио је да нису успели да остваре све што су наумили. Рекао је да је десетак аутомобила и оклопних возила успело да се пробије до границе и да је у операцији учествовало око 150 људи.

Казао је да с украјинске стране није било гранатирања, него су они сами минобацачима калибра 120 милиметара отворили ватру на гранични прелаз Грајворон.

Сматра да је контролна тачка била добро утврђена, а описао је да се састојала од бетонских конструкција и положаја који су повезани рововима. Додао је како се на контролној тачки налазило и четири или пет оклопних транспортера.

- Прилаз су чували граничари и тенкови. Кад смо кренули у напад под заштитом тенка, сви браниоци су се разбежали. Ту су оставили своје документе. Један од оних који су бежали није довољно брзо схватио ситуацију, испречио се на путу и убијен је. Други граничар, који се скривао у подруму, заробљен је. Успели смо да покренемо два оклопна транспортера и барем један од њих смо однели као трофеј. Нисам сигуран шта се догодило с другим. Видео који приказује два америчка Хумвеја снимљен је на месту где су наша возила запела у рововима у близини граничног прелаза. Крхки дрвени мостови нису могли да издрже њихову тежину. Након што смо заузели пункт, сви смо се фокусирали на своје циљеве. Прва група је ишла да упозори цивиле да не излазе из кућа. Врло брзо су стигли до окружног центра. Кад је дошла друга група, чији сам ја био део, у селима није било никога. Мртве улице - истакао је.

Тврди да су се Руси тек неколико сати након почетка операције тргли и почели да шаљу своје јединице, тенкове и авијацију, те су почели да пуцају на њих и да су користили све врсте оружја.

- Из Градова су лансирали касетну муницију. Видели смо ловце Су-25 и војне хеликоптере. Неки наши момци су лакше повређени. Нико није покушао да нас заустави у селима. Тек смо у центру наишли на озбиљан отпор. Стигао сам до периферије малог града и наставио да испуњавам своје циљеве. До вечери смо се ја и моји саборци вратили на границу. Сутрадан смо кренули мирно и организовано с оклопним транспортером - казао је и додао:

Чуо сам на радију да су неки наши момци успели да сруше хеликоптер код Грајворона. Нисам то лично видео, али сам сигуран да се догодило. Наш почетни циљ био је заузети средиште округа. Да су све наше снаге ушле у Русију на време и да смо кренули према распореду, заузели Грајворон и тамо направили утврђења, могли смо да држимо град целу недељу без проблема. Погледајте карту, крајолик је врло добар за одбрану. Реке и мочваре су свуда.

Аналитичари су као један од циљева војне операције наводили војни објекат Белгород-22, али руски партизан је испричао како уопште нису добили наређење да заузму тај објект, иако је уверен да су то могли да учине без већих проблема. Није хтео да прецизира колико је бораца из њихове групе страдало, али је истакао да су Руси имали значајне губитке.

- Ми само учимо. И постајемо јачи. Побољшаћемо се. Организоваћемо нове упаде. Диверзантске групе биће праћене операцијама комбинованог наоружања. Овај пут смо покушали да заузмемо окружно средиште, али следећи пут бисмо могли да покушамо да дођемо до главног града регије. Више људи ће након овога хтети да се придружи нашим редовима. Добијамо више захтева, јер ми нисмо само маргинализована група, ми смо добро обучена, добро припремљена и наоружана формација. Људи желе да нам се придруже - истакао је.

Каже да Путин сада пије сопствени лек.

Русија је говорила да "нису тамо", а сада се враћа бумеранг, "ни нас нема". Како сејеш, тако ћеш и да жањеш - закључио је.