Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КАО КАД ДОБИЈЕШ АЈФОН 13, А КОРИСТИШ ГА САМО ЗА ТЕЛЕФОНИРАЊЕ" Украјинци не знају шта ће са модерним оружјем са Запада

10.06.2022. 10:44
Пише:
Србија Данас
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Реутерс

Откако је Русија извршила инвазију на Украјину, земље НАТО савеза надограђују украјински војни арсенал све софистициранијим наоружањем, а још више се очекује оружја, попут напредних вишеструких ракетних система које су обећале Сједињене Државе и Велика Британија.

Али, обука украјинских војника о томе како користити опрему постала је значајна и растућа препрека с којом се свакодневно сусреће и млађи наредник Дмитро Писанка са својим тимом, који баратају старом противтенковском пушком коју су камуфлирали мрежом и зеленим грмљем у јужној Украјини, преноси The New York Тимес.

Док гледа кроз нишан, Писанка је обузет гомилом бројева и линија који би му, ако се правилно ишчитавају, требали пружити израчуне потребне за гађање руских снага. Међутим, грешке су у хаосу битке честе.

ОД ОВОГ ГРАДА ЗАВИСИ КОНТРОЛА ДОНБАСА: Зеленски о ситуацији на фронту - Руси имају ТРИ МЕТЕ (ФОТО/ВИДЕО)

ОД ОВОГ ГРАДА ЗАВИСИ КОНТРОЛА ДОНБАСА: Зеленски о ситуацији на фронту - Руси имају ТРИ МЕТЕ (ФОТО/ВИДЕО)

"ПРОЋИ ЋЕТЕ КАО МАРИЈУПОЉ" Руси послали јасну поруку украјинским војницима - ПОЛОЖИТЕ ОРУЖЈЕ И ПРЕДАЈТЕ СЕ

"ПРОЋИ ЋЕТЕ КАО МАРИЈУПОЉ" Руси послали јасну поруку украјинским војницима - ПОЛОЖИТЕ ОРУЖЈЕ И ПРЕДАЈТЕ СЕ

ЗЕЛЕНСКИ ОБРАДОВАО НАЦИЈУ: Украјинци ослобађају своју земљу, снажан отпор у Запорожју, напредују код Харкова!

ЗЕЛЕНСКИ ОБРАДОВАО НАЦИЈУ: Украјинци ослобађају своју земљу, снажан отпор у Запорожју, напредују код Харкова!

Пре више од месец дана, официри његове артиљериске јединице осигурали су набавку далеко напреднијег алата - високотехнолошки ласерски даљиномјер, који је испоручен са Запада као помоћ при циљању.

Али постоји проблем - нико не зна како се користи. "То је као да добијете iPhone 13, а на њему знате само телефонирати", рекао је очито огорчен Писанка.

Направа се чини као савршен избор за учинковитије коришћење противтенковске пушке, израђене 1985. године. Може детектовати мете ноћу и одредити њихову удаљеност, користећи компас и ГПС координате. Неки војници су научили довољно да би руковали овом опремом, али су последњих дана прерасподељени на друга места, остављајући јединицу да се сналази с тим скупоценим алатом.

- Покушавао сам да научим како га да га користим читајући приручник на енглеском и користећи Google Транслате да бих га разумем - каже Писанка.

Аналитичари: Могуће понављање грешке из Авганистана

Британија је у понедељак обећала Кијеву мобилне вишециевне бацаче ракета, како би се побољшали домет и тачност украјинске артиљерије, неколико дана након што је амерички председник Џо Бајден обећао слање сличног оружја.

Најнапредније ново украјинско оружје концентрисано је у источној украјинској регији Донбас, где бесне најжешће борбе, док снаге руског председника Владимира Путина - које надиру с истока, севера и југа - покушавају да сломе џеп под контролом украјинске војске. На источном делу  тог џепа, две стране воде битку с промењивим резултатима обе стране за разорени и углавном напуштени град Северодоњецк.

Током викенда украјински војници вратили су под своју контролу неке делове града, али већ у понедељак су украјинске снаге биле присиљене да се поновно повуку, јер је руска војска још појачала своје ионако интензивне артиљеријске нападе, рекао је Серхиј Хајдај, украјински гувернер те области.

Дан након рискантне посете војницима у Лисичанску, у близини Северодоњецка, предсједник Украјине Владимир Зеленски у понедељак је новинарима дао грубу оцену изазова с којима се суочавају његови војници: "Има их више. Они су моћнији. Али имамо све шансе да се боримо".

Украјински челници често позивају своје савезнике да им пошаљу врхунско западно оружје и опрему, полажући своје наде у победу у захтеве за новим противтенковским вођеним пројектилима, хаубицама и сателитским навођеним ракетама.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Реутерс

Но, осим што им треба оружје, украјинске снаге морају га знати и користити. Без одговарајуће обуке, исте дилеме с којима се суочава јединица  наредника Писанке с њиховим даљиномером, биће свеприсутне на терену у много већим размерима. Неки аналитичари кажу да би САД тако могле поновити неуспели приступ у наоружавању авганистанске војске опремом која се не може одржавати без логистичке потпоре.

Обука изван земље

- Украјинци жуде за употребом западне опреме, али то захтева обуку - каже Мајкл Кофман, директор руских студија на ЦНА, истраживачком институту у Арлингтону. "Неке ствари није лако пожуривати".

Сједињене Државе и друге земље НАТО-а провеле су опсежну обуку украјинске војске у годинама пре рата, али не и о неким од напредних оружја које сада шаљу. Од 2015. до почетка ове године, наводе амерички војни аналитичари, амерички инструктори обучили су више од 27.000 украјинских војника у Центру за борбену обуку Јаворив у близини града Лавова. У Украјини је било више од 150 америчких војних саветника у тренутку када је Русија извршила инвазију у фебруару, али су они повучени.

Од почетка рата, САД су обећале отприлике 54 милијарде долара помоћи Украјини и испоручиле мноштво оружја и опреме, тако недавно и неколико напредних мобилних ракетних бацача ХИМАРС, што је потез који је Кремљ одмах осудио.

Но, како би избегла конфронтацију с Русијом, Бајденова администрација је одбијала да пошаље војне савјетнике назад у Украјину како би помогли у обуци украјинских снага за кориштење нових система наоружања те се уместо тога ослања на програме обуке изван земље.

То је изазвало велики притисак на украјинске војнике, попут оних са чином наредника. Андриј Микита, члан пограничне страже, који је пре рата прошао кратку обуку с конзултантима НАТО-а о напредном британском противтенковском оружју, познатом као NLAW.

Он сада јури по украјинским положајима на првој линији како би едуковао саборце како да користе тај систем. У многим случајевима, каже, украјински војници научили су самостално користити неко оружје, укључујући NLAW, користећи видео записе на интернету и у пракси.

'Ад хоц' решења

- Али постоје оружја о којем не можете учити интуитивно: ракете земља-ваздух, артиљерија и нешто од опреме - рекао је за NYT наредник Микита. Дакле, потребни су нам формални курсеви - додао је.

Потребе Украјине су прилично опипљиве у области у којој је стационирана јединица наредника Писанке, североисточно од града Херсона, који је Русија окупирала. То подручје је било место кратке украјинске офанзиве прошле недеља, која је успорила чим су Руси при повлачењу уништили кључни мост. Недостатак артиљерије већег домета за Украјинце је значио да нису могли да изведу тежак прелазак реке у потери за окупаторима, истакли су украјински војни званичници.

За екипу наредника Писанке, једини доступан инструктор за ласерски даљиномјер је један војник који је одвојио време да преведе већину приручника од 104 странице. Но, још увек се ради о грешкама док покушавају схватити која комбинација команди шта ради, док траже 'ад хоц' решења за решавање проблема недостатка троношца и видео монитора (који се обоје налазе у приручнику).

- Док дејствујете на великој удаљености, док га држите у руци, понекад пренесе нетачне параметре", наводи Писанка. "Сигурније је радити када је опрема постављена на троножац према непријатељу, а оператер ради с монитором".

ЈИМ ЛР, којег је израдила француска компанија Сафран, може се користити уз апликацију за мапирање на таблету који украјински војници користе као помоћ при извођењу артиљеријских напада.

Са 2,7 килограма, далеко је мањи од четири и по тоне, колико теже из САД-а испоручене хаубице М777 155 mm, које су недавно стигле до фронта на истоку Украјине. 

Проблеми уклапања оружја у систем

Систем М777 је врло мобилан и способан да гађа циљеве на великој удаљености, али при њиховом распоређивању 'уско грло' била је управо обука, кажу украјински официри. На обуци у Немачкој, који је трајала недељу дана, Сједињене Државе су обучавале једне војнике да пуцају из оружја, а друге да га одржавају.

Али то је умало довело до кашњења с одржавањем оружја на тешко доступним линијама фронта, тврде украјински офиири. Цела батерија М777 је спојена на систем какав се користи у Сједињеним Државама, што значи да је коришћење украјинског метричког кључа на њему тежак задатак и ризиковао би оштећење опреме.

Тек након што су послале оружје, Сједињене Државе организовале су пошиљку кутија с америчким алатом, каже војник Вадим Бараник, заменик заповедника јединице за одржавање. Али, алат се може негде изгубити или уништити, што значи да оружје потенцијално може остати неисправно, осим ако неко не пронађе кључ који је испоручио САД.

За сада је наредник Писанка усмерен на учење како даљиномјер функционише. На његовом делу фронта, оружје и опрема које је испоручио Запад ограничени су на мали број противтенковских ракета и комплета прве помоћи.

- Не можемо се похвалити истом врстом ресурса какав постоји на истоку - каже војник Роман Коваљов, заменик заповедника јединице која надзире положај оружја наредника Писанке. "Оно што Украјина добија, ми можемо видети само на телевизији. Али верујемо да ће се то пре или касније појавити и овде код нас", закључује Коваљов.