Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈЕВ ПРОПУСТИО ВЕЛИКУ ШАНСУ У РАТУ: Ево где се бије тренутно најважнија битка у Украјини

21.10.2023. 22:22
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Radio Фрее Еуропе/Радио Liberty

Огласило се Министарство одбране Украјине

После много непотребног натезања, одуговлачења и наговарања Украјина је коначно, у тајности, добила дуго жељено оружје – балистичке пројектиле МГМ-140 АТАЦМС (скраћено од Army Тацтицал Missile System).

Најсрамнији потез до сада! Кршење свих демократских начела у Украјини - забрањује се ЦРКВА и то само због овог

Најсрамнији потез до сада! Кршење свих демократских начела у Украјини - забрањује се ЦРКВА и то само због овог

ПУТИН ИЗНЕНАДА ДОПУТОВАО У РОСТОВ НА ДОНУ! Генерали затечени?! Герасимов га одмах известио о ситуацији на фронту

ПУТИН ИЗНЕНАДА ДОПУТОВАО У РОСТОВ НА ДОНУ! Генерали затечени?! Герасимов га одмах известио о ситуацији на фронту

ЗЕЛЕНСКИ САТЕРАН У ЋОРСОКАК: Пресушује помоћ Запада за Кијев, помињу територијалну промену Украјине

ЗЕЛЕНСКИ САТЕРАН У ЋОРСОКАК: Пресушује помоћ Запада за Кијев, помињу територијалну промену Украјине

На њену жалост, није добила толико жељене и очекиване варијанте с класичном високоразарајућом бојевом главом и дометом од 300 километара, већ најстарије пројектиле М39 (АТАЦМС Блоцк И). Осим што имају домет од само 165 километара, уместо разарајуће бојеве главе носе 950 "звончића". Због тога су погодни за уништење циљева као што су аеродроми, хелиодроми, складишта на отвореном и слично. Пројектили М39 посебно су значајни против снага у напредовању, али тешко да ће их украјинска војска користити за то.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Американци су Украјинцима испоручили двадесетак пројектила које су ови у неколико дана све лансирали. Пожурили су пре него што Руси успеју да преместе базе изван домета, а мораће да их преместе на више од 170 километара од фронта јер је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба на тамошњој телевизији 1 1 утврдио да је то тек прва пошиљка и да ће АТЦМС-и непрестано долазити.

Офанзива је подбацила

Боинг и Сааб објавили су да ће врло брзо започети с испорукама крстарећих пројектила ГБУ-39 ГЛСДБ (Гроунд Launched Small Диаметер Бомб). Уз домет од 150 километара, ГЛДСБ има могућност уништавања добро брањених тачкастих циљева. Одличан је за неутрализацију противваздушних система, након чега се отварају могућности деловања другим оружјима.

Довршена је и испорука 31 тенка М1А1 Абрамс. За разлику од помпе којом су дочекани Леопарди и Челенџери, долазак Абрамса украјински медији пропратили су врло суздржано. Украјинска војска је од почетка офанзиве 4. јуна до сада изгубила више од 30 одсто борбених возила донираних са Запада. Притом није учинила ништа нарочито. 

Једина могућа оцена је да је офанзива подбацила. Свеприсутни шеф војнообавештајне службе Кирил Буданов још 23. септембра у интервјуу за The War Зоне рекао је да ће украјинска војска користити Абрамсе само за добро планиране операције. Из тога би се могло закључити да су Абрамсе, Челенџере, Бредлије, Мардере и слично користили (и губили) у не баш добро планираним операцијама. С обзиром на резултате, чини се да је било управо тако.

У сваком случају, након горког разочарења с Леопардима и Челенџерима, који нису донели толико жељени преокрет односа снага на фронту, Украјинци су сада с Абрамсима много опрезнији.

Битка за Авдејевку

Вести с фронта скоро су се искључиво односиле на битку за Авдејевку. Битка је започета још 12. октобра с руском намером да се продором са севера и југа град опколи и украјинске снаге натерају или на повлачење или на предају. Досад је руско напредовање врло ограничено, али су зато губици огромни. 

Украјински извори тврде да су на северном правцу напредовања према насељима Степове и Бердичи руске снаге до сада изгубиле више од 60 тенкова и оклопних борбених возила. Тако се у дневном извештају украјинског Министарства одбране за 19. октобар тврди да је елиминисано више од 1.380 војника, више од 55 тенкова и више од 120 оклопних борбених возила. Највећи део тога односи се на фронт око Авдејевке.

Успркос огромним губицима, командант свих руских снага у Украјини и начелник главног штаба, генерал Сергеј Шојгу у битку за Авдејевку и даље шаље нове бригаде и пукове.

Украјинци су пропустили велику прилику

У ноћи са 17. на 18. октобра делови 35. и 36. морнаричко-десантне бригаде украјинске војске изненадним десантом код железничког моста и продором дошли су све до села Пишанивка и засеока Појма. Иако су руски извори првобитно објављивали да се радило о целим јединицама, врло брзо се показало да су акцију извеле мале извиђачке групе, свака од десетак војника. 

Војници су имали задатак проналажења руских положаја које нису могли да открију дроновима. Како нису успели да их нађу, дословно су се дошетали до наведених места. Наводно су успели привремено да заузму заселак Појма (што није тешко јер има мање од десет кућа и железничку станицу) пре него што су руске снаге почеле да делују прво артиљеријом, а потом и пешадијом. Након тога, украјинске снаге су се повукле.

Kiril Budanov
Кирил Буданов / Извор: Профимедиа

Тај својеврсни упад Украјинаца јужно од Дњепра показао је колико је руска одбрана на том простору слаба и неорганизована. Тако се логично намеће питање зашто то Украјинци до сада нису искористили. Док су руске снаге прво биле заузете заустављањем украјинске офанзиве, а сада битком за Авдејевку, зашто украјинске снаге нису покушале да изведу велики продор преко Дњепра? 

Ако и не би успео, додатно би развукао и овако пренапрегнуте руске снаге. Уместо тога, генерал Залужни је четири морнаричке бригаде "трошио" у биткама које на крају нису донеле ништа значајно. 

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.