Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КЛАДИМО СЕ НА ПОБЕДУ УКРАЈИНЕ" Кијев тврди: Наше снаге напредују у Бахмуту, Британци додају - Руси у повлачењу

13.05.2023. 21:10
Пише:
Србија Данас
Ukrajinski vojnik
Украјински војник / Извор: Профимедиа

Зеленски посетио Рим и Ватикан

У нападу руских снага на Хмељничку област на западу Украјине повређено је 11 цивила, од којих је један хоспитализован, изјавио је градоначелник Хмељницког Олександар Симчишин. Остали повређени задобили су посекотине од стакла, преноси Интерфакс Украјина. 

НЕМАЧКА ШАЉЕ НИКАД ВЕЋУ ВОЈНУ ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Да ли ће ово одлучити исход сукоба?

НЕМАЧКА ШАЉЕ НИКАД ВЕЋУ ВОЈНУ ПОМОЋ УКРАЈИНИ: Да ли ће ово одлучити исход сукоба?

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ РУСИ: У нападу на Луганск први пут коришћене енглеске ракете "Сторм Shadow" - повређено шесторо деце и посланик Думе!

ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛИ РУСИ: У нападу на Луганск први пут коришћене енглеске ракете "Сторм Shadow" - повређено шесторо деце и посланик Думе!

ЗЕЛЕНСКИ СЕ САСТАО СА ПАПОМ ФРАЊОМ У ВАТИКАНУ: Поклонио му ПАНЦИР украјинског војника са сликом Богородице

ЗЕЛЕНСКИ СЕ САСТАО СА ПАПОМ ФРАЊОМ У ВАТИКАНУ: Поклонио му ПАНЦИР украјинског војника са сликом Богородице

Симчишин је навео да није било погодака у самом граду, али да је погођен енергетски инфраструктурни објекат у тој области, па је услед експлозивног таласа оштећено стотине зграда и кућа, на којима су пали кровови, плафони, врата, прозори. 

Према његовим речима, оштећене су и школе и индустријска предузећа.

Кијев: Украјинске снаге напредују у Бахмуту

Украјинске трупе напредују у два правца у граду Бахмуту, али је ситуација у центру града компликованија, изјавила је данас заменица министра одбране Украјине Хана Малар, преноси Танјуг.

- Захваљујући компетентном планирању команде и храбрости наших бораца, непријатељ није у стању да преузме град под своју контролу - написала је она на свом каналу на Телеграму.

Bahmut
Бахмут / Извор: Фото: liveuamap.com/Printscreen

Британско Министарство одбране: Руске снаге у повлачењу

Британско Министарство одбране саопштило је данас да су се руске снаге повукле са позиција са јужног крака Бахмута у претходна четири дана.

Приликом повлачења, украјинска војска повратила је бар један километар територије, додаје се у британском обавештајном извештају, пренео је Ројтерс.

- Област има одређени тактички значај јер је представљала руски мостобран на западној страни канала Доњец-Донбаса, који означава линију фронта кроз делове сектора - додају из Лондона.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Срушио се руски борбени авион сухој Су-34

Руски борбени авион сухој СУ-34 срушио се данас у региону Брјанска на граници са Украјином, пренео је TASS позивајући се на службе за ванредне ситуације. Ово је други инцидент који се догодио данас у том региону, где се претходно срушио хеликоптер, пренео је Ројтерс.

TASS је пренео, позивајући се на неименовани извор, да је према прелиминарним подацима, хеликоптер пао у граду Клинци, након што му се запалио мотор и да је истрага у току.

Руско Министарство одбране: Украјински авион гађао два индустријска објекта у Луганску

Руско Министарство одбране саопштило је данас да је украјински авион гађао два индустријска објекта у Луганску, на истоку Украјине, крстарећим ракетама дугог домета "сторм шедоу" које је испоручила Велика Британија.

Британија је у четвртак постала прва земља која је саопштила да је почела да снабдева Кијев крстарећим ракетама дугог домета, које ће му омогућити да погоди руске трупе и објекте за снабдевање далеко иза линије фронта док припрема велику контраофанзиву.

Бен Волас о слању ракета Украјини

Британски министар одбране Бен Волас рекао је да би ракете могле бити коришћене на територији Украјине, што, како наводи британска агенција, имплицира да је добио уверавања из Кијева да неће нападати мете унутар међународно прихваћених граница Русије.    

Руско Министарство је саопштило да су ракете погодиле јуче постројење за производњу полимера и фабрику за прераду меса у Луганску.

- Ракете ваздух-ваздух "сторм шедоу" које је британски режим испоручио Кијеву коришћене су за напад, у супротности од саопштења Лондона да ово оружје неће бити коришћено против цивилних мета - саопштило је Министарство.

Ben Volas
Бен Волас / Извор: Профимедиа

Заједнички центар за контролу и координацију питања повезаних са ратним злочинима самопроглашене Луганске Народне Републике саопштио је данас да је Украјина, током гранатирања града Луганска 12. маја, први пут употребила две англо-француске крстареће ракете "Сторм шедоу", и једну противваздушну ракету америчке производње "АДМ-160Б МАЛД", пренела је РИА Новости.

Током украјинског гранатирања рањено шесторо деце у Луганску, као и посланик Думе

У петак, 12. маја, у самопроглашеној ЛНР је прослављен Дан Републике, а током гранатирања рањено је шесторо деце, док је посланик Думе Виктор Водолацки повређен док је помагао људима који су били под рушевинама, наводи агенција РИА.

Зеленски у Италији и Ватикану

Италија у потпуности подржава Украјину у њеном отпору руској инвазији, изјавио је данас председник Италије Серђо Матарела поздрављајући председника Украјине Владимира Зеленског у својој резиденцији у Риму.

Vladimir Zelenski i Đorđa Meloni
Владимир Зеленски и Ђорђа Мелони / Извор: Профимедиа

Матарела је поручио Зеленском да му је част што је у Риму, пренела је италијанска телевизија. Зеленски се потом састао на радном ручку са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, која је обећала пуну подршку Италије Украјини у њеном настојању да одбије руску "бруталну и неправедну агресију". Мелони је рекла да ће Италија наставити да снабдева Украјину оружјем и подржавати је колико год буде потребно.

Papa Franja i Vladimir Zelenski
Папа Фрања и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Кладимо се на победу Украјине - истакла је Мелони. Зеленски се током посете Италији данас састао и са папом Фрањом у Ватикану.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.