Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КИЈЕВ СТРАХУЈЕ! МОСКВА ГОМИЛА ТРУПЕ У КУРСКОЈ ОБЛАСТИ: Руска војска распоређена близу украјинске границе - циљ је ЈАСАН!

30.01.2023. 21:52
Пише:
Танјуг
Ruska vojska
Руска војска / Извор: Фото: Tanjug/AP/Russian Дефенсе Ministry Press Сервице

Ситуација у области је напета

Русија је распоредила додатне војне снаге и опрему у Курску област на граници са Украјином, с циљем да заштитити безбедност границе, изјавио је данас гувернер ове области Роман Старовојт. У извештају агенције Интерфакс се подсећа да је ова област од почетка сукоба у фебруару прошле године у више наврата била на нишану украјинске артиљерије.

СТРАХОВИТ НОЋНИ НАПАД РУСА: Гађана чувена украјинска поморска војна база, има мртвих и рањених, међу њима и Британци!

СТРАХОВИТ НОЋНИ НАПАД РУСА: Гађана чувена украјинска поморска војна база, има мртвих и рањених, међу њима и Британци!

"ВЕРУЈЕМ У НАШУ ВОЈСКУ, МИСЛИМ ДА ЋЕМО ИХ РАЗБИЈАТИ" Зеленски упозорио Украјинце да је Русија покренула велику ОСВЕТУ!

"ВЕРУЈЕМ У НАШУ ВОЈСКУ, МИСЛИМ ДА ЋЕМО ИХ РАЗБИЈАТИ" Зеленски упозорио Украјинце да је Русија покренула велику ОСВЕТУ!

ДА ЛИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ РАТУ У УКРАЈИНИ? Трамп јасно стоји иза својих речи: Ја сад могу да решим ову кризу - а огласио се и актуелни председник

ДА ЛИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ РАТУ У УКРАЈИНИ? Трамп јасно стоји иза својих речи: Ја сад могу да решим ову кризу - а огласио се и актуелни председник

Званични Кијев је више пута упозоравао да би Русија могла поново да покуша да заузме делове североисточне Украјине, указујући на повећане заједничке војне активности руских и белоруских оружаних снага на око 200 километара западно од Курске области.

Украјински министар одбране Алексиј Резников изјавио је данас да ће Украјина у овој години издвојити скоро 550 милиона долара за набавку дронова и потврдио да је потписано 16 уговора о снабдевању са украјинским произвођачима, пренео је Ројтерс.

Украјина је већ добила значајан број беспилотних летелица од својих партнера, од турских Бајрактара ​​ТБ2 опремљених ракетним пројектилима до суперлаких извиђачких дронова Блек Хорнет норвешке производње који су тешки око 33 грама.

Званични Кијев сада настоји да подстакне домаћу производњу како би оспособио оно што су украјински званичници назвали "војском дронова", а Резников је посебно нагласио да је независност војно-индустријског комплекса један од фактора одбрамбене способности земље.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Лула да Силва одбио да пошаље војну помоћ Украјини

Дописник из Женеве бразилског портала Бразилиас УОЛ Жамил Шаде објавио је данас да је председник Бразила Луис Игнасио Лула да Силва одбио захтев свог француског колеге Емануела Макрона да пошаље војну помоћ Украјини, изражавајући уместо тога спремност да се "активно ангажује у потрази за мирним решењем", преноси TASS.

Позивајући се на изворе који су учествовали у једносатном телефонском разговору између двојице лидера прошлог четвртка, портал преноси да је Лула да Силва указао Макрону на "потребу да се преговара са Русијом како би се закључило примирје".

Француски министар одбране Себастијен Лекорни изјавио је раније данас да су се Француска и Аустралија у међувремену договориле да сарађују у процесу производње "неколико хиљада" артиљеријских граната калибра 155 милиметара намењених Украјини.

Lula da Silva
Лула да Силва / Извор: Профимедиа

Овај договор је постигнут после првог значајног француско-аустралијског састанка одржаног након спора 2021. године насталог због одлуке владе у Канбери да одустане од уговора из 2016. године са француском војном компанијом Навал груп вредног 90 милијарди долара о набавци 12 француских јуришних подморница класе Баракуда.

Напуштање овог пројекта и договора француске власти су тада оцениле као "неприхватљиво понашање међу савезницима и партнерима, чије последице утичу на саму концепцију савеза, партнерства и важности Индо-Пацифика за Европу", пренео је раније TASS.

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Британски тенкови ће бити на фронту у Украјини пре лета

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је данас да ће тенкови које је Велика Британија донирала Украјини бити на првој линији фронта пре лета, не прецизирајући тачан термин.

Упитан у британском парламенту када ће 14 обећаних британских тенкова типа Челенџер бити распоређено на бојно поље у Украјини, Волас је одговорио да ће то бити највероватније у мају, пренео је Ројтерс.

- Вероватно пред Ускрс. Међутим безбедносни разлози ме спречавају да прецизирам распоред обуке украјинских снага за коришћење британских тенкова - рекао је Волас.

Сусрет Зеленског и Мете Фредериксен у Николајеву

Раније данас се председник Украјине Владимир Зеленски сусрео са премијерком Данске Мете Фредериксен у јужном украјинском региону Николајев.

На видео снимку који је на друштвене мреже поставила канцеларија Зеленског, председник Украјине се рукује са Фредериксеновом на улици покривеној снегом пре него што су ушли у болницу где су посетили војнике рањене током сукоба са Русијом, пренео је раније Ројтерс.    

Mete Frederiksen i Vladimir Zelenski
Мете Фредериксен и Владимир Зеленски / Извор: Фото: Танјуг/Украиниан Пресидентиал Press Office/AP

Канцеларија Зеленског није изнела детаље о томе о чему су председник Украјине и премијерка Данске разговарали, али је данско Министарство одбране саопштило раније овог месеца да ће Данска донирати Украјини 19 хаубица Цезар француске производње. Зеленски се састао и са регионалним званичницима који су га информисали о последицама руских ракетних напада.

- Разгледали смо стање енергетске инфраструктуре у региону и разматрали начине да се она заштити и обнови - објавио је Зеленски на апликацији за размену порука Телеграм.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

}