Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРУТАЛНА КОАЛИЦИЈА КОЈА СТОЈИ ИЗА УКРАЈИНЕ: Ове земље донирале су тенкове за формирање прве нове бригаде са западним тенковима

16.03.2023. 10:12
Пише:
Србија Данас/Курир
Leopard 2
Леопард 2 / Извор: Профимедиа

Од када је 22. јануара у Рамштајну свечано саопштено да ће Украјини бити донирани тенкови Леопард 2 догодио се много.

Украјинске посаде које ус се обучавале у Пољској су завриле обуку, а прва четири комада већ су у Украјини. Посаде које се обучавају у Минстеру у савезној држави Вестфалији у тамошњем центру за обуку тенковских посада, и Сарагоси у Шпанији.

Тенкове Леопард 2 4 комада од укупно 8 испоручила је и Канада, а клубу држава које ће донирати тенкове Леопард 2 уврстиле су се Шведска, Норвешка, а обећање су дале и Данска и Финска. Укупно на територији Европе има тренутно што активно што на располагању око 2.000 тенкова Леопард 2.

РУСКИ ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ УНИШТИЛИ УПОРИШТА ВСУ: На удару командно место и оклопна возила Украјинаца (ВИДЕО)

РУСКИ ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ УНИШТИЛИ УПОРИШТА ВСУ: На удару командно место и оклопна возила Украјинаца (ВИДЕО)

"АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ НА КРИМ СПАЛИЋЕМО ИХ!" Путинова претња је стварна, нису само празне речи - "креће КАТАСТРОФА!"

"АКО УКРАЈИНА КРЕНЕ НА КРИМ СПАЛИЋЕМО ИХ!" Путинова претња је стварна, нису само празне речи - "креће КАТАСТРОФА!"

"ЦЕЛА УКРАЈИНА ЋЕ ИЗГОРЕТИ, ДОСТА ЈЕ!" Испорука америчког оружја је кап која је прелила чашу - Хоћете да активирамо НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ?!

"ЦЕЛА УКРАЈИНА ЋЕ ИЗГОРЕТИ, ДОСТА ЈЕ!" Испорука америчког оружја је кап која је прелила чашу - Хоћете да активирамо НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ?!

Неки извори указују да је 88 механизована бригада, та која је користи тенкове Леопард 2. Иначе ова бригада је формирана текуће 2023 године и биће опремљена западним тенковима у овол случају Леопард 2.

Немачка

Влада Олафа Шолца дуго времена је оклевала да тенкове Леопард 2 у верзији А5 и А6 преда влади у Кијеву. Доста је пало тешких речи, оклевања, да би Шолц попустио и одлучио да пошаље прво 14, а онда још додатна 4 тенка леопард 2 у верзијама А5 и А6 као и лансирне мостове. Иначе компанија Рајанметал која је некад производила тенк Леопард 2, а сада креће у серијску производњу новог немачког тенка Пантер са топом калибра 130 mm најавила је да ће из својих резерви ремонтовати 50 тенкова Леопард 2 и још сто страријих Леопард 1А5 који ће такође бити донирани Украјини.

Немачка иначе у свом наоружању има 223 тенка Леопард 2 у верзијама А5 и А6, 98 тенкова2А7 и 2А7В, док је 55 тенкова у верзији А4 ускладиштен.

Leopard 2
Леопард 2 / Извор: Профимедиа

Пољска

Пољска је била једна од најагилнијих држава која је на сва звона објавливаља да ће донирати своје тенкове Леопард 2А4 ПЛ. Свашта се ту спомињало од комплетног броја Леопарда у наоружању Пољске армије, који би били замењени са америчким тенковима Абрамс М1А2 завршило се на испоруци прва 4 и још додатних 10 тенкова Леопард 2 А4 у верзији ПЛ. Али зато уместо Леопарда који су Варшави витални да постане регионална тенковска сила у том делу Европе и трећа, ако не и четврта армија НАТО пакта по броју гусеничара испоручена је домаћа модернизација Т-72 под ознаком ПТ-91 Twardy и то 60 комада од укупно 73 колико је та земља имала, јер је у јуну и септембру 2022. одређени број тих тенкова предала Украјини.

Канада

Један од вернијих савезника Украјине, Канада испоручила је Кијеву четири тенка Леопард 2 ЦАН који су транспортним авионима из те државе пребачени до Пољске односно Жешова који је највећи НАТо логистички центар за испоруку оружја Кијеву. Канада се убрзо затим обавезала на донацију јо 4 тенка Леопард 2. Иначе сви испоручени тенкови биће у верзији А4. Канада је од 2006 после горког искуства у Авганистану набавила из Холандских резерви и немачких вишкова укупно 82 тенка Леопард 2.

Шпанија

Клубу донатора тенкова Леопард 2 прикључила се и Шпанија, чија влада је Кијеву донирала 4 тенка Леопард 2Е, а онда када је почела обука 10 тенковских посада су Сарагоси заједно са којима је и 15 техничара за оправку и одржавање тенкова Леопард 2. Шпанија у свом наоружању има укупно 327 тенкова Леопард 2 од тога 108 у верзији А4 и 219 у верзији 2Е.

Португал

Тенковском клубу који ће донирати тенкове Леопард придружио се и Португал, који ће донирати 3 тенка у верзији А6. Иначе Португал у свом наоружању има 37 тенкова Леопард 2 у верзији А6.

Скандинавија

У донацији тенкова Леопард 2 прикључиле су се и скандинавске земље попут Норвешке, Данске, Шведске и Финске. Конкретан корак предузеле су две земље Норвешка чланица НАТО и Шведска која претендује на чланство у алијанси, али је у немилости Турске због Курда.

Норвешка

Ова замеља се такође обавезала на донацију тенкова Леопард 2 Украјини и то 4 комада. Норвешка у свом наоружању има 36 тенкова Леопард 2 у верзији А4 од којих је 16 ускладиштено и конзервирано.

Шведска

Ова највећа скандинавска земља такође се обавезала да ће Кијеву донирати 10 тенкова Стрв 122 што је заправо шведска ознака за тенк Леопард 2. Иначе Шведска поседује 120 тенкова Леопард 2 у верзији А5.

Данска

Суседна Данска се такође обавезала да ће донирати тенкове Леопард 2, али број није познат. Данска има укупно 44 тенка Леопард од којих је 15 модификовано на верзију 2А7В, који се налазе у оквиру НАТО борбене групе на Балтику

Финска

Свој допринеос тенковској колаицији спремна је да пружи и Финска и да донира своје тенкове Леопард 2. Међутим за сада није познат број тенкова које би Хелсинки донирао Кијеву. Финска има у свом наоружању 200 тенкова Леопард 2. од тога 100 у верзији А4 је ускладиштено, а 100 у верзији А6 је оперативно.

Швајцарска је земља која има укупно 134 тенка Леопард 2 у верзији 2А4 познат и по локалној ознаци Пз -87Лео. Немачка је иначе почетком марта 2023. упутила захтев Берну да од њих купе 96 тенкова, који би били ремнотовани и заменили би тенкове руске производње у оним чланицама које су своје тенкове испоручили Кијеву. Ту се мисли пре свега на Чешку и Словачку које имају по 1 тенк типа Леопард 2, а обећена им је пре годину дана испорука још по 13 тенкова. Укупно обе државе требале би да имају по 14 тенкова Леопард 2.

Земље које су одбиле да испоруче тенкове Леопард 2 су Аустрија која има 56 тенкова у верзији А4, затим Грчка која је објаснила да тенкови Леопард представљају стратешко оружје за одбрану од Турске. Иначе Грчка у свом наоружању има 183 тенка у верзији А4 и 170 у верзији Леопард 2А6 ХЕл којих има 170. Међу чланицама клуба Леопард 2 које су одбиле Кијев су Мађарска која има 12 тенкова Леопард 2 од укупно наручена 44 комада у верзији А7 и Турска која има 316 тенкова Леопард 2 у верзији А4.

Више вести из Украјине можете прочитати ОВДЕ.