Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛИНИЈА ФРОНТА СЕ РАСПАДА СВУДА: Осим у ОВОМ ГРАДУ, брани га АЗОВ

29.04.2024. 12:40
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Ukrajina
Украјина / Извор: sutterstock/youtube printscreen /УС ГЕГЕ

Руси дневно бацају 150 клизних бомби.

Двадесет километара источно од украјинског гарнизонског града Лимана, месецима се води очајна битка. Некада зелена борова шума Серебрјанског претворена је у нагореле пањеве, које подсећају на слике са Соме у Првом светском рату, уништене руским нападима у циљу уклањања украјинских рупа.

У страху да би се линија фронта могла срушити, украјински команданти су прошлог лета распоредили Азовску пешадијску бригаду у овај сектор. Њихов задатак је био, и још увек јесте, да одбију оно што је Масло, 29-годишњи штабни наредник из 1. батаљона, описао као „сталне нападе, сваки дан, понекад 24 сата дневно”. С времена на време, бригада изводи опасне контранападе, пише The Гуардиан.

Лоша видљивост, око 30 метара где је дрвеће дебље, и диспаритет ресурса отежава борбу. Масло говори о „мање-више стабилној“ артиљерији пет према један у корист Руса, иако сматра да је тај однос ближи 10 према један у најинтензивнијим секторима фронта, као што је зимска битка код Авдијевке, коју је Русија добила у фебруару.

Руси дневно бацају 150 клизних бомби

Напади руских беспилотних летјелица такођер се су све чешћи, додао је Масло, што указује на успјешан помак Москве према ратној економији. Међутим, можда најозбиљнији проблем с којим се бранитељи суочавају су руске клизне бомбе, које авиони Су-34 и Су-35 избацују с удаљености од чак 70 км. Ово су умјерено прецизна оружја која могу изазвати пустош ако погоде циљ.

Макаш, штабни наредник другог батаљона, каже да на овај сектор фронта дневно падне 100 до 150 клизних бомби. Његова изјава сугерише да је званична процена украјинске војске од 3.500 таквих бомби бачених на линије фронта у првих 77 дана ове године можда чак и превише скромна. Ово оружје може да понесе 500 до 1500 кг експлозива и створи кратер ширине 30 метара и дубине до 10 метара.

Разумљиво је да се војници на првој линији боје већих бомби. Пресретање таквог наоружања или авиона који га лансирају је задатак ПВО, у чему је недостатак Украјине, или можда борбених авиона Ф-16 наоружаних ракетама дугог домета, иако је мало вероватно да ће западни авиони и њихови пилоти бити суштински спремни пред крај ове године. А не зна се колико ће бити испоручено.

Украјина је у фебруару померила један од својих ПВО система Патриот на линију фронта, онеспособивши 10 Су-34 и два Су-35, али је почетком марта један систем оштећен од стране руске ракете, иако је Пентагон рекао да је поправљен око недељу дана касније.

Овакве неравнотеже у наоружању, изазване дугом паузом америчке војне помоћи, која је завршена тек ове недеље, и спорим развојем европске производње наоружања, почеле су да утичу на украјински морал. Високи званичници приватно признају да мобилисање већег броја људи за борбу постаје изазов, при чему неки беже из земље или размишљају о томе, док се други фокусирају на проналажење јединица у којима их команданти неће излагати непотребним ризицима.

Акумулација руских снага. Формира се мостобран

Процењује се да је Русија донедавно имала 400.000 војника који су се борили у Украјини, а недавно је овај број порастао на 500.000. То ствара потребу за већим бројем ветерана, као и надокнадама за страдале (званично, Украјина има 1.300 мртвих војника месечно и три пута више рањених). Увелико се очекује да ће Москва ускоро покушати да покрене интензивнију офанзиву, иако постоје знаци да је притисак већ почео.

Пре две недеље, главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал-потпуковник Олександр Сирски, рекао је да се ситуација на источном фронту значајно погоршала и да период сувог и топлијег времена олакшава руске нападе тенковима и оклопницима. возила. Украјинска војна обавештајна служба проценила је да се 20.000 до 25.000 руских војника окупило западно од Бахмута, у близини Часив Јара, тражећи да заузму узвишице у централном Донбасу.

Што је још важније, постоје знаци да се северозападно од Авдијевке формира руски мостобран од пет километара.
 

Хитне потребе Украјине препознате су у опреми у вредности од милијарду долара испорученој у среду из САД, укључујући артиљеријске гранате, противваздушне ракете Стингер, противтенковско оружје Јавелин и оклопна возила Бредли. Додатни пакет од 500 милиона фунти који је најавио УК такође укључује 400 оклопних возила. Посебан проблем је, кажу украјински лекари, обезбеђивање довољно заштићеног транспорта за одвођење рањеника са ратишта.

Експерти верују да ће у блиској будућности бити потребне додатне испоруке војне помоћи да би се преокренула погоршана ситуација у Украјини, укључујући још најмање седам батерија Патриот за заштиту градова и сузбијање бомбардовања са фронта. "За сада ово није контраофанзивни пакет за Украјину и нема реалних изгледа за контраофанзиву ове године. Следећа година ће бити тешка и могуће је да ће Украјина морати да уступи више територије пре него што се фронт стабилизује", рекао је Matthev Savill, аналитичар лондонског Роиал Унитед Сервицес Институте (RUSSI).

Азов поразио руске нападаче у шуми Серебрјански

Међутим, у шумама око Лимана постоји другачија перспектива. Азов тврди да је победио руске нападаче. Бригада са преко 5.000 војника одбацила је екстремно десничарске везе, истрајно истицане у руској пропаганди пре инвазије, и постала једна од елитних војних снага, састављена искључиво од добровољаца. Њени чланови кажу да постоји листа чекања, која јединици омогућава да бира.

Тавр Богдан Кротевич (31), начелник штаба Азова, тврди да су висок морал, кохезија јединица и отвореност да се чује свачији глас, што није увек правило, били кључ успеха против традиционалног хијерархијског модела совјетског командовања. Култура „међусобног поштовања“ има за циљ да обезбеди да животи војника не буду изгубљени, при чему командант истиче демографски профил бригаде, са просечном старошћу до 35 година, и додаје: „Ако сте млад и такмичарски расположен и са ставом , онда имате шта да докажете."

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Висок морал и свеже размишљање у бољим украјинским трупама неће бити довољни за победу у рату за национални опстанак, а природа западне подршке у пракси (упркос оптимистичким изјавама политичких лидера) фрустрира многе украјинске војнике. Тавр се жали да је Запад до сада испоручивао само оружје да би створио „застој који би могао бити удобан за Запад, иако цивили и даље умиру“, напомињући да је најмање осам цивила убијено у бомбардовању града Дњепра прошле недеље .

Извор: Србија Данас/Index.hr