Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАРШИРАЋЕМО НА МОСКВУ!" Ово је група која је упала на територију Русије коју желе да збришу са мапе! (ФОТО/ВИДЕО)

26.05.2023. 07:14
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ruski dobrovoljački korpus
Руски добровољачки корпус / Извор: Фото: Tanjug/AP/Evgeniy Малолетка

Један је неуспели глумац познат по ТВ рекламама за слаткише, други води хипстерски ресторан јужнокорејске кухиње у Кијеву, а трећи је фронтмен блек метал бенда

Мало је тога заједничког међу борцима хаотичне групе која је ове недеље ушла у Русију у тенку и оклопним возилима у до сада највећем прекограничном упаду у 15-месечној руској инвазији на Украјину. Али, многе од њих повезују најмање две ствари – подземна руска десничарска сцена и жеља за лајковима.

"УКРАЈИНА ЋЕ НЕСТАТИ!" Медведев навео три сценарија како ће Кијев изгубити државност и који највише одговара Русији

"УКРАЈИНА ЋЕ НЕСТАТИ!" Медведев навео три сценарија како ће Кијев изгубити државност и који највише одговара Русији

ПРИМЕЋЕНИ СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ДЊЕПРА: Стигле Кавкаске легије, Грузијске легије, Батаљон шеика Мансура...

ПРИМЕЋЕНИ СТРАНИ ПЛАЋЕНИЦИ НА ДЕСНОЈ ОБАЛИ ДЊЕПРА: Стигле Кавкаске легије, Грузијске легије, Батаљон шеика Мансура...

ОШТРА ОПАСКА ОРБАНА: "НАТО није спреман да пошаље трупе, нема победе за јадне Украјинце на бојном пољу"

ОШТРА ОПАСКА ОРБАНА: "НАТО није спреман да пошаље трупе, нема победе за јадне Украјинце на бојном пољу"

Помахнитале активности бораца на друштвеним мрежама отвориле су питања о правој сврси њихове мисије.

"ТикТок војници"

Иако је деловало да није било никаквих борби у ретко насељеном подручју за које се тврдило да је заузето, неколико "војника" пажљиво је документовало своје путовање, постујући фотогафије док су локалне власти хитале да евакуишу становнике.

- Имам осећај… да су они више заинтересовани да изгледају добро и направе онлајн садржај него да ураде било шта од стварне војне или стратешке вредности за Украјину – рекао је "Телеграфу" Мајкл Колборн, истражитељ организације "Белингкет".

Слични борци се у другим деловима Украјине називају "ТикТок војницима".

Како су се постови о смелом упаду појавили на друштвеним мрежама, нека лица која су позирала са војном опремом одмах су препозната. Група је рекла да су они борци Руског добровољачког корпуса (РДК) и Легије слободне Русије, наводно проукрајинских група Руса за које се сумња да су повезани са украјинским обавештајним службама.

РДК је основао Денис Никитин, добро познати власник бренда неонацистичких борилачких вештина и фудбалски хулиган који је био умешан у тучу са британским навијачима у Марсеју 2016.

Александер Скачков продавао манифест убице

Један од мушкараца који су виђени како се смеју одмах поред руског оклопног транспортера – који је наводно заплењен – је Александер Скачков. Пре само две године овај Рус је био под истрагом у Украјини због продаје превода манифеста убице са Новог Зеланда.

Пре него што се појавио у Белгородској области са војним обележјем са фигуром Кју клукс клана са пушком, поносно позирајући поред наводно заплењеног руског оклопног транспортера, Скачкова је украјинска обавештајна служба СБУ описивала као "вођу радикалне неонацистичке групе". Ухапшен је 2020. због продаје преведених верзија манифеста нападача који је 2019. у масакру у Крајстчерчу побио 50 људи.

Фотографије које је поделила СБУ 2020. наводно показују дневну собу Скачкова са заставом са свастиком како виси на зиду. Упркос тешким оптужбама, он је пуштен уз кауцији након месец дана притвора.

Иља Богданов: "Не желим Русију ни на мапи"

На слици са оклопним транспортером Скачков позира поред Иље Богданова, бившег официра ФСБ који је ишао да се бори против проруских снага у Украјини 2014. и који је компулсивно допуњавао своју страницу "Фејсубука" са сликама и видео снимцима из Белгорода. Богданов (34), који је служио као официр ФСБ на руском Далеком истоку, је у интервјуу за Радио Слободна Европа прошле године рекао да је иницијално дошао у Украјину да се бори "за нову Русију", "против Путиновог режима, али да су његови ставови еволуирали."

- Тренутно ми не треба Русија. Не желим да ова држава чак буде на мапи – рекао је он. Док су се многи Руси који годинама живе у Украјини годинама мучили да дођу до држављанства, Богданов је добио украјински пасош већ 2015.

Ниједна од фотографија које је Богданов објавио од понедељка не указује на значајан отпор са руске стране границе коју је чувало неколико официра који су побегли из слабо насељеног подручја. На једном снимку види се како Богданов удара уоквирени руски документ, наводно у канцеларији руске граничне страже у Грајворону.

Кад не позира за фотографије пограничних упада, Богданов води ресторан јужнокорејске кухиње у центру Кијева, наводи "Телеграф".

Алексеј Љовкин држао Брејвика за "хероја"

Трећем члану групе Алексеју Љовкину, судило се у Русији за злочине мржње пре него што је побегао у Украјину. Љовкин, који је такође фронтмен блек метал бенда и који је својевремено поздравио норвешког терористу Андерса Брејвика као "хероја", проглашен је психички неспособним за суђење и послат је на обавезно психијатријско лечење 2006, након што су одбачене оптужбе против њега.

У Кијеву је основао "Вотањугенд", неонацистичку групу која је држала обуку у ватреном оружју и предавања о "теорији расе".

Крупни, брадати присталица неонациста појавио се у понедељак на видеу хвалећи се да је пробио руску границу, заједно са насмејаним, нижим човеком обученим у окер камуфлажно одело.

Кирил Канахин (41), који је претходно позирао испред канцеларије руске поште у пограничном селу у Брјанску у марту, завршио је у Кијеву након бледе глумачке каријере у Русији где је играо у ТВ рекламама за чоколадице "натс" и руској верзији филма "Америчка пита". Неко време је био и инструктор јоге.

Сумње у улогу Кијева

Употреба тенкова и друге војне опреме у упаду у Белгородску област навела је многе на сумњу да су борци повезани са украјинском војском.

Иако је Кијев порекао своју улогу, највећи прекогранични упад из Украјине од почетка рата скоро је сигурно био координисан са украјинским оружаним снагама које се припремају да покушају да поврате своје територије, кажу војни аналитичари.

Након што је иницијално умањила важност првог упада на руско тло од 1969, руска војска је послала свог највишег команданта да наводно води операцију против нападача. На снимку се види генерал Александар Лапин, командант руских копнених снага, како преусмерава оклопна возила на путу, што је подстакло ултранационалистичке критичаре – попут Игора Гиркина – да га назове "кретеном који не би био довољно добар да ради ни као саобраћајац".

Открића о сумњивим појединцима умешаним у упад и тврдње да је западно оружје коришћено на руској територији могла би да наштете Украјини.

"Њујорк тајмс" је објавио да су борци за упад користили најмање три оклопна возила МРАП америчке производње и да би то могло да наштети украјинско-америчким односима.

У уторак је портпарол Стејт департмента морао да јавно демантује да је оружје добијено од САД можда завршило у Русији. Указујући на "мутне слике" упада, Метју Милер је рекао да је Вашингтон "скептичан према њиховој истинитости".

"Маршираћемо на Москву"

У среду је портпарол политичког крила Легије слободне Русије, са седиштем у Кијеву, рекао "Телеграфу" да су њихове снаге и даље у подручју и да контролишу око 40 квадратних километара пограничне територије, што није одмах независно потврђено.

- Циљ је одвући руске снаге са других делова линије фронта и стварање повољних услова за ослобођење украјинских територија. Ако услови за поход на Москву буду погодни, маршираћемо на Москву – рекао је Алексеј Барановски, додајући да су спремни да иду далеко колико год могу. Док је Колборн је рекао да читава операција изгледа као онлајн "троловање" Кремља ради понижења, Барановски тврди да је стварна.

- Сви претендују да свуда виде троловање или психолошке операције. Ја сам сигуран да је ово само почетак дугог пута изградње нове државе на рушевинама старог режима у Русији – рекао је он.

Група која стоји иза упада поручила је у међувремену да ће се "опет видети". Денис Капустин, који се представља као командант РДК кодног имена "бели рекс", обратио се новинарима са украјинске стране границе дан након што је руска војска рекла да је убијено више од 70 "украјинских националиста", а да су остали потиснути назад у Украјину.

- Мислим да ћете нас видети поново са те стране. Не могу да откривам надолазећа дешавања, чак ни смер. Граница је прилично дуга. Ипак, биће места на којима ће се ствари усијати – рекао је Капустин, пренео је "Гардијан".

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.