Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНЦИ ПОГЛЕДАЛИ СМРТИ У ОЧИ! На фронту први пут примећен нови руски термобарични ракетни бацач ТОС-2 (ФОТО/ВИДЕО)

19.01.2024. 20:39
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Foto: X Printscreen/@OSINTNic
Фото: X Printscreen/@OSINTNic / Извор: Фото: X Printscreen/@OSINTNic

Карактеристике овог термобаричног ракетног бацача знатно су боље од својстава његових претходника.

Украјински војници приметили су застрашујући руски тешки термобарични ракетни бацач распоређен на источном фронту.

Извиђачка јединица успешно је лоцирала савремени систем бацача пламена ТОС-2, који су недавно послале руске снаге на линије фронта у делу Доњецке области.

РУСИ НА УКРАЈИНУ ЛАНСИРАЛИ СОВЈЕТСКОГ МОНСТРУМА! Остаци пројектила показали ознаку П-35, свима је одмах било јасно каква ОПАСНОСТ је у питању (ФОТО)Foto: X Printscreen/@warintel4u

РУСИ НА УКРАЈИНУ ЛАНСИРАЛИ СОВЈЕТСКОГ МОНСТРУМА! Остаци пројектила показали ознаку П-35, свима је одмах било јасно каква ОПАСНОСТ је у питању (ФОТО)

СВАКИ ПЕДАЉ УКРАЈИНСКЕ ЗЕМЉЕ МОЖЕ БИТИ ПОГОЂЕН! Русија показала страховиту разорну моћ: "Кијев нема системе ПВО за ефикасно супротстављање таквим нападима"ruska vojska

СВАКИ ПЕДАЉ УКРАЈИНСКЕ ЗЕМЉЕ МОЖЕ БИТИ ПОГОЂЕН! Русија показала страховиту разорну моћ: "Кијев нема системе ПВО за ефикасно супротстављање таквим нападима"

СПРЕМА СЕ ПОТПУНА ОКУПАЦИЈА ОВИХ ДЕЛОВА УКРАЈИНЕ! Сабласно упозорење стигло са Крима - Западне провокације натерале Русе да покажу зубеruska vojska

СПРЕМА СЕ ПОТПУНА ОКУПАЦИЈА ОВИХ ДЕЛОВА УКРАЈИНЕ! Сабласно упозорење стигло са Крима - Западне провокације натерале Русе да покажу зубе

ТОС-2 има побољшани домет од 24 километра, надмашујући свог претходника, ТОС-1, за 6 километара. Ова нова верзија, постављена на шасију ‘Урал’ са точковима са оклопном кабином, представља модификацију ТОС-1, првобитно пројектоване на шасији тенкова.

Значајно је да ТОС-2 има модеран дизајн са смањеним бројем лансирних цеви, који сада износи укупно 18, уз задржавање своје колосалне ватрене моћи.

ТОС-2, који се први пут појавио у јавности 2020. године, дизајниран је да понуди лакшу и јефтинију алтернативу ТОС-1А.

Упркос избегавању непосредних претњи украјинске артиљерије, присуство ТОС-2 на линијама фронта изазива забринутост у вези са његовом потенцијалном употребом у будућим војним ангажманима.

Побољшане карактеристике, укључујући кран за поновно пуњење ракета и унапређени систем за контролу ватре, наглашавају посвећеност Русије унапређењу своје војне технологије за већу тактичку ефикасност.

Према речима генералног директора НПО „Спав“ (развојна компанија и произвођач ових система) Александара Смирнова први системи ТОС-2 испоручени су руској војсци још 2021. године, међутим до сада нису имали своју улогу на украјинском позоришту.

Тешки вишецевни лансер ракета ТОС-2 „Тосочка“ представља даљу еволуцију артиљеријско-пламенобацачког система ТОС-1А „Солнцепек“, која ће имати повећане техничко-тактичке карактеристике.

За разлику од свог претходника, који се налази на тенковској шасији, „Тосочка“, као основну платформу употребљава камион-точкаш „Урал“ увећане носивости и проходности. Сама платформа и витални делови системи су ојачани допунском оклопном заштитом која штити од стрељачке муниције и фрагмената граната.

У односу на раније верзије ТОС-1А „Солнцепек“ платформа на точковима је значајно повећала параметре мобилности, чиме се обезбеђује висок интензитет и правовремена употреба артиљеријских система приликом извођења борбених дејстава.

Систем за управљање ватром на ТОС-2 је у потпуности аутоматизован. На возилу се налази ‘кран-манипулатор’, који врши пуњење оруђа ракетама тако да „Тосочки“ није потребно посебно транспортно-логистичко возило.

Поред тога, на „Тосочки“ је монтиран и систем радиоелектронске заштите који је ефикасан у одбрани од високопрецизних типова убојних средстава.

Такође нова „Тосочка“ поседује и модернизоване ракете које имају већи ефективни домет у односу на раније верзије. Ради се о ракети ознаке МО.1.01.04М калибра 220mm, која ће бити опремљена термобаричном бојевом главом веће разорне снаге.

Ова ракета је дугачка 3,72 метра, а њена маса достиже 216 килограма. Максимални домет ракете је за 6000 метара већи од претходника. Температурни опсег употребе је од -40 до 50 степени Целзијуса.

Застрашујући артиљеријски систем је дизајниран за напад на непријатељске утврђене положаје и лако оклопна возила и транспорте, посебно на отвореном терену.

Руска војска активно користи системе ТОС-1А против кијевских снага од почетка своје “специјалне операције” у Украјини.

Термобарично оружје

Термобаричко пуњење је врста експлозива који користи кисеоник из околног ваздуха.

Употреба бојевих глава са таквим пуњењем ствара експлозивни талас који траје значајно дуже од класичног кондензованог експлозива.

Већина конвенционалних експлозива се састоји из мешавине експлозива и оксидатора, док је код термобаричког оружја то 100% експлозива, тако да оно поседује много већу снагу од конвенционалног кондензног експлозива исте масе.

Термобарична оружја имају најдуже трајање експлозивног таласа и највећу разорну снагу, изузимајући нуклеарно оружје.

Многим украјинским војницима који су били у близини положаја које је руска артиљерија гађала термобаричним бомбама из ТОС-1 дијагностикована је хипоксија.

Хипоксија је критично патолошко стање људског организма, у коме је цело тело (генерализована хипоксија) или његов део (делимична хипоксија) лишено довољне оксигенације. Ово стање је опасно по живот.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com