Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НА ПОМОЛУ ПРЕОКРЕТ У НАТО ТАБОРУ? Чланица Алијансе прелази на страну Русије?!

13.06.2023. 18:47
Пише:
Србија Danas/DW
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Павел Bednyakov/Sputnik/Kremlin Поол Пхото

Једна од чланица НАТО-а која је пружила максималну војну помоћ Украјини

У Словачкој би опозиција предвођена бившим премијером и националистом Робертом Фицом могла да победи на превременим изборима у септембру, пише Дојче веле. Тада би земља вероватно заузела проруски, антизападни курс.

ГЕНИЈАЛНИ ПУТИНОВ ПОТЕЗ ИЛИ СВАЂА У РЕДОВИМА? О овом потезу прича цео свет - нико не зна шта се дешава (ВИДЕО)

ГЕНИЈАЛНИ ПУТИНОВ ПОТЕЗ ИЛИ СВАЂА У РЕДОВИМА? О овом потезу прича цео свет - нико не зна шта се дешава (ВИДЕО)

"ЗАПАД КОРИСТИ УКРАЈИНУ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ РУСИЈЕ" Путин се огласио о току контраофанзиве Кијева (ВИДЕО)

"ЗАПАД КОРИСТИ УКРАЈИНУ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈУ РУСИЈЕ" Путин се огласио о току контраофанзиве Кијева (ВИДЕО)

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: Погинуо славни генерал код Запорожја

ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА РУСКУ ВОЈСКУ: Погинуо славни генерал код Запорожја

Словачка је, уз Пољску, Чешку и балтичке земље, међу онима који пружају највећу подршку Украјини у рату против Русије.

Петомилионска држава Украјини је пружила готово све што је Кијеву могла да пружи мала и не нарочито добро опремљена словачка војска. Такође, на почетку рата, Словачка је прихватила стотине хиљада украјинских избеглица, иако су многи од њих касније отишли у Чешку, Немачку или Аустрију. Готово неограничена словачка солидарност с Украјином ускоро би могла да се оконча.

Превремени општи избори одржаће се у тој земљи у септембру ове године. Фаворит је странка СМЕР-СД (Социјалдемократска партија), коју води бивши премијер Роберт Фицо.

Robert Fico
Роберт Фицо / Извор: Профимедиа

На папиру социјалдемократа, он је заправо националиста. Често заступа изразито десно оријентисане, конзервативне ставове и по много чему је сличан мађарском премијеру Виктору Орбану. Као и Орбан, и Фицо је од почетка рата отворено антиукрајински и проруски настројен.

Ако СМЕР-СД победи на изборима, Виктор Орбан би по први пут имао савезника у кругу тзв. "Вишеградских држава".

Међу фаворитима је још једна социјалдемократска странка, ХЛАС (глас), коју води бивши премијер Петер Пелегрини, а који је и сам својевремено био члан Фицове странке. Пелегрини је некада био сматран верним Фицовим послушником, иако се чинило да он сам није био уплетен у корупцијске послове високих политичара странке СМЕР. Данас је у спољнополитичком смислу склон променљивом курсу, а није искључио ни сарадњу с бившим ментором Фицом.

Peter Pelegrini
Петер Пелегрини / Извор: Профимедиа

Влада против јавности

До сада је Словачка била међу земљама које су се залагале за масовну подршку Украјини унутар ЕУ. Штавише, Словачка је била једна од првих земаља НАТО која је Украјини прошле године испоручила совјетски противваздушни систем С-300.

Словачка је овог пролећа Украјини предала и своју комплетну флоту борбених авиона, тринаест МиГ-ова 29. Држава је заштиту свог ваздушног простора препустила Чешкој и Пољској, док је противракетну одбрану преузела једна јединица НАТО са системом Патриот. ПВО-систем Патриот у Сљачу, у централној Словачкој.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Профимедиа

Док су све четири владе које су биле на власти у протекле три и по године биле недвосмислено проукрајинске и прозападне, расположење у словачком јавном мњењу током прошле године значајно се променило у корист Русије.

Према недавном испитивању јавног мњења института "Глобсеца" спроведеном у осам средњоевропских и источноевропских земаља ЕУ, Словаци показују највише проруских и антизападних ставова у читавом испитаном региону.

Тако само 40 одсто Словака на Русију гледа као на кривца за рат против Украјине, а 34 процента каже да је руску војну операцију испровоцирао Запад. Уз то, 76 одсто Словака се чврсто противи санкцијама Русији, а 69 одсто одбија војну помоћ Украјини.

- Словачка показује куда воде ствари када се споји више елемената: недостатак поверења у институције, друштво склоно веровању у дезинформације и моћни политички актери који могу да искористе фрустрације и страхове друштва у своју корист - каже Катерина Клингова из центра "Глобсец" који је студију представио крајем маја.

Zuzana Čaputova
Зузана Чапутова / Извор: Профимедиа

Нерешени корупцијски скандали

Неповерење друштва у државу у Словачкој је дубоко укорењено. У фебруару 2018. убијени су истраживачки новинар Јан Куциак и његова партнерка Мартина Куснирова, претпоставља се по налогу криминалца и словачког "бизнисмена" Маријана Коцнера, који већ служи дугогодишњу затворску казну због других злочина.

Премијер Роберт Фицо и његова влада, који су били на дужности у време убиства, морали су да поднесу оставку, а 2019. је изабрана прогресивна председница Зузана Чапутова, која се пре тога прославила као активисткиња против корупције.

Следеће године, након парламентарних избора, на власт је дошла либерално-конзервативна коалиција. Али, та влада је готово од самог почетка била дубоко подељена и није успела да спроведе многе реформе, а бројне корупцијске афере у правосуђу и полицији остале су нерешене.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Словачка на мети руских дезинформационих кампања

Од почетка рата у Украјини, Фицо и СМЕР систематски распирују расположење против политике солидарности владе премијера Едуарда Хегера и његовог наследника Лудовита Одора, који ће обављати дужност привременог премијера до избора на јесен.

- Вероватно да ниједна друга европска земља није доживела тако снажну проруску кампању дезинформисања као што је она која је у току у Словачкој - оцењује за DW словачки политиколог Григори Месезников.

most u Bratislavi
мост у Братислави / Извор: Профимедиа

СМЕР је тренутно на првом месту по истраживањима, а следи га ХЛАС. Њин председник Петер Пелегрини у начелу се дистанцира од проруске кампање својих бивших страначких пријатеља.

- Украјину треба подржати, јер је угрожена њена територијална целовитост - рекао је он за DW. Али и додао: "Увек смо говорили да, ако влада жели да помогне Украјини, она мора двоструко да помогне словачком народу."

Уочи могуће Фицове изборне победе, чак и словачка председница Зузана Чапутова, која иначе тежи неутралности, сада оштро упозорава на промену оријентације Словачке од Запада ка Москви.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

- Словачко стајалиште, могло би ускоро да постане сличније спољној политици Виктора Орбана - рекла је Чапутова у недавном интервјуу за магазин "Политико".

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.