Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАКОН СЕВЕРОДОЊЕЦКА, НА РЕДУ ЈЕ ОВАЈ ГРАД: Русија се окреће ка југоистоку Украјине, Зеленски признао - МОЋНИЈИ СУ (ФОТО/ВИДЕО)

07.06.2022. 08:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Украјинске трупе боре се на улицама Северодоњецка са руским војницима, објавио је председник Украјине Володимир Зеленски, у кључној бици у покушају Москве да заузме контролу над источним регионом Донбас.

Северодоњецк је постао главна мета руске офанзиве на Донбас, док се наставља рат исцрпљивања у којем су украјински градови опустошени артиљеријским баражама, пише Ројтерс.

- У граду се настављају жестоке уличне борбе - рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању у понедељак.

ПУТИН ЋЕ ПРОГЛАСИТИ ПОБЕДУ И ПРЕКИД ВАТРЕ? Војни стручњаци открили шта ће бити "прекретница" - Украјинци неће попустити

ПУТИН ЋЕ ПРОГЛАСИТИ ПОБЕДУ И ПРЕКИД ВАТРЕ? Војни стручњаци открили шта ће бити "прекретница" - Украјинци неће попустити

"ВОДЕ СЕ ЖЕСТОКЕ БОРБЕ, СИТУАЦИЈА СЕ МЕЊА ИЗ САТА У САТ" Украјинци једва бране Северодоњецк, Руса је превише! (МАПА/ВИДЕО)

"ВОДЕ СЕ ЖЕСТОКЕ БОРБЕ, СИТУАЦИЈА СЕ МЕЊА ИЗ САТА У САТ" Украјинци једва бране Северодоњецк, Руса је превише! (МАПА/ВИДЕО)

УКРАЈИНЦИ НЕЗАДОВОЉНИ СИТУАЦИЈОМ НА ФРОНТУ: "Наши војници ће наставити да гину", ОВО траже од Америке и Британије

УКРАЈИНЦИ НЕЗАДОВОЉНИ СИТУАЦИЈОМ НА ФРОНТУ: "Наши војници ће наставити да гину", ОВО траже од Америке и Британије

- Бројчано нас надмашују, моћнији су - истакао је он, додајући да украјинске снаге имају "сваку шансу" да узврате.

Украјинско министарство одбране рекло је да Русија убацује војнике и опрему у свом покушају да заузме највећи преостали град у Луганску који је под контролом Кијева. Гувернер Луганска Серхиј Гајдај рекао је раније у понедељак да се ситуација погоршала након што су украјински браниоци одгурали руске снаге током викенда кад је деловало да су близу победе.

Украјинска војска објавила је да је двоје цивила погинуло у руском гранатирању у регионима Донбаса Доњецк и Лугањск у понедељак и да су руске снаге отвориле ватру на преко 20 заједница. Ројтерс указује да није могао да независно потврди ове извештаје са бојног поља. Русија пориче да у конфликту таргетира цивиле, наводећи да је њена мисија да "ослободи" Донбас који делимично држе проруски сепаратисти од 2014.

"Стално гранатирање"

Украјинско Министарство одбране је у понедељак рекло да руске снаге напредују и ка граду Славјанску, 85 километара западно од Северодоњецка.

- Линија фронта је под сталним гранатирањем. Непријатељ такође гранатира близу Лимана са циљем да разбије наше одбрамбене положаје и напредује на Славјанск и Краматорск. Такође гранатира Свјатогирск са истим циљем - рекао је за украјинску телевизију регионални гувернер Доњецка Павло Кириленко.

Он је додао да су у току напори да се евакуишу људи из више градова, од којих су неки под даноноћним нападима, укључујући Славјанск који још увек има око 24.000 становника.

-Људи сада схватају, иако је касно, да је време да се оде – додао је Кириленко.

"Русија жели други град на југоистоку"

Зеленски је рекао да руске трупе намеравају да заузму Запорожје, велики град на југоистоку земље који би руској војсци омогућио да напредује ближе центру земље. Он је на конференцији за штампу у понедељак истакао да мировни преговори са Москвом стоје на "нултом нивоу" и да се у међувремену развила "најопаснија ситуација" у региону Запорожја, чије су делове Руси већ заузели, пренео је "АБЦ њуз".

- Непријатељ жели да окупира град Запорожје - рекао је Зеленски.

Русија је на југу Украјине већ заузела велике градове Херсон и Маријупољ. Регион Запорожја са популацијом од 1,6 милиона један је од највећих индустријских центара југоистока земље. Сам град има 722.000 становника. У северном региону Харкова, како је рекао Зеленски, украјинска армија "корак по корак враћа нашу земљу" од руских снага.

Такође је истакао да се Кијев нада стварању безбедносног коридора који би омогућио његовим бродовима да извозе житарице, блокиране у земљи услед борби. Питање блокираних житарица биће на агенда у среду током посете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова Турској. Анкара је умешана у напоре Уједињених нација да постигну споразум о извозу украјинског жита усред ескалирајуће глобалне кризе хране. Зеленски је рекао да Кијев није позван на те преговоре, могуће јер Турска жели прво да добије безбедносне гаранције од Русије за своје бродове.

У међувремену је Велика Британија рекла да ће послати Украјини вишеструке ракетне системе који могу да погађају мете на удаљености од 80 километара. Раније је амерички председник Џо Бајден одобрио испоруку напредних ракетних система Кијеву.

Руски председник Владимир Путин је у недељу упозорио да ће Русија гађати нове мете ако Запад обезбеди пројектиле дугог домета. Истог дана Кијев је гађан пројектилима први пут за више од месец дана.