Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УПАД УКРАЈИНСКИХ БОРАЦА НА ТЕРИТОРИЈУ РУСИЈЕ: Заузели СЕЛО у Курској области, ево шта се све издешавало за пар сати (ВИДЕО)

13.03.2024. 07:00
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Napad na Rusiju
Напад на Русију / Извор: Фото: X/Printscreen/@narrative_hole

Ово им није први пут

У тренутку када руске снаге на украјинском фронту имају иницијативу, Кијев се изгледа придржава савета западних савезника: вршити интензивна дејства диверзантским групама у дубини руске територије, уносити панику, отежавати логистику пресецањем комуникација и подизати сопствени медијски рејтинг.

БИЛ КЛИНТОН: "Путин неће живети вечно, морамо да будемо уз Украјину до краја"Bil Klinton

БИЛ КЛИНТОН: "Путин неће живети вечно, морамо да будемо уз Украјину до краја"

РАТ У УКРАЈИНИ ЋЕ СЕ ПРОШИРИТИ НА НАТО?! Огласио се Ердоган: Разговараћу са ПутиномFoto: Srbija Danas/SaÅ¡a Džambić/Shutterstock

РАТ У УКРАЈИНИ ЋЕ СЕ ПРОШИРИТИ НА НАТО?! Огласио се Ердоган: Разговараћу са Путином

АУ, КАКВА СЦЕНА ИЗНАД ДОЊЕЦКА Миг-29 и Су-35 у немилосрдном окршају, једном није било спаса (ВИДЕО)-

АУ, КАКВА СЦЕНА ИЗНАД ДОЊЕЦКА Миг-29 и Су-35 у немилосрдном окршају, једном није било спаса (ВИДЕО)

Москва интезивирање диверзантских дејстава доводи у везу и са предстојећим изборима.

Напад 10. марта 2024. године

Наводно, пре почетка председничких избора у Русији, Украјинци су закључили да је неопходно извршити "офанзиву", која би у информационо-комуникационом окружењу имала подршку јединица за информационо-психолошке операције (ИПСО). 

План је био да се изврши продор у Белгородску област са циљем стварања панике, дискредитовања војног и политичког врха и ремећења припрема за изборе у Русији.

Команда Оружаних снага Украјине је 10. марта на граници између украјинске Харковске и Сумске области, у правцу руског Грајворона, пребацила јединицу специјалних снага Главне обавештајне управе "Артан".

"Артан" су 1. јуна 2022. основали добровољци и официри ГУР а за девизу су усвојили латински слоган "Сцимус, Инвенимус, Делемус" (Знамо, налазимо, елиминишемо).

Но, извештаји о овој операцији су прилично конфузни, поготово што су повезани са нападом изведеним два дана касније. Наиме, према каналу МАСХ, групу је чинило 15 диверзаната наоружаних пушкама М4, комплетима муниције, гранатама и експлозивом типа Ц4.

Други извори наводе да је "Артан" као појачање добио 5 тенкова, 3 самоходне хаубице (САУ), један вишецевни ракетни бацач (РСЗО, МЛРС) и више од 10 борбених возила пешадије (БМП) и пикапова са тешким митраљезима.

Током припрема за напад украјински специјалци су се сконцентрисали и камуфлирали у шумовитим зонамау области Ахтирка (Сумска област)-Золочив (Харковска област). Циљ им је био продор у Грејворон, или бар прелазак руске границе у циљу медијске пропаганде. Но, руски извиђачи су на време открили кретање групе.

У тренутку када су Украјинци у борбеном поретку кренули у напад, формирали борбени поредак. У том тренутку, руске снаге су по њима започеле дејство.

Руски "иксоводи" - групе које управљају УАВ ЗАЛА Ланцет 51/52 – успешно су наводиле летилице на циљеве, оперативно-тактички системи Искандер 9К720 дејствовали су по француским самоходним хаубицама 155mm Цаесар, а ваздухопловство је извело ударе управљаним фугасним бомбама ФАБ опремљеним са УМПК (унификованим модулима планирања и корекције).

По друштвеним мрежама се пронела вест да је украјинска група успела да продре у Новују Таволжанку и Шебекино, источно од Грејворона. Но, руски званични извори су негирали да су диверзанти уопште успели да пређу граничну међу. Осим тога, не спомињу се ни украјински губици у техници током напада изведеног 10 марта.

Напад 12 марта

Два дана касније, 12. марта, руско Министарство одбране саопштило је да је око 7:30 часова по московском времену спречен (нови) покушај напада украјинских диверзаната јачине два батаљона са техником на територију Русије.

Украјинци су, наводно, током напада дејствовали из вишецевних ракетних бацача РМ-70 Вампире, тактичког ракетног система Точка-У и невођеним ракетама 220mm 9М27К са касетним пуњењем из вишецевних бацача 9К57 Ураган. Осим тога, током ноћи и јутра Украјинци су беспилотним летилицама гађали 10 руских региона. 

Руска ПВО је у ваздуху над Белгородском облашћу уништила једну ракету 9М79-1 система Точка-У, 8 пројектила 122 mm и непознат број беспилотних летилица.

Напад је изведен у три правца – у областима насеља Журављевка (у правцу Нехотејевке), Одноробовка, Нехотејевка и Сподарјушино у Белгородској области. Нешто касније, између 8.00 и 8.25 часова по московском времену, одбијена су четири нова напада украјинских диверзантских група које су покушале да се пробију у рејону села Лозоваја Рудка и Теткино Курске области.

Губернатор Курске области, Роман Старовојт, саопштио је да су диверзантско-извиђачке групе биле састављене од припадника "Руског добровољачког корпуса",  "Легиона Слобода Русији" и новоформираног "Сибирског батаљона". 

Према подацима обавештајне службе, ликвидирано је више од 100 украјинских бораца, уништено шест тенкова, САУ Цаесар и 20 оклопних возила.

Но, напади дроновима су далеко масовнији. МО је касније објавило да се ради о 25 УАВ. Тако су дронови оборени над територијама Московске, Лењинградске, Белгородске, Курске, Брјанске, Тулске и Орловске области. Напади су углавном били усмерени на енергетску инфраструктуру.

Гувернер Нижегородске области Глеб Никитин најавио је напад дроном на индустријску зону Кстово, на објекат енергетског комплекса. На једном од постројења за прераду нафте забележен је пожар. Прелиминарно, без жртава.

Како преноси руски извор АСТРА, пожар је избио на складишту нафте Лукоил. Према речима мештана, гори инсталација АВТ (атмосферско-вакуумска цев) – једна од главних за таква предузећа.

Према речима губернатора Орљске области Андреја Кличкова, у Орлу је пао дрон. Нападнут је објекат енергетског комплекса. Жртава није било.

Како је напоменуо градоначелник града Јуриј Парахин, 17 људи је евакуисано из суседних кућа. Начелник Белгородске области Вјачеслав Гладков нагласио је да је регион нападнут и дроновима. У експлозији није било повређених, али је оштећен далековод. Без струје је остало седам насеља.

У Вороњешкој, Курској, Московској, Брјанској и Лењинградској области локалне власти су саопштиле да нема извештаја о жртвама или штети.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com/Пренео: В.М.