Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАПУСТИТЕ ГРАД ИЛИ НАУЧИТЕ ДА ПЛИВАТЕ ПРЕКО ДЊЕПРА" Десна рука Зеленског послала поруку руској војсци након гранатирања моста - ево који је циљ Украјинаца!

27.07.2022. 16:04
Пише:
Србија Данас
Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Украјинска војска гранатирала је Антоновски мост, мост преко реке Дњепар.

Овај мост је кључан за одбрану и снабдевање Херсона, украјинског града који је пао у руке руских снага још на почетку рата.

"ЉУДИ УМИРУ" Зеленски и Олена разбеснели цео свет! У јеку рата брачни пар ШОКИРАО грађане новим потезом (ФОТО/ВИДЕО)

"ЉУДИ УМИРУ" Зеленски и Олена разбеснели цео свет! У јеку рата брачни пар ШОКИРАО грађане новим потезом (ФОТО/ВИДЕО)

ДВОЈИЦА НАЈБОЉИХ ПУТИНОВИХ ПИЛОТА УБИЈЕНА У ДОНБАСУ: Украјинци америчким пројектилима напали овај стратешки важан град (ФОТО)

ДВОЈИЦА НАЈБОЉИХ ПУТИНОВИХ ПИЛОТА УБИЈЕНА У ДОНБАСУ: Украјинци америчким пројектилима напали овај стратешки важан град (ФОТО)

КИНА МОГУЋА НАРЕДНА МЕТА ЗАПАДА! Лавров: "НАТО по реду означава непријатеље, Кина је на другом месту"

КИНА МОГУЋА НАРЕДНА МЕТА ЗАПАДА! Лавров: "НАТО по реду означава непријатеље, Кина је на другом месту"

Напад на мост указује да Украјина појачава операције у циљу повратка контроле над градом, што је Кијев најавио до септембра. И руска страна је потврдила да је мост погођен, али наводи да напади нису довели до значајнијег онеспособљавања моста преко којег залихе стижу до града, већ да су експлозије створиле нове рупе. Кирил Стремусов, заменик шефа инсталиране руске администрације града, рекао је да је реч само о новим рупама, а да мост и даље функционише.

Онемогућите логистику

Циљ украјинских снага био је да спрече транспорт тешке војне опреме у град. Због тога је украјинска војска прошле недеље гранатирала пут преко бране код Нове Хаковке.

Снимци и изјаве сведока показују 18 детонација на мосту, што сугерише да је руска противракетна одбрана заказала. Циљ украјинске стране је да изолује град. Према писању медија, мост је затворен за саобраћај.

Михајло Подољак, саветник украјинског председника Володимира Зеленског, поручио је руској страни да "окупатори треба да напусте град" или да науче да пливају преко Дњепра. Ускоро неће бити треће опције", рекао је Подољак. Напади на мост Антонив, како преноси Гардијан, били су на мети ракетног система ХИМАРС, који је Украјина добила са Запада, а захваљујући коме је већ показала зубе руским нападачима гађајући далеко у њихово залеђе. Украјинци се сада надају да би руске снаге могле да остану одсечене и без могућности војног појачања у том граду, који је пре рата имао 335.000 становника.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Из Херсона руске снаге гађају Николајевску област која је под контролом украјинске војске. Уз побољшано наоружање, Украјинци су све сигурнији када је у питању покушај пробоја до града, чије им је заузимање на почетку било једнако важно као и заузимање Мариупоља. Херсон представља капију за Одесу и олакшава напредовање Русије на север и запад, а значи да су Руси прешли реку Дњепар. Украјинци су се у својој контраофанзиви фокусирали на ослобађање тог града, што би осујетило амбициозне руске планове да одсече Украјину од Црног мора, економског жила целе земље. У Херсон, који се налази на споју Црног мора и реке Дњепар, улази се преко четири моста. То што је нападнут повезује га са истоком и Кримом.

Банке криве за ратне злочине?

Забележена је и вест да је Украјина недавно затражила да се неке велике америчке и европске банке оптуже као починиоци ратних злочина. Олег Устенко, економски саветник Зеленског, рекао је да украјинска влада верује да банке, укључујући ЈПМорган, ХСБЦ и Цити, помажу Кремљу у његовом рату против Украјине. Сви они који финансирају ратне злочинце, они који чине гнусне злочине против Украјине, по нашој логици, такође чине ратне злочине“, рекао је Устенко телевизији ЦНЦБ.

Herson
Херсон / Извор: Фото: Liveumap.com/Printscreen

Његово мишљење је да ове банке морају преузети одговорност за продужавање сукоба и рата у Украјини. Украјинска влада је раније писала руководиоцима америчких и европских банака, укључујући Џејмија Дајмона из ЈПМоргана и Ноела Квина из ХСБЦ-а, захтевајући да престану да послују са групама које тргују руском нафтом и акцијама са руским субјектима. У писму које је Устанко послао банкама наводи се да им оне неће дозволити да учествују у обнови земље након рата. Устенко је том приликом открио и процене колико је инвазија нанела штету украјинској економији.

- Тренутно предвиђамо да ће се украјинска привреда смањити између 35 и 40 одсто. То је зато што 50 одсто компанија не може да послује или послује само са ограниченим капацитетима - објаснио је Устенко.

БОНУС ВИДЕО: Лансирање руских ракета на украјинске војне циљеве у луци Одеса