Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ТИ СИ ГО*НО! ГДЕ ЈЕ МУНИЦИЈА?" Настављају се спекулације о судбини Валерија Герасимова, једна објава на Телеграму уздрмала Русију

26.01.2024. 19:51
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Valerij Gerasimov
Валериј Герасимов / Извор: Профимедиа

Руски министар одбране Сергеј Шојгу именовао је Герасимова за начелника Генералштаба 2012. године.

После неуспеле побуне паравојне групе Вагнер, примећено је да се шеф руских снага, Валериј Герасимов, није појављивао у јавности.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА: Откривена понуда Запада Зеленском пред почетак рата, његова реакција говори све (ВИДЕО)Volodimir Zelenski

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ АМЕРИЧКОГ НОВИНАРА: Откривена понуда Запада Зеленском пред почетак рата, његова реакција говори све (ВИДЕО)

УСПЕХ КОЈИ ЋЕ УЋИ У ИСТОРИЈУ: Начин на који Руси упали у Авдејевку изучаваће се у војним уџбеницима (ВИДЕО)Avdijevka

УСПЕХ КОЈИ ЋЕ УЋИ У ИСТОРИЈУ: Начин на који Руси упали у Авдејевку изучаваће се у војним уџбеницима (ВИДЕО)

Где је руски генерал Валериј Герасимов? Мистерија се наставља после информација да је УБИЈЕНValerij Gerasimov

Где је руски генерал Валериј Герасимов? Мистерија се наставља после информација да је УБИЈЕН

Герасимов није виђен у јавности неколико недеља, што је изазвало сумње да је генерал мртав.

Непроверене гласине о његовој смрти почеле су да круже у јавности након што су корисници друштвених мрежа поделили фотографију на којој се наводно види порука коју је објавио руски Телеграм канал.

- Герасимов, који се у тренутку напада налазио на командном месту код Севастопоља, погинуо је у нападу на Крим - наводи се у поруци.

Међутим, саопштено је да поменути Телеграм канал није постојао у време објављивања поруке, али је сумњу изазвала чињеница да је Кремљ све време ћутао.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/CNN

У чланку под насловом "Где је генерал Герасимов и зашто је то важно?" објављеном прошле недеље у Кијев Посту, пензионисани пуковник америчке војске, Џонатан Свит, и бивши економиста, Марк Тот, написали су да, иако је упитно да ли је Герасимов мртав, његово даље одсуство са јавне сцене и ћутање Москве о његовом досадашњем статусу су "занимљиви".

- Чудно је да Кремљ није одговорио на гласине да је он погинуо на Криму, с обзиром на то колико је далеко отишао у негирању погибије свог команданта адмирала Виктора Соколова одмах након ракетног напада на Црноморску флоту 22. септембра. прошле године. Непрестано ћутање у Кремљу потенцијално говори - наводе у тексту.

После неуспеле побуне паравојне групе Вагнер, примећено је да се Герасимов није појављивао у јавности, државним медијима и саопштењима за јавност. Шеф паравојне формације Вагнер, Јевгениј Пригожин, покренуо је побуну и захтевао хитну смену министра одбране, Сергеја Шојгуа, и Герасимова.

Убрзо након побуне, Министарство је потом објавило снимак на којем се види како Герасимов слуша извештај, што је његово прво јавно појављивање од устанка. Бивши украјински новинар и војни ветеран, Виктор Коваленко, тврди да је Путин послао Герасимова у Украјину да "осигура своју победу".

Valerij Gerasimov
Валериј Герасимов / Извор: Профимедиа

Многи сматрају да је од самог почетка било јасно да Герасимов није имао подршку бораца Вагнерове групе. Истраживачки новинар, Христо Грозев, из Bellingcat-a објавио је видео на којем се види како чланови групе називају начелника Генералштаба Оружаних снага Русије "је**ним".

- Ти си го*но. Где је муниција? Овде више немамо граната - борци на линији фронта у украјинском граду Бахмуту обраћају се Герасимову, наводи се у објављеном снимку.

Пригожин га је више пута јавно оптуживао за лоше руковођење руском војском и недостатак муниције за Вагнерове борце и чак је неколико пута тражио његову замену.

Кијев Пост сматра да би одлазак Герасимова свакако био значајан ударац Путиновој "специјалној војној операцији" у Украјини, пошто је он, по свему судећи, један од Путинових највиших и најповерљивијих војних саветника.

Бившег официра који је учествовао у Другом чеченском рату, Сирији и упадима на Крим и Донбас 2014. године, руски министар одбране Сергеј Шојгу именовао је за начелника Генералштаба 2012. године.

У жељи да поврати своју климаву позицију у Украјини, Путин је позвао Герасимова у јануару прошле године да замени генерала Сергеја Суровикина, који је мање од три месеца био командант руских оружаних снага у Украјини.

Међутим, Герасимовљеви напори нису успели да доведу до преокрета у рату који је Путин захтевао – руске снаге су одбијене код Бахмута и Авдијевке, док је Црноморска флота била принуђена да напусти свој штаб у Севастопољу.

Министарство одбране Украјине саопштило је да је елиминисано 368.000 руских војника. Значајно је да се већина ових жртава догодила у време Герасимова, преноси Кијев Пост.

Извор: Србија Данас/Јутарњи.хр