Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕЋЕМО ДА ГЛЕДАМО КАКО КИЈЕВ КРВАРИ НА СМРТ" Раздор у НАТО пакту - чланице бесне једна на другу док Русија прети ОДМАЗДОМ

23.01.2023. 22:21
Пише:
Србија Данас
NATO i Rusija
НАТО и Русија / Извор: Фото: Shutterstock

Рат у Украјини је у критичној фази. Док расту страхови од велике, нове руске офанзиве, а украјински успеси – остварени јесенас захваљујући одлучном отпору и западном оружју – прете да се утопе јер су се на залеђеном јединству савезника Кијева појавиле пукотине.

У одуженом рату, који ће ускоро да заокружи годину дана, Украјини је потребно још оружја. Кијев већ очекује нову војну помоћ са Запада - "стингере", "бримстоне", топове С-60, "патриот" и митраљезе - и ургира на савезнике да пожуре са испоруком тенкова и ПВО система указујући да се одлагање испоруке плаћа животима. Већина тенкова које Кијев има је из совјетске, или постсовјетске ере, и потребни су јој тежи оклопњаци – попут немачких "леопарда" и америчког "Абрамса".

"ПРОТИВ РУСИЈЕ СЕ СУКОБЉАВА СКОРО ЦЕО ЗАПАД" Командант руских снага у Украјини загрмео: Ово није виђено од Другог светског рата

"ПРОТИВ РУСИЈЕ СЕ СУКОБЉАВА СКОРО ЦЕО ЗАПАД" Командант руских снага у Украјини загрмео: Ово није виђено од Другог светског рата

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ВУЧИЋА О РАТУ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ЕВРОПУ: Ситуација се неће смиривати, плашим се да ће се ПРОШИРИТИ

ЦРНЕ СЛУТЊЕ ВУЧИЋА О РАТУ КОЈИ ЈЕ ЗАПАЛИО ЕВРОПУ: Ситуација се неће смиривати, плашим се да ће се ПРОШИРИТИ

УКРАЈИНА ИЗАЗВАЛА НОВИ РАЗДОР НА ЗАПАДУ? Чланице НАТО алијансе подељене - Кијев остаје без тенкова?

УКРАЈИНА ИЗАЗВАЛА НОВИ РАЗДОР НА ЗАПАДУ? Чланице НАТО алијансе подељене - Кијев остаје без тенкова?

Али, "Абрамс" је изостављен из америчког пакета помоћи упркос захтевима "јер је компликован", док Берлин оклева плашећи се ескалације, а на њеног канцелара Олафа Шолца последњих дана расте невиђени притисак и из Европе и из Америке да пошаље своје тенкове Украјини.

Шолц инсистира да би такав план требао да буде у потпуности координисан са читавом западном алијансом и не жели да одобри слање немачких тенкова Кијеву уколико Сједињене Државе не пошаљу своје, преноси "Бизнис инсајдер" позивајући се на више извештаја.

Без споразума о тенковима

Немачка је уназад већ била критикована због млаке помоћи Украјини, посебно кад је пре пуних годину дана рекла да ће јој уместо оружја послати 5.000 шлемова, што је Кијев исмејао. Годину дана касније, та слика се није значајно променила.

У петак је кључни састанак у Немачкој прекинут без ширег споразума о слању тенкова Украјини, након што је нови министар одбране Борис Писторијус рекао да његова влада још није донела одлуку. Он је одбио критике да Немачка “стоји на путу уједињеној коалицији”.

Boris Pistorijus
Борис Писторијус / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kanal13

- Постоје добри разлози за испоруку и постоје добри разлози против тога. Све предности и недостаци морају се пажљиво одвагати – рекао је он, додајући да мисли да ће одлука ускоро да буде донета “каква год да буде”.

Али, немају сви западни савезници слуха за то. “Њујорк тајмс” пише да се НАТО алијанса држи чврсто по питању Украјине, али да су се појавиле пукотине”.

- Ово је као киселина која прогриза слој за слојем поверења – рекао је за CNN у петак виши дипломата НАТО, додајући да би оклевање Немачке могло да има трајне последице на остатак Европе и потенцијално гурне остале чланице алијансе ближе САД, иако Берлин оклева да то уради.

Пољска: Сагласност Немачке је секундарно питање

Неуспех да се дође до споразума око тенкова подстакао је критике из Украјине и Пољске, која је рекла да би могла да пошаље своје “леопарде” Кијеву без одобрења Берлина. Стручњаци процењују да је око 2.000 “леопард” у употреби у 13 држава Европе, али је Немачка до сада одбијала да одобри поновни извоз својих тенкова у Украјину. Пољска је у недељу оптужила Немачку да одуговлачи своју помоћ и указала да је вољна да створи сопствену коалицију земаља и нађе друге партнере да испоручи Кијеву “леопарде”.

- Сагласност је секундарно питање. Или ћемо добити ову сагласност или ћемо сами да урадимо оно што мора да се уради - рекао је у среду премијер Матеуш Моравијецки, додајући да је „Немачка, благо речено, најмање проактивна земља из групе” и да ће Пољска наставити да врши притисак на Шолца.

Mateuš Moravjecki
Матеуш Моравјецки / Извор: Профимедиа

- Нећемо пасивно гледати како Украјина крвари на смрт – рекао је Моравијецки у интервјуу за Пољску прес агенцију објављеном у недељу.

Берлин је на ово реаговао. Министарка спољних послова Аналена Бербок рекла је у понедељак да је Немачка спремна да дозволи трећим земљама да испоруче Украјини “леопарде” уколико се упуте такви захтеви.

- За сада то нико није затражио, али уколико се то деси - нећемо спречавати - рекла је она.

Политички аналитичар Володимир Фесенко је у саопштењу на “Фејсбуку” рекао да Немачка нагиње ка томе да дозволи слање тенкова и саветовао “стрпљење и истрајност”.

"Компликовани" амерички тенкови "Абрамс"

Украјински генерал Валериј Залужњи рекао је у децембру да је његовој војсци потребно око 300 тенкова, док многи западни аналитичари указују да би већ 100 њих могло да промени равнотежу снага у рату.

Valerij Zalužnji
Валериј Залужњи / Извор: Профимедиа

Украјина жели и моћни амерички борбени тенк “М1 Абрамс”, али је он изостављен из пакета помоћи упркос захтевима. Око 2.000 “Абрамса” било је размештено током Заливског рата ‘90-тих година, а свега 23 их је оштећено или уништено. Од девет уништених, ниједан није изгубљен као последица непријатељске акције, пише “Бизнис инсајдер”.

Амерички подсекретар одбрамбене политике Колин Кал рекао је да су ти тенкови веома компликован део опреме - скупи, тешки за обуку и имају млазни мотор.

- Просто мислим да још нисмо стигли дотле – рекао је Кал.

Амерички сенатори ургирају на Берлин

Након неуспешног састанка у Немачкој, амерички сенатор Линдзи Грејем ургирао је на САД и Немачку да пошаљу тенкове Украјини током посете Кијеву у петак заједно са колегама Ричардом Блументалом и Шелдоном Вајхаусом, пренео је “Бизнис инсајдер”.

- Немцима: Пошаљите тенкови Украјини јер јој требају. У вашем је националном интересу да (руски председник Владимир) Путин изгуби у Украјини. Администрацији (америчког председника Џоа) Бајдена: Пошаљите америчке тенкове како би други пратили наше вођство – рекао је Грејем, додајући да “Путин покушава да оружаном силом прекроји мапу Европе” и да је “у питању светски поредак”.

Нови председник Комисије за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса Мајкл Мекол рекао је у недељу да је важно да САД објаве да ће испоручити тенкове Украјини како би натерале Немачку и друге нације да то ураде. Мекол је оценио да би то створило домино ефекат, наводећи друге европске нације да пошаљу и “леопард”.

- Мислим да би за Немачку да се покрене било довољно само да кажемо да ћемо ми послати тенкове “Абрамс” – рекао је он, пренео је “Политико”.

- Колико сам чуо Немачка чека да преузмемо вођство – додао је Мекол.

Русија прети одмаздом

CNN пише да је, поред свих критика упућених Берлину због његовог оклевања да пошаље тенкове, Немачка одиграла кључну улогу у подршци Украјини током протекле године и да су САД и Велика Британија једине две земље које су испоручиле више војне помоћи Кијеву од ње, према Институту Кил.

Vjačeslav Volodin
Вјачеслав Володин / Извор: Профимедиа

Али, немачка влада види тенкове као велики корак и плаши се да би Москва то могла да види као значајну ескалацију. Русија је већ запретила Западу одмаздом у случају да Украјина добије смртоносније оружје.

- Својим одлукама Вашингтон и Брисел воде свет у ужасан рат – рекао је у недељу Вјачеслав Володин, председник руске Думе.