Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПУЋЕН АПЕЛ ЕВРОПИ

РУСИ НАПРЕДУЈУ У УКРАЈИНИ! Немачка ће бити у великом проблему ако Путин победи, ОВАЈ сценарио је ОПАСАН по Берлин

02.04.2024. 08:59
Пише:
Србија Danas/DW
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Фото: Србија Данас/Саша Џамбић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Огласили су се стручњаци

Да ли Немачка у будућности мора да рачуна с више избеглица? Вероватно – каже стручњак за миграције Гералд Кнаус. Поред њега, за Дојче веле (DW) говоре и политичари из СПД и ЦДУ.

Сценарио је драстичан: "Ако Путин успе и Украјина изгуби рат, још десет милиона људи би могли да постану избеглице". То каже стручњак за миграције Гералд Кнаус у интервјуу за DW.

Русија сада скоро свакодневно пријављује нова освајања украјинске територије. Обе стране жестоко се боре, испаљују ракете и користе дронове. Али, једно је јасно: Русија напредује, боље је опремљена и недавно је чак почела да користи израз "рат", а не више "специјална војна операција". Истовремено, међународна подршка Украјини опада.

 - Ако сада буду уништени велики градови попут Харкова и других, ако број жртава порасте, а нада опадне, онда ћемо можда доживети највећи покрет избеглица на свету од 1940-их - упозорава стручњак за миграције Гералд Кнаус.

Хелге Линд, стручњак за унутрашње послове немачког СПД-а, у интервјуу за DW такав сценарио релативизује:

 - Не очекујем да ће тај број бити астрономски као што се прича. Међутим, да ће бити пораста броја избеглица, да ће бити даље драматизације рата, то је сасвим могуће. Али, нема разлога да се каже да сада постоји опасност од огромног таласа избеглица.

Немачка је примила бројчано највише избеглица

Пре две године, када је руска војска напала целу Украјину кршећи међународно право, солидарност у Немачкој била је велика. Украјинским избеглицама спонтано су помагали - и људи и политика. Избеглице из Украјине не морају да пролазе кроз бирократску процедуру азила у Немачкој, имају право на социјалну помоћ, бесплатну медицинску негу и курсеве језика. А могу и одмах да раде.

Према подацима медијске службе "Интеграција", од укупно 4,3 милиона ратних избеглица из Украјине, у Немачкој се тренутно налази око 1,15 милиона. Њихов број се стално повећава.

Политичари опозиционих конзервативних партија ЦДУ и ЦСУ на то већ гледају са забринутошћу: "Ми као Европљани имамо посебну одговорност за ратне избеглице из нашег непосредног суседства. Али, наравно, наши капацитети ће у једном тренутку достићи своје границе", рекао је за DW политичар ЦДУ Торстен Фрај.

Убрзо након почетка рата, већина Украјинаца је побегла у суседне земље, посебно у Пољску. Тамо је својевремено било регистровано чак око 1,6 милиона Украјинаца, док их данас има нешто мање од милион.

Сада Немачка има највећи број ратних избеглица из Украјине. Међутим, ако се рачуна у односу на број становника, добија се другачија слика: Бугарска има удео избеглица од 3,4 одсто, Пољска и Чешка по 2,6 одсто, а Немачка само 1,4 одсто. То је израчунао истраживач миграција Гералд Кнаус.

Апел за европску солидарност

Торстен Фрај (ЦДУ), с друге стране, критикује чињеницу да, узимајући у обзир апсолутни број избеглица, "Немачка мора да се носи с највећим теретом". Он сматра да би немачка влада морала хитно да поради на равномерној расподели украјинских ратних избеглица. 

 - Само покрајина Баден-Виртемберг је примила више ратних избеглица из Украјине него читава Француска. Баден-Виртемберг има 11 милиона становника, а Француска 68 милиона - указује Фрај за DW.

Хелге Линд из владајуће странке СПД има разумевања: "Када су избеглице пред избором у коју државу да иду, у Француску, Белгију, Италију, и ако су социјални услови у Немачкој јасни, с могућношћу директног запошљавања и бољих социјалних бенефиција, онда је разумљиво да је већа вероватноћа да ће доћи у Немачку."

Да ли је Немачка спремна за још ратних избеглица из Украјине?

Рат Русије против Украјине односи све више жртава. Људи гину, беже или су прогнани. Путин би чак могао и да победи или би, сматра се, могао да трајно анектира део земље и шири терор.

 - Европска унија није спремна за најгори сценарио који би могао да уследи - критикује Гералд Кнаус. Владини и опозициони политичари не знају шта ће, јер све више људи из других земаља тражи заштиту у Немачкој.

Торстен Фрај (ЦДУ) рачуна да ће ове године бити поднето још 300.000 захтева за азил. 

 - То такође директно утиче на украјинске ратне избеглице, за које онда недостаје смештај и, посебно, интеграциони капацитети.

Хелге Линд (СПД) је забринут: "Општине и градови већ сада упозоравају да су на ивици капацитета. То значи, ако се број људи из Украјине поново значајно повећа, онда ћемо одмах поново имати дебату о миграцијама у Немачкој."

Ипак, Линд, Фрај и Кнаус се слажу око једне тачке: најбоље би било да се Украјини пружи огромна војна подршка како више људи не би морали да беже од рата.

 

Извор: Србија Данас/DW/Пренео: В.М.