Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА НА ПОМОЛУ: Украјинци предвиђају очајнички потез Руса у Запорожју

29.05.2023. 14:39
Пише:
Србија Данас/Блиц
zapo
запо / Извор: Shutterstock

Украјинско Министарство одбране упозорило је да Русија планира да симулира велику несрећу у нуклеарној електрани Запорожје која је под контролом њених снага, у покушају да осујети очекивану контраофанзиву Кијева за повраћај заузетих територија.

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни у суботу је наговестио почетак контраофанзиве против руских снага.

РУСИ НЕ МИРУЈУ Бруталан напад на Кијев - ваздушни удари дроновима и крстарећим ракетама

РУСИ НЕ МИРУЈУ Бруталан напад на Кијев - ваздушни удари дроновима и крстарећим ракетама

УКРАЈИНЦИ СЕ ПОХВАЛИЛИ МОЋНИМ ОРУЖЈЕМ: Упознајте "ново" амфибијско теренско возило "Богун", ево шта све може (ВИДЕО)

УКРАЈИНЦИ СЕ ПОХВАЛИЛИ МОЋНИМ ОРУЖЈЕМ: Упознајте "ново" амфибијско теренско возило "Богун", ево шта све може (ВИДЕО)

"БИЋЕ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА ЗА СВЕ" Да ли је на помолу стварање новог политичког блока у Европи?

"БИЋЕ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА ЗА СВЕ" Да ли је на помолу стварање новог политичког блока у Европи?

- Време је да вратимо оно што је наше - написао је Залужни на “Телеграфу” прилажући снимак на којем се виде украјински војници како се припремају за битку.

На крају снимка је упућен позив за придруживање Оружаним снагама Украјине, пренела је агенција Униан.

И Алексиј Данилов, секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, рекао је BBC-u да је земља спремна да покрене своју дугоочекивану контраофанзиву и да би напад могао да почне “сутра, прекосутра или за недељу дана". Данилов је упозорио да украјинска влада "нема право на грешку" у вези са одлуком.

- Ово је историјска прилика коју не смемо да изгубимо – рекао је он.

А уочи очекиваног контраудара повећали су се страхови да би се усред повећаних војних активности око Запорожја могла догодити нуклеарна несрећа.

Електрана Запорожје, која лежи у окупираној области на југу Украјине, највећа је нуклеарна електрана Европе. То подручје је више пута погођено гранатирањем а обе стране сваљују кривицу за опасне нападе једна на другу.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

- Руси припремају масовну провокацију и имитацију несреће у нуклеарној електрани Запорожје веома скоро - саопштила је у петак обавештајна дирекција украјинског Министарства одбране.

- Планирају да нападну територију нуклеарне електране Запорожје. Након тога ће објавити цурење радиоактивних супстанци - додала је дирекција.

Извештаји о цурењу радиоактивног материјала из електране изазвали би глобални инцидент и довели до истраге међународних власти , током које би сва непријатељства била заустављена. Русија би потом искористила ту паузу да прегрупише своје снаге и да се боље припреми да заустави украјинску контраофанзиву, наводи обавештајна служба.

- Очигледно ће окривити Украјину - рекла је дирекција, додајући да ће циљ напада бити да се међународна заједница испровоцира да покрене истрагу инцидента и наметне паузу на борбе.

Стручњаци кажу да ће извештаји о цурењу радијације у електрани бити праћени хитним евакуацијама, што би могло да буде веома комплексно у ратној зони. Они су такође указали да за многе људе страх од контаминације зрачењем може да буде опаснији од саме радијације.

nuklearna elektrana Zaporožje u Energodaru
нуклеарна електрана Запорожје у Енергодару / Извор: Профимедиа

“Ал Џазира” пише да су прошле недеље сведоци рекли да руске снага јачају одбрамбене положаје у и око нуклеарне електране уочи очекиване украјинске контраофанзиве.

Украјинска обавештајна дирекција је рекла да је Русија, припремајући се за планирани радиоактивни инцидент, омела заказану ротацију инспектора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), који се налазе у електрани.

Извештај о наводно планираном инциденту у Запорожју поновљен је у “твиту” украјинског представника у Уједињеним нацијама Сергија Кислице, који је рекао да би се дешавања могла развити “у предстојећим сатима”.

У саопштењу дирекције није наведен никакав доказ да подржи њихове тврдње а ИАЕА, која често објављује новости о ситуацији у електрани, није поменула никакво ометање њеног распореда, указује “Ал Џазира”.

Лист подсећа да су се Кијев и Москва уназад више пута међусобно оптуживали за напад на електрану. Тако је у фебруару Русија рекла да Украјина планира да исценира нуклеарни инцидент на својој територији и окриви Москву. Русија је такође више пута оптуживала Украјину да планира операције “под лажном заставом” са неконвенционалним оружјем, коришћењем биолошких или радиоактивних материјала.

До сада није било таквих напада.

Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси известиће Савет безбедности УН следеће недеље о безбедносној ситуацији у Запорожју и свом плану за заштитне мере на локацији. Гроси, који је последњи пут посетио електрану у марту, појачао је своје напоре да постигне споразум са Русијом и Украјином како би осигурао заштиту електране током борби.

- Веома је једноставно – немојте пуцати на електрану и немојте је користити као војну базу. Требало би да буде у свачијем интересу да се договоре око низа принципа за заштиту електране током конфликта - рекао је Гроси у саопштењу прошле недеље.

Запорожје је некад обезбеђивало око 20 одсто украјинске струје и електрана је наставила да функционише у раним месецима руске инвазије упркос честим гранатирањама, пре него што је производња потпуно обустављена у септембру.

Ниједан од шест украјинских реактора из совјетске ере од тада није производио струју, али је постројење у Запорожју и даље повезано са украјинском електричном мрежом за сопствене потребе, посебно за хлађење нуклеарних реактора објекта.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

Украјина је почетком маја рекла да је спремна за контраофанзиву и да ће "ударити тамо где нико не очекује", док је амерички генерал Кристофер Каволи рекао да украјинске снаге за то имају сву потребну опрему, оружје и муницију.

Виши украјински одбрамбени званичник рекао је “ЦБС њузу” да једном кад крене њихова контраофанзива “читав свет ће то знати”.

Украјина је оформила осам нових бригада за контраофанзиву. Украјинско Министарство унутрашњих послова је раније овог месеца рекло да је “потпуно формирало” иницијалне “јуришне” бригаде састављене од до 40.000 војника. Али, војници ће морати да прођу додатну обуку пре него што буду спремни да учествују у борбама.

У међувремену, прва група од око 400 украјински војника почела је обуку у Немачкој за руковање и одржавање амерички тенкова "М1 абрамс", пренео је “Њујорк тајмс”. Званичници Министарства одбране раније су саопштили да ће око 30 тенкова бити послато у Немачку за коришћење у програму обуке која ће трајати 10 до 12 недеља.

Према извештају британског Института РУСИ, и Москва је спремна на украјинску контраофанзиву. Према Нику Рејнолдсу, коаутору извештаја, руска војска је далеко од "потрошене силе", како се често наводи.

Руска војска је 15 месеци након почетка катастрофалне инвазије на Украјину променила начин на који се бори, што представља значајну претњу док се Кијев припрема да почне своју велику контраофанзиву. Уобичајене перцепције слабости руске војске у неким су случајевима или застареле или погрешно схваћене, наводи се у недавно објављеној студији.