Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: У Русији ниче Путинова фабрика смрти - "уместо десетина, биће их стотине"

18.08.2023. 07:07
Пише:
Србија Данас
Foto: Satellite image ©2023 Maxar Technologies
Фото: Satellite image ©2023 Maxar Technologies / Извор: Фото: Satellite image ©2023 Maxar Technologies

Рат у Украјини се наставља, 541. дан.

Снаге Кијева настављају са нападима дроновима на објекте на територији Русије. Борбе се настављају на разним деловима фронта, а украјинске снаге свакодневно губе велики број војника али и технике.

"НАСТАВЉАМО СА ОФАНЗИВОМ" Украјинци заузели важно упориште руске војске у Доњецку (ВИДЕО)

"НАСТАВЉАМО СА ОФАНЗИВОМ" Украјинци заузели важно упориште руске војске у Доњецку (ВИДЕО)

ШТА СЕ ТО НОВО СПРЕМА? Залужни азговарао са америчким и британским партнерима о сарадњи - као и увек КУКЊАВА

ШТА СЕ ТО НОВО СПРЕМА? Залужни азговарао са америчким и британским партнерима о сарадњи - као и увек КУКЊАВА

ВЕЛИКИ ДЕБАКЛ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Руси им задали страховите ударце на херсонском ратишту, још броје мртве, уништена МОЋНА опрема!

ВЕЛИКИ ДЕБАКЛ УКРАЈИНСКЕ ВОЈСКЕ: Руси им задали страховите ударце на херсонском ратишту, још броје мртве, уништена МОЋНА опрема! 

ISW: Украјинци морају да "униште" руске снаге да би напредовали

Извештај ISW-a сугерише да су украјинске снаге вероватно требале да „темељно деградирају“ руске јединице да би напредовале, док предвиђа да ће московска војска имати потешкоћа у одбрани територије у будућности због недостатка расположивих појачања која откривају слабе линије одбране тамо где резерве нису распоређене.

-Руским снагама недостају значајне оперативне резерве, а интензивни руски напори да задрже ова насеља уместо да повлаче своје снаге значи да су украјинске снаге вероватно морале да темељно деградирају руске јединице пре него што напредују, наводи се у извештају.

 -Недостатак руских оперативних резерви значи да ће руске снаге морати да појачају одређене области фронта на рачун других, што ће вероватно у целини ослабити руске одбрамбене линије и понудити украјинским снагама могућности за експлоатацију, наставља се.

Бивши амерички обавештајац: ВСУ чека расуло, немају довољно обучених војника

Контраофанзива је довела до озбиљног слабљења Оружаних снага Украјине због великих губитака међу људством. Ово је изјавио бивши амерички обавештајац Скот Ритер на Јутјуб каналу Јудгинг Фреедом.

-Украјина је своје најбоље резерве пребацила на запорошки правац, када буду поражени, неће им остати ништа, рекао је он.

Према речима стручњака, украјинске трупе доживљавају акутни недостатак муниције, а многи од испоручених западних тенкова уништени су на линији фронта. Али Ритер је назвао катастрофалне губитке међу људством најозбиљнијим проблемом Оружаних снага Украјине.

Сада се украјинска војска, према речима официра, углавном састоји од оних који су присилно послати на прве линије без одговарајуће обуке. Истовремено, ни овај број више није довољан да обезбеди одбрану дуж целе линије фронта, закључио је он. 

Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије: Оборен Су-25 и 26 дронова, одбијени сви напади ВСУ

На доњецком правцу готово 220 војника украјинских војника је избачено из строја. Оружане снаге Русије одбиле су током претходног дана три напада украјинске војске у доњецком правцу. ПВО средства Русије су у току протеклог дана оборила украјински авион Су-25. Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана у правцу Купјанска готово 75 војника.

Оружане снаге Русије одбиле су напад украјинске војске на подручју насеља Никољско у ДНР. Оружане снаге Русије успешно су одбиле седам непријатељских напада и контранапада у купјанском правцу, уништено је складиште муниције у региону Каменок. Оружане снаге Русије одбиле су у краснолиманском правцу два напада Оружаних снага Украјине и избациле из строја готово 80 непријатељских војника.

Руска војска уништила је у херсонском правцу станицу за контрабатеријску борбу Оружаних снага Украјине и избацила из строја готово 30 противничких војника. Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР три пункта за снабдевање муницијом јединица Оружаних снага Украјине.

Оружане снаге Русије су током претходног дана избациле из строја готово 210 украјинских војника на јужнодоњецком правцу.

6.000 нових дронова до 2025. године

Инжењери у погону Алабуга у Татарстану, око 800 километара источно од Москве, покушавају да произведу око 6000 надограђених беспилотних летелица до 2025. године, известио је Вашингтон Пост.

Више о томе читајте ОВДЕ

 Ватра букти код Крима, црни дим прекрио небо

На терминалу за нафту у граду Новоросијск на обали Црног мора данас је избио пожар, јављају руски медији. 

Ватрогасна служба је саопштила да је пожар локализован и да нема опасности од ширења. У гашењу су учествовала 42 ватрогасца са 14 комада опреме. Није јасно да ли је до пожара дошло због украјинског напада дроном.

Вашингтон пост: Амерички обавештајци кажу да ће пропасти украјински напори да дође до Мелитопоља

Украјински напори током контраофанзиве да дође до кључног југоисточног града Мелитопоља вероватно ће пропасти, према америчким обавештајним службама, што значи да не би постигли свој примарни циљ прекидања руског копненог моста према Криму, пише Вашингтон Пост.

Вашингтон Пост, позивајући се на изворе упознате с обавештајним подацима, пише да ће украјинске трупе вероватно остати неколико километара изван града. Кијевске снаге гурале су се јужно према Мелитопољу и тренутно су око тактички важног града Роботине, удаљеног више од 80 километара.

- Тмурно предвиђање темељи се на бруталној вештини Русије у одбрани окупираних територија кроз фалангу минских поља и ровова - наводи лист.

Мелитопољ се назива "вратима Крима" и кључан је за украјинску контраофанзивну операцију.

Зелено светло за Ф-16

Америчке власти одобриле су да се Украјини испоруче авиони Ф-16 четврте генерације из Данске и Холандије након завршетка обуке украјинских пилота, преноси агенција Ројтерс позивајући се на неименованог америчког званичника.

Према његовим речима, амерички државни секретар Ентони Блинкен упутио је писма колегама из те две земље и пружио им уверавања да ће захтеви за испоруке авиона бити одобрени.

Украјина добила моћно одбрамбено оружје

Председник Украјине Володимир Зеленски саопштио је да су у ту земљу из Немачке стигле две батерије ПВО система ИРИС-Т

- Два нова лансера ИРИС-Т су испоручена Украјини. Ово је моћан и преко потребан ПВО систем. Хвала Немачкој на помоћи да нас заштити од руског терора.

Акција руске авијације

Руска авијација извела је ударе системима "ланцет" на упоришта живе силе и технике украјинске војске у пет насеља на подручју ДНР - Велика Новосјолка, Октјабр, Урожајно, Старомајорски и Раздољни, саопштио је начелник прес центра групе "Исток" Олег Чехов. 

Ноћни напад дроновима на Москву

Украјински дрон погодио је зграду у Москви, узрокујући експлозију која се чула у целом пословном делу града, рекли су руски званичници.

Руска противваздушна одбрана уништила је дрон који је летео за Москву, а делови беспилотне летелице пали су у зони Експо центра, рекао је градоначелник главног града Русије Сергеј Собјанин.

Додао је да није причињена значајна материјална штета.

На свом Телеграм каналу он је навео да, према првим подацима, нема повређених

Хитне службе су међутим саопштиле да је дрон оштетио 20 квадратних метара фасаде једноспратног павиљона, преносе РИА Новости.

Непроверени снимци на друштвеним мрежама показују како се густи сиви дим диже у ноћно небо изнад Москве. За сада нема коментара из Украјине.

Напад се догодио око 04:00 по локалном времену, објавило је руско министарство обране на Телеграму.

Руско Министарство одбране саопштило је да је дрон који су лансирале украјинске снаге услед дејства ПВО променио путању и пао у Краснопресненски насип, део Москве у којем се налазе зграде руске владе

- Беспилотна летелица је, пошто је погођена оружјем противваздушне одбране, променила путању лета и пала на нестамбену зграду у области Краснопресненски насипа у Москви. Није било жртава и пожара - саопштило је руско Министарство одбране.

Ово није прва беспилотна летелица која се кретала ка Москви, а у претходним инцидентима такође није било повређених.

Све вести из Украјине прочитајте ОВДЕ.