Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВАЈ ГРАД ЈЕ ПУТИНУ ОД ПРЕСУДНЕ ВАЖНОСТИ! Упутили Европи ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ, спремни су да иду до краја

09.04.2022. 07:44
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Поред транспорта и трговине, он је и даље важан за Русију због своје стратешке позиције.

Русија је упозорила суседне европске земље да не затварају своје границе са Русијом и Белорусијом, тврдећи да би то резултирало блокадом најзападније руске ексклаве, Калињинграда, стратешке руске позиције у односу на Западну Европу. 

УКРАЈИНА УЛАЗИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? Зеленски добио кључан документ, један потпис мења све

УКРАЈИНА УЛАЗИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? Зеленски добио кључан документ, један потпис мења све

УКРАЈИНА УЛАЗИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? Зеленски добио кључан документ, један потпис мења све

УКРАЈИНА УЛАЗИ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ? Зеленски добио кључан документ, један потпис мења све

ПУТИН ДОНЕО НЕОЧЕКИВАНУ ОДЛУКУ УСРЕД РАТА! Генерал са искуством из Сирије ПРЕУЗИМА КОМАНДУ над свим руским снагама у Украјини

ПУТИН ДОНЕО НЕОЧЕКИВАНУ ОДЛУКУ УСРЕД РАТА! Генерал са искуством из Сирије ПРЕУЗИМА КОМАНДУ над свим руским снагама у Украјини

Као одговор на рат у Украјини, лидери Летоније и Литваније дали су раније ове недеље изјаве о могућности затварања својих граница са Русијом и Белорусијом.

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко прокоментарисао је ситуацију у среду, наглашавајући да ће "здрав разум" одвратити Европљане од "играња ватром".

Спровођењем таквих мера становницима Калињинграда би била ускраћена могућност да копном путују до главне територије Русије.

- Заиста се надам да здрав разум у Европи неће дозволити да се игра око Калињинграда. Мислим да многи разумеју да се ово игра ватром - рекао је заменик министра руским медијима.

Летонски министар одбране Артис Пабрикс рекао је у уторак да би се тај потез могао догодити само ако све три балтичке земље донесу одлуку заједно, понављајући сугестију литванског министра одбране Габриелијуса Ландсбергиса да је потребно шире колективно "европско или регионално решење".

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Андреј Дешчица, украјински амбасадор у Пољској, открио је 31. марта да је његова земља у преговорима са Варшавом у вези са затварањем границе између Пољске и Белорусије.

Калињинград, руски регион у источној Европи на обали Балтичког мора, кључан је и за офанзиву Москве на Украјину и за осигурање њене безбедности широм непријатељског континента. Према извештајима, Русија је распоредила стратешке ракете са нуклеарним оружјем у том региону, близу држава попут Немачке. 

Калињинград, који нема границе са Русијом, такође има једину луку на Балтичком мору без леда током целе године, која носи исто име као и сам регион. Као резултат тога, лучки град је од кључног значаја и за Русију и за балтичке државе да би обезбедили транспорт и трговину широм региона где су температуре обично испод нуле током већег дела сваке зиме

Поред транспорта и трговине, Калињинград је и даље важан за Русију због своје стратешке позиције. У њему се налази балтичка флота, позиционирана као најзападнија територија Москве, близу срца Европе. 

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Неки војни аналитичари су сматрали да би, ако би НАТО интервенисао у актуелном сукобу у Украјини, или ако би Москва гађала друге бивше совјетске републике попут Литваније, балтичке земље чланице НАТО-а, или оближње Пољске, Калињинград могао да буде лансирна платформа за напад Русије на те земље.

- На једном фронту, напад би могао доћи дуж најисточније границе НАТО-а, посебно границе Пољске са Белорусијом. С друге стране, НАТО би могао да доживи подједнако разорну офанзиву из тешко наоружане области Калињинграда - написала је Сара Вајт, виши истраживачки аналитичар на Лексингтон институту.

Магнет

Након што га је преузело од Берлина, совјетско руководство је град назвало Калињинград 1946. године. Али након распада Совјета 1991. и појавом независних балтичких држава, Литваније, Летоније и Естоније, град је изгубио копнену везу са Руском Федерацијом. 

Тренутна укупна популација Калињинградске области износи скоро милион, пошто је она магнет за унутрашње миграције из других делова Русије. То је такође један од највећих индустријских центара Русије. Живописна локација, више пута је у прошлости бирана за најбољи руски град

Kaljiningrad
Каљининград / Извор: Профимедиа

Имануел Кант, водећи немачки филозоф, такође је био родом из Калињинграда. Према неким филозофима, његова теорија "вечног мира" била је једна од инспирација за пројекат интеграције Европске уније.

Током кратког рата у Калињинграду између 1758. и 1762. године, Кант се заклео на верност тадашњој руској царици Елизабети.

Занимљиво је да је немачки филозоф одбио да се одрекне оданости Русији чак и након што је Пруска касније преузела Калињинград. Данас његова статуа стоји испред Балтичког федералног универзитета Имануел Кант у Калињинграду