Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ АХИЛОВА ПЕТА НАТО АЛИЈАНСЕ! Руски напад ОВДЕ би био најопаснији

20.06.2022. 22:55
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

У судару Русије и НАТО-а једна се успавана регија на северу Европе показује као најрањивије или, како то пише Политицо, тренутно најопасније место на свету.

Слабо насељени, претежно пољопривредни уски појас између Пољске и Литваније – превлака Сувалки – спаја Белорусију и Русију с њеном балтичком енклавом Калињинградом, домаћином руске Балтичке флоте, која, како се већ годинама говори, поред руских ратних бродова пружа дом и нуклеарном арсеналу Кремља.

Према мишљењу многих аналитичара, стотину километара дуг коридор био би прва мета Владимира Путина, одлучи ли руски председник да директно прошири сукоб са Западом и земљама НАТО-а.

РУСИЈА УПУТУЛА УЛТИМАТУМ ЛИТВАНИЈИ: Уколико Виљнус не скине блокаду Калињинграда, Москва ће предузети следеће

РУСИЈА УПУТУЛА УЛТИМАТУМ ЛИТВАНИЈИ: Уколико Виљнус не скине блокаду Калињинграда, Москва ће предузети следеће

"РУСИЈА ЋЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАТИ НАПАДЕ НА УКРАЈИНУ" Огласио се Зеленски - разлог новог удара биће ЕУ?

"РУСИЈА ЋЕ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАТИ НАПАДЕ НА УКРАЈИНУ" Огласио се Зеленски - разлог новог удара биће ЕУ?

НОВА ДРАМА НА ПОМОЛУ: Русија обуставила извоз нафте и из ОВЕ ЗЕМЉЕ, хтино стигло објашњење

НОВА ДРАМА НА ПОМОЛУ: Русија обуставила извоз нафте и из ОВЕ ЗЕМЉЕ, хтино стигло објашњење

разговору с репортерима Политицо, локално становништву недалеког градића и Литванији Друскининкаија је рекло да се не боји напада Руса, донедавно најбројнијих туриста тог туристичког града. Осим тога, НАТО ће их бранити, очекују. Али, њихов се родни крај сматра Ахиловом петом Литваније, због значаја који Калињинград има за Русију, и важности коју Сувалки има, назван по оближњем пољском граду.

Најрањивије место

Бивши естонски председник Томас Хендрик Илвес објашњава како је име – осим превлаком назива се још и Сувалкијева пукотина – смислио само неколико минута пре састанка с тадашњом немачком министарком одбране Урсулом вон дер Лајен 2015. године, када је покушавао да упозори савезнике на рупу у обрани Запада.

У случају окршаја, пише Политицо, Русија би могла симултано да нападне и са запада и с истока те преузимајући тај копнени коридор одсећи Балтичке земље од НАТО савезника.

"То место представља најрањивије место", истиче Илвес.

Такав потез Русије зазвонио би, дакако, на узбуну целом свету јер би то значило да је свет дошао до тачке конфронтације нуклеарно наоружаних супарника. Илвес је с Вон дер Лајен разговарао поводом руске анексије Крима, али садашња ситуација на истоку Европе, и руско стварање копненог моста за стратешки важни Крим, који је база њене Црноморске флоте, приказују Илвесов "сценарио судњег дана" у новом светлу.

Чувају нуклеарни арсенал?

Калињинград је и стратешки и симболички врло важно место у руској новопронађеној националној идеологији. Русија је у том граду нагомилала значајан број војника, а њена Балтичка флота броји десетине хиљада војника. До Другог светског рата град се звао Кенигсберг, али Советски савез је преузео град од поражене Немачке и истерао с тог подручја немачко становништво. Распадом СССР-а Калињин град, који је до данданас задржао име према бољшевичком вођи Михајлу Калињину, постаје руска ексклава.

Bramos
Брамос / Извор: Профимедиа

Војници НАТО-а тренутно тренирају у близини коридора, како би били спремни за сваки потенцијални сценарио. Разни аналитичари наводе како је Калињинград битан не само за руску офензиву у Украјини већ и за руску сигурност опште. Иако то никада није потврдила (или негирала) верује се да Русија тамо држи део свог нуклеарног арсенала како би на домету имала европске престолнице, укључујући Берлин. У Калињинграду, родном месту филозофа Канта, а такође и Путинове бивше супруге, лука је без леда целе године и као таква важна осим Русији и балтичким земљама, због промета и трговине.

Руска опседнутост коридорима?

Тренутно Калињинградска област броји око милион становника будући да је град који су основали тевтонски витезови, и који је пре Берлина био главни град Прусије, својеврсни магнет за имиграцију из унутрашњих делова Русије. Калињинград је и један од највећих руских индустријских центара, а неколико је пута изабран за најбољи руски град, по мишљењу Руса.

Kalinjingrad
Калињинград / Извор: Фото: ливеуамап/Принтсцреен

Сада се, међу серијом удараца које су, кроз финанцијске санкције, правне процесе или физичке блокаде, протеклих месеци размењивали Запад и Русија, нашао и Калињинград. Литванија је, наиме, објавила забрану железничког транзита роба које је Европска Унија раније ставила на листу санкција за извоз у Русију. Према речима гувернера области, Калињинград ће због тог потеза остати без 50 посто роба које увози. Реч је о угљену, металима, грађевинском материјалу и напредној технологији. Гувернер Калињинградске области Антон Алиханов поручио је зато да ће то проузроковати већи транспорт морским путем. Такође и да ће од Русије тражити да предузме противмере.

Ништа засад не упућује на то да би Путин могао да посегне за осигурањем копненог моста за своју важну ексклаву, пише Политицо. Међутим, то што Сувалки делује неважно чини га привлачним за Путина, кажу аналитичари.

"Једини одговор је повећати присутност НАТО снага", сматра Маргирис Абукевичиус, литвански заменик министра одбране.

"Знамо да је Русија опседнута копненим коридорима", каже.

Почетком овог месеца забринути Вилниус је посетио њемачки канцелар Олаф Шолц који је говорио о слању "робусне бригаде" за појачање сигурности Литваније, али се испоставило да Берлин мисли на јединицу од 50 војника.

"Историјски помак НАТО"
Ипак, о појачању безбедности тог дела источног крила НАТО-а сигурно ће се расправљати на скорашњем самиту савезника, каже Политицо. Питање је хоће ли се додатни војници слати на привременој или трајној основи. Одлука још није донесена, али је сигурно је да ће НАТО значајно збијати своје редове. Реч је о историјском помаку "центра гравитације према истоку", закључује Политицо.