Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД ОВОГА ЈЕ НЕМОГУЋЕ ОДБРАНИТИ СЕ! Ово је Путиново "супер оружје" којом су Руси гађали Кијев: Креће се НЕВЕРОВАТНОМ брзином и немогуће је предвидети је (ФОТО/ВИДЕО)

26.03.2024. 08:26
Пише:
Србија Данас/оружјеонлине
Bastion-P
Бастион-П / Извор: Youtube/Printscreen/Armies Power

Украјина 25. марта обележава Дан Службе безбедности Украјине (СБУ). Ова агенција у Русији се већински сматра одговорном за терористичке нападе на територији Руске Федерације.

Док иза напада на стратешке циљеве, попут Кримског моста, стоји Главна обавештајна управа Украјине (ГУР), Службу безбедности Украјине Русија наводно сматра одговорним за терор руског становништва.

СБУ је та која је према тврдњама руских извора организовала атентате на руске цивиле, укључујући Дарију Дугину и Владлена Татарског и покушаје атентата на друге лидере. Ова агенција се у Русији такође сматра да стоји иза регрутовања терориста у Русији, укључујући и нападе на војне регистре, железницу итд.

Према руским изворима вести, СБУ је и даље једна од главних осумњичених за координацију стравичног терористичког напада у Крокус Сити Холу у Москви.

Руска војска је искористила прилику да службеницима СБУ честита професионални празник и извела прецизне ударе на објекте службе безбедности у престоници. Према прелиминарним руским извештајима, СБУ је изгубила извесну количину високих официра као резултат руских јучерашњих удара у Кијеву.

Међутим руски удари нису престали тада и трајали су цео дан у различитим регионима Украјине. Нови циљеви укључивали су још објеката СБУ.

У поподневним сатима, нови талас руских ракета стигао је у градове Одеса, Кременчук и Полтава. Руске ударе потврдили су локални извори на аеродрому Миргород у Полтавској области. У Кременчуку су загрмела још најмање два удара.

Становници Одеске области чули су бројне експлозије. Мештани су такође пријавили велику ватру, што је потврдило извештаје руског напада. Један од удара је наводно погодио аеродром Школни који се налази на периферији Одесе.

Друга мета руског напада био је санаторијум који припада СБУ, који се налази у близини обале Црног мора.

Према локалним извештајима, уништена је главна зграда санаторијума СБУ. Напад се догодио када су се тамо окупили официри СБУ да прославе годишњицу организације.

Као последица удара, секундарна детонација се дуже време чула у околини. Према руским изворима верује се да је уништено велико војно складиште.

Територија санаторијума СБУ коришћена је за складиштење оружја и муниције, укључујући и ону која је допремана из НАТО-а у луке Одеса.

Снаге ПВО нису успеле да одбију још један напад. Свакодневни руски удари у Одеској области наносе све више штете украјинској војсци и специјалним службама.

Украјинска војна команда посегла је за тактиком у којој је одређени део система ПВО пребацила ближе линијама фронта. Као резултат тога, позадински објекти се лакше уништавају руским ударима.

Према (не)званичним извештајима Руси су још 19. марта 2022. године први пут објавили снимак дејства ракетом Циркон на украјинско складиште оружја. Циркон ракета никада до сада није коршћена са копна.

Подсетимо, Руси су усвојили „Циркон“ тек након покретања „СВО“. Путин је по први пут званично потврдио употребу хиперсоничне ракете 3М22 Циркон у зони сукоба у Украјини тек у фебруару ове године.

Као што видимо из неколико недавних примера, нови приобални ракетни систем се већ увелико користи. Реч је о хиперсоничном ракетном систему са четири лансера са којих се лансирају хиперсоничне ракете Циркон.

Циркон и Бастион-П

Претпоставља се да је прва батерија ове обалске страже распоређена на Криму. Логично, с обзиром на то да је Русија у рату са Украјином након што је 24. фебруара. отпочела “специјалну операцију”. Тренутно је главни бедем руске обалске страже систем Бастион.

Обалски ракетни систем Бастион има четвороосовински лансер и носи две хиперсоничне ракете Циркон. Идеја о обалном хиперсоничном ракетном систему није нова. Крајем 2019. Москва је први пут објавила своје намере да развије такав систем наоружања.

Бастион је дизајниран да се супротстави површинским бродовима, укључујући носаче, конвоје и амфибијске јуришне бродове. Извори TASS-a тврдили су још 2022. године да је Циркон, у верзији обалске страже, осим за поморске, пројектован и за копнене циљеве.

Поморска верзија ракете Циркон ушла је у службу руске морнарице негде у септембру 2022. године. Први пријемник ове ракете је фрегата „Адмирал Горшков“Северне флоте.

Поморска верзија ракете је одавно већ серијској производњи. Русија је током протеклих година извела неколико тестирања ракете, кроз лансирање са ратних бродова у разним морима. Један од кључних тестова био је у децембру 2021. године.

Циркон ракета

”Циркон” или 3М22 је руска хиперсонична (брзина већа од 5 Маха) противбродска крстарећа ракета са надзвучним набојномлазним мотором (сцрамјет) коју развија Аксионарско друштво ”Научно-производна корпорација машиноградње” (Акционерное общество ”Научно-производственное объединение машиностроения”) из Перутова, Московска област.

Ракета је део борбеног комплекса ”Циркон” 3К22. Планирано је да замени тешку противбродску ракету ПКР П-700 комплекса ракетног оружја ”Гранит” (Индекс 3М45, НАТО кодификација SS-N-19 ”Shipwreck”).

Основна разлика ове од других руских и иностраних противбродских ракета је знатно већа брзина лета, која износи преко 8 Маха.

Шта више, Путин је изјавио да је ”Циркон” способан да постигне брзину ”око 9 Маха на удаљености већој од 1000 км, да може да уништи поморске и копнене циљеве, те да је предвиђена за употребу са већ постојећих бродова и подморница за ракетне системе Калибар”.

Циркон је прва хиперсонична ракета на свету лансирана и са брода и из зароњене подморнице.

Према изворима, ”бустер”, први, погонски степен ракете на чврсто гориво убрзава пројектил до надзвучне брзине. Након тога, надзвучни набојномлазни мотор (сцрамјет) на течно гориво (Децилин, Т-10, ЈП-10 млазно гориво, угљоводоник по оштој формули Ц10Х16), смештен у другом степену, убрзава ракету до хиперсоничне брзине.

Циркон лети до циља на висини од 30-40 км где је отпор ваздуха мали тако да се значајно повећава домет и брзина. Основна намена Циркона је уништавање непријатељских бродова различитих класа (од фрегата до носача авиона), као и копнених војних циљева у радијусу уништења.

Брзинске карактеристике Циркона (~10.200 км/х) чине га недоступним за постојеће противракетне одбрамбене системе. Готово је немогуће одбранити се од такве ракете, као и благовремено открити њено лансирање. ”Циркон” се може лансирати из универзалних бродских лансера 3С14 (УКСК, Универсальный корабельный стрельбовый комплекс 3С14).

Планирано је да се изгради 12 фрегата 22350М (повећан депласман), од којих ће свака моћи да носи до 48 крстарећих ракета ”Калибар”, ”Оникс” и ”Циркон” (бродови ”Пројекта 22350” – до 16 крстарећих ракета ”Калибар”, ”Оникс” и ”Циркон”).

Поморска верзија ракете има домет од 1.000 км. Ова ракета може да лети на максималној висини од 28 км, а према спецификацијама које је представила Русија, максимална брзина достиже 9 маха [10.800 км/х или 3 м/с].

Бојева глава је тешка између 300-400 кг. Осим што може бити наоружана конвенционалном бојевом главом, тј. високим експлозивом, Циркон може да носи нуклеарну бојеву главу од 200 кт. Поморска верзија је у употреби не само на ратним бродовима, већ је и део наоружања неких нових руских подморница.

Пре много година, господин Путин је најавио свету шест „супер оружја“ Русије. Циркон је једно од шест најављених супер оружја. Руски стручњаци кажу да пројектил може потопити амерички носач авиона и избећи најсофистицираније америчке системе противваздушне одбране.

Због своје огромне брзине, ваздушни притисак испред пројектила ствара облак плазме који прима радио таласе, чинећи га скоро невидљивим за радарске системе. Верује се да на хиперсоничне ракете попут Циркона ниједна земља на свету, тренутно, нема адекватан одговор.

Како се очекује, планирано је да хиперсоничне крстареће ракете ”Циркон” намењене за лансирање са подморнице буду уведене у службу руске морнарице 2025. године, заједно са првим редовним носачем – нуклеарном подморницом пројекта 885М ”Перм” измењеног дизајна.

TTK ”Циркон”

Дужина: 8-9,5 м.
Пречник: 600 mm
Гориво: Децилин (Т-10)
Брзина: више од 8 Маха (6000-10.200 км/х односно 1650-2800 м/с)
Максимални домет: до 1600 км
Максимална оперативна даљина: 135 до 270 наутичких миља или 250 до 500 км (по амеичким подацима 540 наутичких миља односно 1000 км)
Висина лета: 28 км
Систем управљања: Инерцијална навигација ИНС  (инертиал навигатион system) самонавођена глава АРЛГСН (Головка самонаведения, хоминг хеад).
Бојева глава масе 300-400 кг са мање од 300 кг високобризантног експлозива (ХЕ, high explosive) или нуклеарна тактичка бојева глава од 300 килотона.

Извор: Србија Данас/оружјеонлине