Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ОВО ЈЕ НАЈТЕЖЕ РАЗДОБЉЕ РАТА" И Американци постали свесни да Украјина нема шансе: Путин је ово чекао, а Зеленски...

08.08.2023. 17:23
Volodimir Zelenski, Ukrajina
Володимир Зеленски, Украјина / Извор: Фото: Sutterstock/Youtube printscreen The Телеграпх

Откривен отрежњујући извештај о контраофанзиви: "Ово је најтеже раздобље рата"

Неколико недеља након почетка дугоочекиване украјинске контраофанзиве, западни званичници добијају све трезвеније процене о способности украјинских снага да заузму значајну територију, изјавила су за CNN четири висока америчка и западна званичника упозната с најновијим обавештајним подацима.

- Још ће се видети у следећих неколико недеља постоји ли шанса за неки напредак. Али да Украјинци заиста остваре напредак који би променио равнотежу овог сукоба, мислим да је то врло мало вероватно - рекао је виши западни дипломата за CNN.

- Наши брифинзи су отрежњујући. Упознајемо се с изазовима с којима се Украјина суочава. Ово је најтеже раздобље рата - рекао је демократски конгресник из Илиноиса Мајк Квигли који се недавно вратио из Европе са састанака с америчким командантима који су обучавали украјинске оклопне снаге.

"ПИТАЊЕ ЈЕ ВРЕМЕНА КАД ЋЕ ГА УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СВРГНУТИ!" ЦИА аналитичар ударио на Зеленског: "Измишља басне"

"ПИТАЊЕ ЈЕ ВРЕМЕНА КАД ЋЕ ГА УКРАЈИНСКА ВОЈСКА СВРГНУТИ!" ЦИА аналитичар ударио на Зеленског: "Измишља басне"

РЕЧИ ЗЕЛЕНСКОГ ЗАЛЕДИЛЕ СВЕТ! Тотална ескалација на помолу: "Русија мора да схвати да..."

РЕЧИ ЗЕЛЕНСКОГ ЗАЛЕДИЛЕ СВЕТ! Тотална ескалација на помолу: "Русија мора да схвати да..."

ШОК ТВРДЊА РАТНИХ РЕПОРТЕРА О РАЗАРАЊУ ГРАДА НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ! Ово је права истина о нападу на Покровск? Руси демантовали Зеленског

ШОК ТВРДЊА РАТНИХ РЕПОРТЕРА О РАЗАРАЊУ ГРАДА НА ИСТОКУ УКРАЈИНЕ! Ово је права истина о нападу на Покровск? Руси демантовали Зеленског

Проблеми због бруталних руских утврђења

Примарни изазов за украјинске снаге сталне су потешкоће у пробијању руских вишеслојних одбрамбених линија у источним и јужним деловима земље, које су прожете десетинама хиљада мина и огромним мрежама ровова. Украјинске снаге овде су претрпеле велике губитке, због чега су украјински заповедници задржали неке јединице како би се прегрупирале и смањиле жртве.

- Руси имају низ одбрамбених линија и украјинске снаге заправо нису још прошле кроз прву линију - рекао је високи западни дипломата и наставио:

- Чак и кад би наставили да се боре у следећих неколико недеља, ако нису успели да направе више пробоја током последњих осам недеља, колика је вероватноћа да ће сада, с још исцрпљенијим снагама, у томе успети? Услови су заиста тешки. 

Високи амерички званичник рекао је да САД препознаје потешкоће с којима се украјинске снаге суочавају, али задржава наду у поновни напредак.

- Сви знамо да ово иде теже и спорије него што би ико желео - укључујући и Украјинце - али још увек верујемо да има времена и простора за напредовање - рекао је овај званичник.

Време истиче

Више је званичника рекло да приближавање јесени, када се очекује да ће се временски услови погоршати, оставља украјинским снагама ограничен простор за напредовање.

Осим тога, западни званичници кажу да је спори напредак разоткрио потешкоће трансформације украјинских снага у комбиноване механизоване борбене јединице, понекад са само осам недеља обуке на западним тенковима и другим новим саставима наоружања. Недостатак напретка на терену један је од разлога зашто украјинске снаге чешће нападају унутар руске територије - како би покушале да укажу на руску рањивост - истиче виши амерички војни званичник.

Заповедник украјинских оружаних снага генерал Валериј Залужни рекао је начелнику Здруженог стожера америчких оружаних снага генералу Марку Милеју да украјинске снаге корак по корак стварају услове за напредовање. Залужни је рекао Милеју да је одбрана Украјине чврста.

Valerij Zalužni
Валериј Залужни / Извор: Фото: Youtube printscreen The Сун

- Наши војници дају све од себе. Непријатељ проводи активне нападе у више смерова, али не успева - рекао је Залужни. Говорећи о ситуацији на југу, где се украјинске снаге муче у освајању терена, Залужни је рекао: "Тешке борбе се настављају, украјинске трупе корак по корак настављају да стварају услове за напредовање. Иницијатива је на нашој страни."

"Путин је ово чекао"

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/Alexander Казаков, Спутник, Кремлин Поол Пхото виа АП

Ове процене представљају значајну промену у односу на оптимизам на почетку контраофанзиве. Амерички званичници кажу да су та очекивања била "нереална" и да сада придоносе притиску на Украјину, од неких на Западу, да започне мировне преговоре, укључујући разматрање могућности територијалних уступака.

- Путин баш то чека. Може да жртвовује људе и купи време - рекао је Квигли.

Неки званичници страхују да ће све већи јаз између очекивања и исхода подстакнути "игру окривљавања" међу украјинским званичницима и њиховим западним присталицама, што би могло да створи поделе унутар савеза који је остао углавном нетакнут након готово две године рата.

- Проблем је, наравно, могућност игре окривљавања јер би Украјинци онда окривили нас - рекао је високи западни дипломата.

На Безбедоносном форуму у јулу у Аспену украјински председник Володимир Зеленски указао је на спору испоруку напреднијих састава наоружања са Запада као разлог досадашњег спорог напретка украјинских снага.

- Планирали смо да започнемо контраофанзиву у пролеће, али нисмо могли. Искрено, нисмо имали довољно муниције и наоружања, а ни довољно добро обучених бригада. Мислим, прописно обучених за ово оружје - рекао је Зеленски.

Све вести из Украјине прочитајте ОВДЕ.