Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО СУ УЗДАНИЦЕ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСКОГ! Пет генерала који СЕЈУ страх у руским редовима, једног зову "КАСАПИН"

09.03.2024. 10:07
Пише:
Србија Данас/Телеграф/Марија Милутиновић/Пренео: М.Б.
ukrajina
украјина / Извор: Фото: Профимедиа

Ово је пет кључних људи ну украјинској војсци

После недеља спекулација, украјински председник Володимир Зеленски је раније овог месеца коначно сменио популарног војног команданта Валерија Залужног, а затим је ткрио и да планира потпуну реконструкцију највиших функционера у украјинској војсци.

МАСОВНИ НАПАД НА РУСИЈУ! Експлозије одјекивале целу ноћ, погођена и болница, а ОВО је била главна МЕТА украјинских дронова! (ВИДЕО)Napad u Rusiji

МАСОВНИ НАПАД НА РУСИЈУ! Експлозије одјекивале целу ноћ, погођена и болница, а ОВО је била главна МЕТА украјинских дронова! (ВИДЕО)

РАТ ДРОНОВИМА СЕ НАСТАВЉА: И Руси ударили ЖЕСТОКО током ноћи по циљевима у УкрајиниKijev, Ukrajina

РАТ ДРОНОВИМА СЕ НАСТАВЉА: И Руси ударили ЖЕСТОКО током ноћи по циљевима у Украјини

УКРАЈИНЦИ УХВАЋЕНИ НА РУМУНСКОЈ ГРАНИЦИ! 34 мушкарца покушала да побегну од присилне регрутације, НЕКИ ДОБИЛИ ЗВЕРСКЕ БАТИНЕ (ВИДЕО)Foto: Telegram Printscreen/sputniksrbija

УКРАЈИНЦИ УХВАЋЕНИ НА РУМУНСКОЈ ГРАНИЦИ! 34 мушкарца покушала да побегну од присилне регрутације, НЕКИ ДОБИЛИ ЗВЕРСКЕ БАТИНЕ (ВИДЕО)

Одлуку о смени Зеленски је саопштио неколико дана пошто су се у украјинској јавности појавиле назнаке да украјински председник разматра смену војног званичника - кога бројни грађани сматрају насионалним херојем отпора руској агресији покренутој фебруара 2022.

У објави на друштвеној мрежи Фејсбук, Зеленски је рекао да се састао и разговарао са Залужним.

- Разматрали смо какав је вид обнове потребан Оружаним снагама Украјине. Као и ко би могао чинити њихово ново руководство. Време је за ову врсту обнове. Генералу Залужном сам предложио да остане нашем тиму - рекао је тада Зеленски.

У међувремену, Зеленски је сменио неколико других високорангираних официра, укључујући оне у територијалној одбрани и ваздушно-десантним трупама.

Главнокомандујући Александар Сирски: "Снежни леопард"

Генерал-пуковник Александар Сирски (58) Zzamenio је Залужног, али тешко да је ново лице за Украјинце.

ukrajina
украјина / Извор: Профимедиа

Сирски је војник коме је јако стало до каријере, а који се истакао током побуне сепаратиста 2014. године у регионима Донбаса. Тада је и добио надимак "снежни леопард".

До именовања за новог команданта војске, Сирски, чији се стил руковођења описује као традиционалистички и у складу са обуком у совјетској војсци, служио је као командант копнених снага Украјине. Он је заслужан за борбу против Руса око Кијева на почетку потпуне инвазије у фебруару 2022. и за осмишљавање једне од најважнијих победа Украјине у рату до сада. Предводио је контраофанзиву и заслужан је за ослобађање источног региона Харкова.

Међутим, рат је такође бацио сенку на име Сирског, због чега је добио много мање ласкави надимак "касапин", након борби за Бахмут.

Аналитичари зато сматрају да Сирског прати двострука репутација. Са једне стране, посматрају га као уваженог команданта, међутим, са друге стране многи га криве за људске губитке.

Анкете у Украјини показују да његовог претходника подржава 80 одсто испитаника, док је број оних који подржавају Сирског дупло мањи.

Један од највећих изазова за Сирског, сматрају аналитичари, биће не само да "попуни Залужнијеве чизме", већ и да престане да се пореди са њим.

Командант Александар Павлиук

Узорни војник генерал-потпуковник Александар Павлиук (53) бивши је заменик украјинског министра одбране и близак је сарадник Сирског.

У интервјуу за Украјинску правду, Сирски је рекао да је Пављук, који је у протекле две године био заменик Сирског, једино име које је икада разматрао за ту функцију.

sd
сд / Извор: Фото: Профимедиа

Пављук се борио на линији фронта у Доњецку 2014. године, а када је Русија покренула пуну инвазију 2022, он је био задужен за одбрану источних региона, а касније и одбрану Кијева.

Павлиук је одликован о ома звање "Херој Украјине".

Јавност га види као веома поштованог и узорног војник чија је једина мана то што је привремено скренуо у политику.

Командант здружених снага Јуриј Содол

Генерал-потпуковник Јуриј Содол (53), је бивши командант украјинске морнарице и такође је носилац одликовања "Херој Украјине".

Као и остали високопозиционирани војни званичници и он је учествовао у борбама 2014. године.

Иако се о Содолу врло мало зна, он је прилично успешно успео да се држи подаље од очију јавности. Он је првобитно био задужен за борбе у Мариупољу.

sd
сд / Извор: Фото: Профимедиа

Међутим, пошто је Мариупољ био под опсадом, капетан пука Азов је деловао као командант. Иако Содол није оптужен за било какво кривично дело, о његовој улози у овој трагедији се увелико расправља у Украјини.

Документи са којих ће после рата бити скинута тајност могу врло добро да покажу да је он само следио наређења, сматрају аналитчари.

До сада се у борбама показао као ефикасан и модеран командант армије. Заслужан је за модернизацију украјинске морнарице по стандардима НАТО.

Командант територијалне одбране Игор Плахута

О генерал-мајору Игора Плахуту (56) се јако мало зна, посебно о периоду пре 2005. године.

Оно што се зна је да је Игор био командант украјинске Одвојене председничке бригаде, 169. центра за обуку војске и Јужне територијалне команде унутрашњих трупа Министарства унутрашњих послова.

До недавно је био заменик команданта оперативно-стратешке групе Хортиција, која је формација украјинских копнених трупа која се бори против Русије.

Аналитичари сматрају да је његово именовање политички најризичније, не само зато што је био део снага које су учествовале на протестима на Евромајдану 2014. године.

Међутим, то "искуство" не мора нужно да дискредитује Игора јер је све време покушавао да преговара са демонстрантима и избегава непотребне сукобе, тако да већина људи мисли да то и није тако велика ствар.

У влади Зеленског има и других који су такође били на проруској страни током евромајданских протеста.

Командант ваздушних снага Игор Скибјук

Бригадни генерал Ихор Скибјук (48) најмлађи је у овој груп, а своју нову улогу преузима након што је дуго био заменик команданта украјинских ваздушно-јуришних снага.

Пре тога је био командант 80. ваздушно-јуришне бригаде, познате као "Ватрогасци", која је учествовала у контраофанзиви у Харкову 2022. године.

Многи га сматрају заслужним за ослобађање Изјума, а за свој труд награђен је титулом "херој Украјине".

Медији су га описивали као уравнотеженог и смиреног вођу који никада не виче на своје подређене.

Његова бригада је често слата ма мајтеже делове фронта, где су правовремено морали да зауставе руске нападе на отвореном терену.

Како ће се нова група показати, остаје нам да видимо.

Извор: Србија Данас/Телеграф/Марија Милутиновић/Пренео: М.Б.