Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОГЛАСИЛИ СЕ СВЕТСКИ СТРУЧЊАЦИ О ПУТИНОВОМ ЗДРАВСТВЕНОМ СТАЊУ: Анализирали снимке - ево да ли стварно има ПАРКИНСОНОВУ БОЛЕСТ (ВИДЕО)

28.04.2022. 16:34
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

На снимку на којем се појавио са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, Путин је приказан како се држи руком за сто и како лупка ногом о под.

Откако је почео рат између Русије и Украјине чини се да су многи - од обичних грађана на друштвеним мрежама до политичара, медија и професора, забринути за здравље руског председника Владимира Путина.

ШОКАНТНА ОДЛУКА БАЈДЕНА! Руси у Америци на жестоком удару

ШОКАНТНА ОДЛУКА БАЈДЕНА! Руси у Америци на жестоком удару

СВЕ ВЕЋА ТЕНЗИЈА МЕЂУ ЧЛАНИЦАМА ЕУ ЗБОГ ОВАКВОГ ПУТИНОВОГ ПОТЕЗА: Шта Русији доноси одлука да се гас плаћа у РУБЉАМА

СВЕ ВЕЋА ТЕНЗИЈА МЕЂУ ЧЛАНИЦАМА ЕУ ЗБОГ ОВАКВОГ ПУТИНОВОГ ПОТЕЗА: Шта Русији доноси одлука да се гас плаћа у РУБЉАМА

НА ХИЉАДЕ ТЕЛА У МАРИЈУПОЉУ НИЈЕ ПОКУПЉЕНО: С порастом температура граду прети катастрофа невиђених размера

НА ХИЉАДЕ ТЕЛА У МАРИЈУПОЉУ НИЈЕ ПОКУПЉЕНО: С порастом температура граду прети катастрофа невиђених размера

Али један важан глас је недостајао у налету чланака и дискурса који спекулишу да Путин има Паркинсонову болест иили рак штитне жлезде, а то су медицински стручњаци.

На снимку на којем се појавио са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, Путин је приказан како се држи руком за сто и како лупка ногом о под. Лице му надуто, а он делује као да је целим телом утонуо у столицу у којој је седео.

Снимак је подстакао бројне коментаре, укључујући и онај бивше посланице Конзервативне партије Велике Британије Луиз Менш, да на Твитеру извуку закључак да руски председник има Паркинсонову болест.

Ту тврдњу су такође изнели и бројни британски таблоиди. Ове тврдње коментарисали су бројни професори, стручњаци за говор тела и политички стручњаци, међутим нигде није било речи неког доктора.

Без прегледа нема дијагнозе

То вероватно није случајност.

- Мало је вероватно да ће прави неуролози коментарисати јер су научени да не коментаришу људе који нису њихови пацијенти - рекао је за Дојче веле Џон Харди, неурогенетичар са британског Института за истраживање деменције.

Истичући чињеницу да је он неурогенетичар, а не неуролог, Харди је поделио своје мишљење о Путиновом стању као некога ко је проучавао болести мозга.

- По мом мишљењу нема знакова Паркинсонове болести. Није изгледао добро... али нема Паркинсонову болест - рекао је.

Реј Чадхури, неуролог са Универзитета у Лондону се слаже.

- Гледајући кратак снимак, не могу да нађем ниједан доказ да могу да кажем нешто паркинсонизму код Путина - рекао је Чадхури за Дојче веле.

Паркинсонову болест и паркинсонизам је невероватно тешко дијагностиковати и могу се утврдити само детаљним неуролошким прегледом лично, објаснио је Чадхури.

- Надувено лице или дрхтање могу да буду узроковани другим разлозима, али ја нисам видео никакво дрхтање - рекао је он.

Каролајн Расел, извршна директорка за Фондацију Паркинсон у Великој Британији поновила је Хардијеве речи када су је питали за Путинов снимак. Она је рекла да је Паркинсонова болест сложено стање са преко 40 симптома у распону од физичких до менталних, те да је због тога немогуће поставити дијагнозу путем снимка који траје 12 минута.

- То утиче на све другачије. Без дефинитивног дијагностичког теста, то је нешто што се може потврдити само након прегледа од стране неуролога или специјалисте. Медијиске и онлајн спекулације су бесконачне - додала је.

Русија својим ћитањем чини спекулације неизбежним

Није неуобичајено да људи спекулишу о здравственом стању најмоћнијих светских лидера. Медији су опширно извештавали о томе када је Доналд Трамп 2020. године имао коронавирус. Писало се и о томе што што Ангела Меркел дрхти приликом неколико званичних посета 2019. године, али и о операцији слепог црева папа Фрање прошлог лета.

Кремљ је годинама ћутао о Путиновом здравственом стању, што је навело новинаре и политикологе да анализирају сваки председников потез у покушају да открију било какав знак слабости. Гласине у којима се тврди да Путин има рак штитне жлезде, озбиљне проблеме са леђима, па чак и психозу део су редовног дискурса када је реч о руском председнику, преноси Дојче веле.

Ово се погоршало током пандемије коронавируса, када је Путин отишао у потпуну изолацију, одбијајући да се приближи другим светским лидерима на светским самитима и конференцијама и захтевајући од оних са којима се сусреће да се изолују и да се тестирају пре него што га виде.

Путинова одлука да нападне Украјину крајем фебруара је довела до тога да медији и аналитичари спекулишу да је председник могао да упадне у стање изолације и му можда сарадници не говоре истину. Истицало се да Путин можда испољава нарцисоидну психозу. Чинило се да су новинари прихватили ову идеју да објасне руску ничим изазвану инвазију на Украјину.

Да ли је Путин на самрти и користи рат као неки начин да учврсти траг у историји, или га заиста води нека врста психозе, остаје само на нивоу спекулација без оглашавања Кремља. На крају дана нико није успео да објасни шта се тачно дешава у Путиновом мозгу.