Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОЧЕО ХАОС У КИЈЕВУ, МОСКВА ТРЉА РУКЕ: Зеленски у отвореном сукобу са војним врхом

06.11.2023. 21:36
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/60 Minutes/Shutterstock

Украјински председник Зеленски одлучио је да смени једног од главних сарадника Залужњог.

Након неколико криза и смена са којима се суочавао претходне године, украјински председник, Володимир Зеленски, ушао је у отворени сукоб са војним врхом. Његов руски колега, вероватно није могао да дочека боље вести. Украјина, са друге стране, није могла да се нађе у већем проблему, и то пред почетак оштре зиме. А све је почело једним интервјуом команданта Оружаних снага Украјине, Валерија Залужњог.

ПОМОЋНИК ЗАЛУЖНОГ ЛИКВИДИРАН ЗА РОЂЕНДАН: Породица се окупила на прослави, а онда бомба скривена у поклону разнела пола куће (ФОТО)ukrajina

ПОМОЋНИК ЗАЛУЖНОГ ЛИКВИДИРАН ЗА РОЂЕНДАН: Породица се окупила на прослави, а онда бомба скривена у поклону разнела пола куће (ФОТО)

"МОМЦИ НА ФРОНТУ УМОРНИ ФИЗИЧКИ И ПСИХИЧКИ" Украјинци све више губе оптимизам и спремају се за дуготрајан сукобRat u Ukrajini

"МОМЦИ НА ФРОНТУ УМОРНИ ФИЗИЧКИ И ПСИХИЧКИ" Украјинци све више губе оптимизам и спремају се за дуготрајан сукоб

"ТРЕБАЋЕ МИ САМО 24 МИНУТА" Зеленски позвао Трампа у посету Украјини да му објасни пар ствари (ВИДЕО)Donald Tramp

"ТРЕБАЋЕ МИ САМО 24 МИНУТА" Зеленски позвао Трампа у посету Украјини да му објасни пар ствари (ВИДЕО)

Залужњи је у интервјуу за Економист признао оно од чега је Кијев страховао. Ситуација на фронтовима нимало није повољна, практично се обе стране налазе у пат позицији, док Русија има једну велику предност у виду нове серије убојитих дронова.

Ово је први пут да је украјински високи војни званичник рекао да је контраофанзива у застоју, али и да је ико говорио о "пат позицији" и "предности Русије".

Готово одмах након што је чланак објављен, у Кијеву је почео хаос.

Како међу Украјинцима влада став да се негативне информације о контраофанзиви не смеју износити у јавност, изјаве генерала Залужњог дочекане су на нож.

Valerij Zalužnji
Валериј Залужњи / Извор: Профимедиа

Пре свега, украјински председник Зеленски одлучио је да смени једног од главних сарадника Залужњог. Команданта Оружаних снага о томе је обавестио скоро постављени министар одбране, Рустем Умеров.

Ово је изненадило како Залужњог, тако и украјинске савезнике, имајући у виду да су сви имали само речи хвале за рад смењеног војника.

Конкретно, амерички генерали који су са њим сарађивали на тактици за повремене пробоје на територију Русије, шокирани су одлуком Зеленског.

Ово је наговестило да би се и сам Залужњи могао наћи на директном удару, имајући у виду да је војска сада бесна због поступака политичара, а пре свега Зеленског.

Ово незадовољство не треба да чуди, имајући у виду да Зеленски већ извесно време смењује војне званичнике. Између осталог, смењен је и министар одбране, Алексеј Резников.

Ипак, ово је први пут да је председник Украјине јавно критиковао генерала Залужњог.

Владимир Зеленски је прво преко посредника оптужио генерала да тезе о застоју у рату с Русијом "олакшавају посао агресору" те изазивају панику међу западним савезницима. Другим речима, Зеленски је кроз ТВ наступ шефа канцеларије председника, Игора Зовква, покренуо нови обрачун с деловима војно-безбедносног апарата, а овај пут се чини да се разлика у ставовима војног и цивилног вођства Украјине претворила у агонију.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Раскол с војском Зеленски је дискретно признао Урсули фон дер Лајен током задње посете, рекавши како "постоје потешкоће, као и различита мишљења".

- Време је прошло, људи су уморни, без обзира на статус, и то је разумљиво. Али ово није застој. Наглашавам то поново… Мислим да немамо право чак ни да помислимо на одустајање, јер шта је алтернатива - рекао је Зеленски.

А до пре само неколико месеци, Валериј Залужњи био је највећи херој Украјине.

На своју садашњу дужност Залужњи је именован у јулу 2021. године. Генерал је проглашен за хероја Украјине, али мало људи ван војних кругова је икад чуло његов глас. Ретко даје интервјуе, а једна њему блиска особа каже да већину времена проводи у касарнама.

Два месеца пре него што су руске снаге покренуле инвазију 24. фебруара 2022. године, Залужњи је припремао своју војску за тренутак када ће доћи до удара. Тајно, а не одајући много детаља чак ни сопственом Министарству одбране, главнокомандујући је распоређивао пукове по северу земље, пре свега око Кијева, постављао артиљеријске батерије и системе противваздушне одбране. Покрети трупа су вршени на такав начин да је непријатељ веровао да су још стационирани у својим базама. Та одлука је била кључна и одлучујућа у спасавању Украјине.

Он је човек заслужан за преокрете на почетку рата и неке од највећих успеха украјинске војске, као што је повратак контроле над Херсоном.

Због ове победе добио је надимак "гвоздени генерал".