Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИ ПОКРЕНУЛИ МИСИЈУ ИСТРЕБЉЕЊА КИЈЕВСКИХ ПИЛОТА! Још један ас украјинске авијације ликвидиран, остала их је још шачица (ФОТО)

09.02.2024. 19:21
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Foto: X Printscreen/@Karmabash
Фото: X Printscreen/@Karmabash / Извор: Фото: X Printscreen/@Karmabash

Тежак ударац за Кијев, који остаје без људства на кључним позицијама.

Украјински информативни ресурси преносе да је 7. фебруара погинуо један од последњих пилота-асова Оружаних снага Украјине Владислав Риков. Пилот је обавио више од 380 борбених мисија, али је јучерашњи лет на Су-25 био и његов последњи.

НАТО ОКРЕЋЕ ПЛОЧУ У УКРАЈИНИ?! Потенцијални повратак Трампа на чело Сједињених Држава изазвао буру, ДА ЛИ СУ СПРЕМНИ ДА ПОВУКУ ОВАЈ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ?Ukrajinska vojska

НАТО ОКРЕЋЕ ПЛОЧУ У УКРАЈИНИ?! Потенцијални повратак Трампа на чело Сједињених Држава изазвао буру, ДА ЛИ СУ СПРЕМНИ ДА ПОВУКУ ОВАЈ РАДИКАЛНИ ПОТЕЗ?

УКРАЈИНЦИ КЛОНИРАЛИ МОЋНО РУСКО ОРУЖЈЕ! Имитација камиказе ЗАЛА Ланцет-3 улази у арсенал Кијева (ФОТО)Foto: X Printscreen/@venik44, @front_ukrainian

УКРАЈИНЦИ КЛОНИРАЛИ МОЋНО РУСКО ОРУЖЈЕ! Имитација камиказе ЗАЛА Ланцет-3 улази у арсенал Кијева (ФОТО)

УКРАЈИНЦИ ПЉУНУЛИ НА ЗЕЛЕНСКОГ И СИРСКОГ! Председник неспособан, а нови главнокомандујући украјинске војске послао војнике у смрт из личног интересаFoto: Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

УКРАЈИНЦИ ПЉУНУЛИ НА ЗЕЛЕНСКОГ И СИРСКОГ! Председник неспособан, а нови главнокомандујући украјинске војске послао војнике у смрт из личног интереса

Украјински медији су Рикова назвали једним од најбољих пилота борбене авијације, а са 29 година већ је био потпуковник 299. бригаде тактичке авијације Оружаних снага Украјине. Како је прецизирано, пилот је недавно активно учио енглески и требало је да постане пилот ловца Ф-16.

Према бројним специјализованим телеграм каналима, украјински Су-25 је оборен ракетом Р-37М коју је испалио ловац Су-35 Ваздушно-космичких снага Русије.

Према појединим руским аналитичарима, на располагању Оружаним снагама Украјине остаје само пет борбено спремних јуришника Су-25 и 8 борбених тренажних Су-25УБ.

Руско министарство одбране је јуче званично пријавило рушење украјинског авиона у свом дневном извештају о њиховој специјалној војној операцији у Украјини.

Борбени авиони Ваздушно-космичких снага Русије оборили су авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства код села Новотроицкоје, у Доњецкој Народној Републици, саопштило је руско Министарство одбране.

Од настрадалог пилота се опраштају бројни пријатељи, саборци и родбина на свим друштвеним мрежама.

С обзиром на опште губитке искусног летачког особља у редовима Оружаних снага Украјине, Кијеву неће бити лако да обезбеди пилоте за Ф-16 које добија са запада.

Подсетимо, у прошлогодишњем интервјуу, украјински борбени пилот описао је руску ракету ваздух-ваздух дугог домета Р-37М као најопасније оружје које користи руско ваздухопловство. Ваздушно-космичке снаге Русије почеле су да користе Р-37М против Украјине тек на лето 2022. године.

Ракета ваздух-ваздух Р-37М дугог домета посебно забрињава украјинске пилоте, према америчким медијима, који су цитирали украјинског пилота МиГ-29 који га описује као „Је**но опасне!”

Док су украјинске ваздухопловне снаге развиле тактику како би минимизирале претњу коју представља Р-37М, та тактика је само ограничила способност украјинских пилота борбених авиона да спроводе своје мисије.

- Пошто смо разумели њихову тактику током гађања овим ракетама (Р-37М), креирали смо наше технике да их избегнемо. Ипак, то ограничава наше способности да спроводимо наше мисије. Наравно, ако маневришемо, не можемо да обезбедимо ваздушни напад или нешто друго, тако да је игра и даље веома, веома, веома тешка у ваздуху и веома ризична. Ако нисте свесни лансирања ракете, мртви сте - рекао је за америчке медије, такође сада покојни украјински пилот МиГ-29 са позивним знаком „Јуице“.

Р-37М ракета ваздух-ваздух великог домета

Р-37М је ракета ваздух-ваздух великог домета способна да погоди ваздушне циљеве велике брзине са више од 300 километара.

Такође је позната као АА-13 на Западу или РВВ-БД, ознака која се користи за руске варијанте Р-серије које су се раније производиле у Украјини. Речено је да је серија РВВ напреднија и састоји се само од руских компоненти.

Ракета је производ чувене руске компаније Вимпел. Изведена је од совјетског Р-37 ААМ, направљеног 1980-их за МиГ-31М Foxhound. Развој ракете почео је крајем 2000-их.

Р-37М је првобитно требало да носи МиГ-31. Касније је одлучено да се оружје унапреди како би било компатибилније са Су-30, Су-35 и Су-57. Ракетни мотор са двоструким импулсом покреће ракету. Двопојасни активни радарски трагач води пројектил ка свом циљу, док инерцијални навигациони систем прима податке о путањи током курса пројектила.

Према тврдњама произвођача, током завршне фазе гађања пројектилом, стрелац у авиону може да обележи циљ са радарским попречним пресеком од 54 квадратна стопа на удаљености од око 40 километара и већој.

Слично као и Р-37, Р-37М може да носи нуклеарну бојеву главу за уништавање већих формација авиона или пројектила.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com