Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СВЕ ВЕЋЕ РАЗЛИКЕ ИЗМЕЂУ САД И УКРАЈИНЕ: Ратно савезништво се распада, договора о кључном питању и даље нема!

12.03.2023. 19:02
Пише:
Србија Данас/Политицо
Džo Bajden i Vladimir Zelenski
Џо Бајден и Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Размимоилазе се по неким веома важним питањима

Више од годину дана од почетка рата, иза кулиса се јављају све веће разлике између Вашингтона и Кијева у вези са ратним циљевима, и могуће тачке неслагања око тога како и када ће се сукоб окончати, пише портал Политико.

ЗОНА УБИЈАЊА! Украјинци припремају контраофанзиву за коју им "треба времена" - Бахмут кључан (ВИДЕО)

ЗОНА УБИЈАЊА! Украјинци припремају контраофанзиву за коју им "треба времена" - Бахмут кључан (ВИДЕО)

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА РАКЕТНОГ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Које оружје је Москва употребила - одакле сад Циркон? (ВИДЕО)

НАЈВЕЋА МИСТЕРИЈА РАКЕТНОГ НАПАДА НА УКРАЈИНУ: Које оружје је Москва употребила - одакле сад Циркон? (ВИДЕО)

"УСКОРО ЋЕМО СЕ НАЋИ У КОТЛУ" Украјинци страхују да им се не понови Дебаљцево 2015. године!

"УСКОРО ЋЕМО СЕ НАЋИ У КОТЛУ" Украјинци страхују да им се не понови Дебаљцево 2015. године!

Јавно је било мало неслагања између Бајдена и украјинског председника Владимира Зеленског, али на основу разговора са 10 званичника, законодаваца и експерата, Политико наводи да се појављују нове тачке напетости: саботажа гасовода Северни ток, исцрпљујућа одбрана стратешки неважног украјинског града Бахмута; и план борбе за повратак Крима у коме су руске снаге укопане скоро деценију.

Русија девет месеци опседа Бахмут, иако би заузимање тог града на југоистоку Украјине мало променило ток рата. Обе стране су претрпеле велике губитке и свеле град на рушевине, а Украјина одбија да напусти разрушени град чак и уз огромну цену.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Сваки дан одбране града нам омогућава да добијемо на времену да припремимо резерве и припремимо се за будуће офанзивне операције - рекао је генерал-пуковник Олександр Сирски, командант копнених снага Украјине.

- У исто време, у борбама за Бахмут, непријатељ губи најспремнији и борбено способнији део своје војске - Вагнерове јуришне трупе. Више званичника администрације САД почело је да брине да Украјина троши толико људства и муниције у Бахмуту, да би то могло да угрози њихову способност да покрену велику контраофанзиву на пролеће.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

- Свакако не желим да одбацим огроман труд који су украјински војници и вође уложили у одбрану Бахмута, али мислим да тај град има више симболичну него стратешку и оперативну вредност - рекао је министар одбране Лојд Остин. Кијев је за сада игнорисао приговоре Вашингтона.

У међувремену, процена америчких обавештајних служби јесте да је неименована "проукрајинска група" одговорна за уништење гасовода Северни ток прошле јесени,

Повремено је било и фрустрација око испоруке оружја Вашингтона Украјини. Сједињене Државе су послале далеко највише наоружања и опреме на фронт, али Кијев је увек гледао унапред, за следећи сет залиха. Иако је већина у администрацији имала разумевања за очај Кијева, било је негодовања због сталних захтева. А повремено, Зеленски није показао одговарајућу захвалност, пише Политико, наводећи двојицу званичника Беле куће који нису овлашћени да јавно говоре о приватним разговорима.

Lojd Ostin
Лојд Остин / Извор: Профимедиа

Недавни извештај да је Пентагон блокирао жељу Бајденове администрације да подели доказе о могућим руским ратним злочинима са Међународним кривичним судом такође је бацило још једну сенку на причу о јединству. Али растућа неслагања могу наговестити већу поделу у дебати о томе како ће се рат завршити.

Иако је Бајден обећао сталну подршку, а каса је за сада отворена, САД су Кијеву јасно ставиле до знања да не могу бескрајно финансирати Украјину на овом нивоу. Иако је подршка Украјини углавном била двостраначки напор, мали, али све већи број републиканаца почео је да изражава скептицизам у погледу употребе америчког новца за подршку Кијеву, без назирања краја рату. Кризне тачке и даље лебде на хоризонту.

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Инсистирање Зеленског да све територије - укључујући Крим, који је под руском контролом од 2014. године - буду враћене Украјини пре почетка било каквих мировних преговора само би продужило рат, сматрају амерички званичници. Државни секретар Ентони Блинкен сигнализирао је Кијеву да би потенцијално украјинско поновно заузимање Крима била црвена линија за Путина, што би могло довести до драматичне ескалације.

Штавише, Пентагон је доследно изражавао сумњу да ли ће украјинске снаге упркос томе што су наоружане софистицираним западним оружјем бити у стању да протерају Русију са Крима. Бајден је за сада остао при свом рефрену да ће САД све одлуке о рату и миру препустити Зеленском. Али широм Вашингтона се почело шапутати о томе колико ће то бити одрживо док се рат наставља и назиру се нови председнички избори.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Никада у историји није било рата без неуспеха и изазова - рекао је представник Џејсон Кроу, војни ветеран и члан ХФАЦ-а.

- Није питање да ли Украјинци имају застоја, већ како реагују и превазилазе их. Украјина ће победити, победити Русију и остати слободна.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.