Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОТЕЗ КОЈИ ЋЕ ПРОМЕНИТИ СВЕ! Ова земља може да ПРЕОКРЕНЕ рат у Украјини

12.04.2022. 19:08
Пише:
Србија Данас
Ukrajina, Rusija
Украјина, Русија / Извор: Shutterstock

У својој анализи, Гардијан је детаљно описао шта би могла да буде прекретница у рату у Украјини.

Одговор на питање како ће се завршити рат у Украјини тренутно је далеко, пошто се обе стране спремају за пробу војне моћи у Донбасу након што је Русија била принуђена да одустане од покушаја да заузме Кијев, пише Гардијан у својој анализи.

КРВАВА БИТКА ЗА МАРИЈУПОЉ: Украјинци кренули у пробој, убијено 50 војника

КРВАВА БИТКА ЗА МАРИЈУПОЉ: Украјинци кренули у пробој, убијено 50 војника

"ЧЕСТО ЧУЈЕМ ПИТАЊА, МОЖЕ ЛИ БРЖЕ?" Путинове речи са конференције одјекују светом! Открио ЦИЉ Русије

"ЧЕСТО ЧУЈЕМ ПИТАЊА, МОЖЕ ЛИ БРЖЕ?" Путинове речи са конференције одјекују светом! Открио ЦИЉ Русије

КАДИРОВ ЗАПРЕТИО ЗАПАДУ ПА ПОРУЧИО ПУТИНУ: Председниче, употребимо НУКЛЕАРНО оружје - да се не шале са нама! (ВИДЕО)

КАДИРОВ ЗАПРЕТИО ЗАПАДУ ПА ПОРУЧИО ПУТИНУ: Председниче, употребимо НУКЛЕАРНО оружје - да се не шале са нама! (ВИДЕО)

Како наводи Гардијан, тренутна војна активност Русије подупире смањене ратне циљеве, што значи гађање читавих области Доњецка и Луганска. То су сепаратистичке републике које је признао Владимир Путин непосредно пре рата.

Један фронт иде у корист Путина

Конвој, дугачак преко 12 километара, примећен на сателитским снимцима у петак, 50 миља источно од Харкова, вероватно ће кренути ка Изјуму. Ово су сцене које подсећају на једну од раних слика овог рата. Руске снаге већ неколико дана покушавају да потисну од Изјума јужно до Славјанска, али не напредују далеко, пише Гардијан.

Трејси Герман, професор на Одсеку за студије одбране на Краљевском колеџу у Лондону, рекла је да је Русија можда повећала број батаљона у источној Украјини са 30 на 40 последњих дана.

 

Запад верује да Русија може да удвостручи или чак утростручи своје снаге у Донбасу, што је потенцијално велики корак у корист Москве. Русија је већ појачала прелиминарне операције бомбардовањем најбржих линија снабдевања снага у тој области.

Аеродром у Дњепру, највећем граду иза одбрамбених линија, уништен је у руском нападу током викенда, признао је локални гувернер. Ракетни напад на железничку станицу Краматорск, у којем је погинуло више од 50 људи, такође је имао за циљ да поремети маневарску способност Украјине, пише Гардијан.

Руске снаге преузимају контролу над Мариупољом

Проблем Москве је да ли њене већ распуштене снаге могу да испуне задатак: 37-38 њених батаљона су "борбено неефикасни" након борби око Кијева, Чернихива и Сумија, процењују западне обавештајне службе. То оставља укупне борбене снаге Москве на око 90 батаљона. Сваки батаљон треба да има око 800 војника у пуном саставу, наводи се у тексту.

 

На другим местима на истоку, руске снаге су све ближе преузимању контроле над Мариупољом. Према Институту за проучавање рата, град је у недељу пресечен на два дела. Украјински председник Володимир Зеленски оценио је да у граду има на десетине хиљада мртвих.

Борба за контролу над Мариупољом додатно је показала Москви да не може да зароби украјинско становништво без жртвовања сопствених снага, пише Гардијан.

Садашња фаза рата је велики проблем за Украјину

Садашња фаза рата је велики проблем за Украјину и више је егзистенцијална. Кијев је показао да може да изведе ефикасне контранападе на преоптерећене руске снаге. Али и кијевске снаге су биле исцрпљене и нису биле у стању да одврате Русе, пише у анализи Гардијана.

 

Фокус Кијева је првенствено да заустави руски напредак како би избегао да њихове снаге буду у Донбасу. Уместо тога, они желе да доведу Русију у ћорсокак јер се обе стране све више исцрпљују после више од два месеца борби.

Тиме би Украјина била одсечена од мора, док би Русија имала копнени мост од Доњецка до Крима. Украјина можда неће бити демилитаризована како је Путин захтевао, али њена економија је и даље девастирана. Процене Светске банке кажу да ће се украјинска економија смањити за 45 одсто 2022. године.

Шта би значила прекретница у рату?

Украјински председник је више пута захтевао више наоружања од Запада, посебно бољег наоружања. Оно што је до сада нуђено, бар у јавности, није довољно да се војни баланс окрене наглавачке. Реч је о десетак тенкова Т-72 из Чешке, 10 дронова Свичблејд 600 из САД или 120 оклопних возила из Велике Британије.

Питање је да ли ће Запад повећати снабдевање како би преокренуо ситуацију Кијева на копну, протерао руске снаге из Херсона на југу и вратио нападаче на другом месту у Донбас.

 

У случају да Пољској буде дозвољено да испоручи око 100 руских тенкова Т-72 из свог наоружања, то би могло да значи прекретницу. Нејасно је да ли западни савезници Украјине желе да науде Путину или једноставно покушавају да обезбеде довољно оружја у нади да ће се вратити на своје положаје пре него што избије рат.

Да је Украјина у јачој војној позицији, Кијев би могао да тражи повратак територија Донбаса окупираних од 2014. године. У Донбасу би одбрана Москве могла да буде жестока, пише Гардијан.