Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Кијев наставља контраофанзиву, Руси подигли снажну линију одбране, Чечени у Белгороду!

23.06.2023. 17:05
Пише:
Србија Данас
Ukrajina
Украјина / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/The Трибуне

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 12. до 18. јуна 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

НАРЕЂЕНА ХИТНА МОБИЛИЗАЦИЈА У КИЈЕВУ! Руси нападају главни град Украјине?

НАРЕЂЕНА ХИТНА МОБИЛИЗАЦИЈА У КИЈЕВУ! Руси нападају главни град Украјине?

ОВАЈ ПОТЕЗ УКРАЈИНАЦА УВОД У ЈОШ ВЕЋИ РАТ? Гранатирање "врата Крима" имаће последице - на ово је упозорио Шојгу (ВИДЕО)

ОВАЈ ПОТЕЗ УКРАЈИНАЦА УВОД У ЈОШ ВЕЋИ РАТ? Гранатирање "врата Крима" имаће последице - на ово је упозорио Шојгу (ВИДЕО)

АМЕРИКА "ИЗГУБИЛА" РАТ У УКРАЈИНИ? Бајденова администрација признала - "Контраофанизва је пропала"

АМЕРИКА "ИЗГУБИЛА" РАТ У УКРАЈИНИ? Бајденова администрација признала - "Контраофанизва је пропала"

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 12. до 18. јуна 2023. године

12. јун 2023. године

Велике борбе у Доњецкој области, украјинске снаге напредовале у три села

Вођено око 25 битака код града Бахмута на истоку Украјине и јужније код Авдијевке и Маринке, све у Доњецкој области, као и код Билохоривка у области Луганск, саопштено је из генералштаба оружаних снага Украјине.

Након почетног, скромног успеха украјинске контраофанзиве и мањег напредовања кроз линије одбране руских оружаних снага распоређених на линијама фронта, врховна команда украјинске војске саопштила је да су украјинске снаге ангажоване у тешким борбама на жаришним тачкама.

Bahmut
Бахмут / Извор: Фото: Southfront.org

Украјина је саопштила да су њене трупе напредовале у три села у Доњецку: Благодатне, Нескучне и Макаривка, али ове тврдње нису могле бити независно проверене и потврђене.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лобање и кости запањиле локално становништво

Дописник "Кијев поста" Џејсон Џеј Смарт објавио је на "Твитеру" снимак на којем се виде људске лобање и кости које потичу из Другог светског рата.

- Након експлозије бране Какховка коју је изазвала Русија, а која је узроковала пражњење воде до дна резервоара, пронађени су људски остаци из Другог светског рата - написао је Смарт у посту. Снимак погледајте ОВДЕ.

Lobanja
Лобања / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@officejjsmart

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Чеченски "Ахмат" потписао споразум са МО Русије

Руско Министарство одбране потписало је уговор са чеченском паравојном групом која је одиграла важну улогу у борбама у Украјини.

Специјалне снаге Ахмат описане су као приватна војска чеченског лидера Рамзана Кадирова. 

Министарство је наложило свим такозваним "добровољачким" јединицама да потпишу такве уговоре, како би их ставило под своју контролу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјински дронови камиказе у нападу на руски ратни брод

Министарство одбране Русије објавило је снимак за који кажу да показује напад украјинских снага чамцима камиказама на руски извиђачки брод у Црном мору.

Руси кажу да су Украјинци напали њихов брод "Азовско море" са шест камиказа. То су бродови без посаде на даљинско управљање који носе експлозив.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Контранапад руских трупа у Запорожју

Руска војска је извела контранапад у правцу Времејевске избочине у области Запорожја, рекао је Владимир Рогов, лидер покрета "Заједно са Русијом".

- Контранапад је почела 127. дивизија, уз масовну подршку авијације. Напредују у правцу места Нескучноје, избацују непријатеља из Макаровке - рекао је он. Ракетна и топовска артиљерија директно погађа положаје Оружаних снага Украјине.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге ослободиле седам насеља током контраофанзиве

Заменица украјинског министра одбране Хана Маљар изјавила је да су украјинске снаге оствариле даљи напредак у контраофанзиви покренутој прошле седмице и да су до сада ослободиле укупно седам насеља од руске окупације. 

Маљар је написала на Телеграму да су ослобођена још три насеља Лобкове, Левадне и Новодаривка у југоисточном региону Запорожја, пренео је Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

13. јун 2023. године

Зеленски: Битке су жестоке, али имамо покрет

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да су украјинске снаге напредовале на бојном пољу упркос киши и жестоким борбама.

- Битке су жестоке, али имамо покрет и то је пресудно - рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Нови ваздушни удари на Кијев и остале градове

Током раних јутарњих сати сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм Украјине, а војни званичници у Кијеву су саопштили да су снаге противваздушне одбране уништиле све руске ракете које су гађале украјинску престоницу.

Русија је извела снажан ракетни удар током ноћи на Криви Рог, град у централној Украјини, у коме је било људских жртава и причињена материјална штета на цивилној инфраструктури, а гађани су и Кијев и Харков, саопштили су украјински званичници.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Пригожин: "Нисам сигуран да ћемо остати у Украјини"

Јевгениј Пригожин, који и даље има несугласице с руским Министарством одбране, рекао је да његови војници можда неће остати у Украјини када су га питали у ком ће се следећем подручју група борити.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Бахмут, Вагнер, Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Танјуг/АП/Пригозхин Press Сервице

- Нисам сигуран да ћемо остати у Украјини рекао је вођа Варнероваца, чије су трупе недавно заузеле Бахмут у име Русије након најдуже и најсмртоносније битке у рату.

Више о томе проћитајте ОВДЕ.

У борбама за Запорожје погинуо руски генерал

Током борби у региону Запорожја, погинуо је начелник штаба и командант руске 35. армије, генерал-мајор Сергеј Горјачов.

Његову смрт пријавили су руски војни блогери. Према њиховим речима, он је погинуо у украјинском ракетном нападу током борби дуж реке Мокри Јали, где су украјинске трупе ослободиле седам села.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: "Могли смо боље да се припремимо за нападе унутар Русије"

Председник Русије, Владимир Путин, одржао је састанак са ратним дописницима, на којем се разговарало о ситуацији у зони специјалних војних операција у Украјини.

Путин се, између осталог, дотакао недавних напада на Русију, за које окривљује Украјину и руске групе које подржавају Украјину.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Гроси: Ситуација око нуклеарке Запорожје и даље је ризична 

Ситуација око нуклеарке Запорожје и даље је ризична изјавио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

- Сада идемо у Запорошку нуклеарну електрану, због чега сам дошао овде. Али и да се сретнемо са председником Зеленским. Још увек смо у релативно опасној ситуацији, а ИАЕА је ту да спречи лоше последице - рекао је Гроси новинарима након разговора са Зеленским о ситуацији у ZNPP.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

14. јун 2023. године

Зеленски поздравио украјинске борце

Председник Украјине Владимир Зеленски поздравио је напредовање украјинских трупа у близини Бахмута на истоку и на јужном фронту.

- Хвала свима који се сада боре, који штите и унапређују наше позиције - поручио је Зеленски у свом видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Јединица ДНР, "Каскада" објавила снимак са фронта

Борци оперативно-борбене тактичке формације ДНР "Каскада" снимили су 19 погинулих украјинских војника само на једном од положаја украјинске војске. 

Упозоравамо да је видео снимак узнемирујућ! Погледајте ОВДЕ.

Према подацима руског Министарства одбране, на линији фронта у Запорожју погинуло је до 275 украјинских војника, уништена су четири тенка, петнаест борбених оклопних возила, осам возила и хаубица Мста-Б.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва изградила застрашујућу одбрамбену фортификацију

Док је Кијев слао војнике на обуку и припремао 12 оклопних бригада за контраофанзиву, Москва је изградила застрашујућу обрамбену фортификацију.

- Немојте то звати контраофанзивом. Ово је наша офанзива, ово је наша прилика да коначно истерамо руску војску из наше земље - кажу Украјинци.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Баш лепо горе Леопард и Бредли

Украјина је до сада изгубила 25-30 одсто војне технике коју јој је испоручио Запад, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са руским ратним репортерима.

Лепо горе немачки тенкови "леопард" и борбена возила пешадије америчке производње "бредли", прокоментарисао је он.

Leopard
Леопард / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Демантоване спекулације о убиству команданта Чечена и десне руке Кадирова

Вјачеслав Володин, председник Државне думе Русије, демантовао је спекулације да је командант Чечена Адам Делимханов, десна рука Рамазана Кадирова, убијен на фронту у Украјини.

Председник руског парламента је рекао да је високи чеченски командант жив и здрав, пише Ројтерс.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лукашенко саопштио број украјинских жртава од почетка контраофанзиве

Током актуелне контраофанзиве Украјине погинуло је око 40.000 Украјинаца, изјавио је у интервјуу телевизији "Русија 1" белоруски лидер, Александар Лукашенко.

- Контраофанзива је почела 4–5. јуна. Ми чак нисмо ни приметили. Па, ни ви нисте приметили. Ми пратимо ситуацију, видимо шта се тамо дешава. За то време погинуло је око 40.000. Погинуло! Преко 100.000 је рањено. Готово 120.000–150.000 губитака у људству. Горе и "Бредлији" и "Леопарди". Исто као што су наши тенкови из совјетских времена - рекао је белоруски лидер.

Aleksandar Lukašenko
Александар Лукашенко / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Апокалиптичне сцене у Херсонској области

У Херсонској области, 45 насеља и даље је поплављено као последица дизања ХЕ Каховка, укључујући 28 на десној обали Дњепра и 17 на левој обали, објавила је Херсонска регионална државна управа на Телеграму, преноси Укринформ.

На десној обали поплављене су 3.103 куће, а од 14.30 просечан ниво поплављености је два метра. Како је саопштено из Војне управе, од преподнева просечан ниво плављења износио је 2,13 метара, што је 32 центиметра мање него претходне ноћи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

15. јун 2023. године

Украјинци добили француски снајпер на точковима

Француска борбена возила на точковима, која се често називају "тенковима на točkovima" AMX-10 РЦ, добила су негативну оцену од украјинског војника са позивним знаком "Сиви".

Он је разговарао са новинаром Вашингтон поста. Према речима директног учесника у првим контраофанзивним покушајима украјинских снага, франуски "тенк на точковима" има слаб оклоп.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин детаљно информисан о ситуацији у Запорожју

У НЕ Запорожје нема опасности од зрачења и ситуација је под контролом, изјавила је шефица Федералне медицинско-биолошке агенције на састанку са председником Русије Владимиром Путином.

- Сви ризици од зрачења се прате, све је мирно, нигде нема прекорачења стандарда, ситуација је под контролом - рекла је Скворцова, преноси РИА новости.

Zaporožje
Запорожје / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци поново напали Крим

Руска ПВО оборила је девет дронова током ноћи и јутра на Криму, а један од њих је експлодирао у селу Докучајево и нико није повређен, а разбијени су прозори на неколико кућа, рекао је лидер Крима Сергеј Аксјонов.

Аксјонов је написао да су разбијени прозори на неколико кућа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Председник Чешке предложио строге мере у вези са Русима који живе на Западу

Руси који живе у западним земљама требало би да буду под строжим надзором безбедносних служби док Русија води рат у Украјини, изјавио је данас чешки председник Петр Павел.

Petr Pavel
Петр Павел / Извор: Профимедиа

- Верујем да би, као и у случају бројних светских сукоба у прошлости, када је рат у току, мере безбедности које се односе на руске држављане требало да буду строже него у нормалним временима. Дакле, све Русе који живе у западним земљама треба пратити много више него у прошлости - рекао је он за Радио Слободна Европа. Он је навео да је то ''цена рата'', преноси Ројтерс.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин смишља изговоре у случају да Русија буде поражена у рату?

Чини се да руски председник Владимир Путин спрема изговоре у случају да руска инвазија на Украјину застане или његове трупе буду поражене, изјавио је бивши официр ЦИА за CNN.

У недавним изјавама новинарима, Путин је рекао да се руске снаге у Украјини боре са инфериорним оружјем и да земља хитно повећава производњу модерног наоружања за трупе на фронту.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Shutterstock

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци покушали десант на источну обалу Дњепра

Према извештајима са јужних украјинских линија фронта, ујутру 15. јуна Оружане снаге Украјине покушале су да пређу реку Дњепар и искрцају се на источној обали која је под руском контролом.

Украјинска десантна група примећена је у области града Хола Пристан који се налази у јужном Скадовском округу у Херсонској области. Група од око 40 украјинских војника на четири војна чамца прешла је Дњепар где се налазе бројна мала острва. Док је једном од чамаца наређено да одврати пажњу руској војсци, три друге посаде покушале су да пристану на руску обалу.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кадиров послао Чечене у Белгородску област

Чеченски борци распоређени су у руској области Белгород, која се граничи са Украјином, како би спречили нападе "украјинских диверзантских група", изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров.

Белгородска област је у последњих месец дана пријавила низ прекограничних упада ''проукрајинских руских партизанских група које себе називају противницима председника Владимира Путина'', јавља Ројтерс.

Ramzan Kadirov
Рамзан Кадиров / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

16. јун 2023. године

Британска војна обавештајна служба потврдила је прву овогодишњу смрт руског генерала

Реч је о, како се наводи, генералу Сергеју Горјачеву, који је "готово је сигурно" погинуо у ракетном нападу у јужној Украјини у среду, саопштило је Министарство одбране Уједињеног Краљевства.

- Горјачев је први руски генерал за ког је потврђено да је убијен у Украјини од почетка 2023. - наведено је у саопштењу британског министарства одбране.

Ruska vojska
Руска војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин је спреман за разговоре о решавању сукоба

Руски председник Владимир Путин спреман је да било с ким разговара о решавању украјинског сукоба, саопштено је данас из Кремља.

- Председник Путин био је отворен, и остаје отворен за било које контакте како би се разговарало о могућим сценаријима за решавање украјинског проблема - поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ваздушна узбуна је проглашена је на већем делу територије Украјине

Украјинска државна телевизија Суспилне јавља о експлозијама у Кијеву.

Локалне власти наводе да је противваздушна одбрана активирана. Напад се догодио недуго након што је јужноафрички председник Сирил Рамафоса стигао у главни град у склопу мировне мисије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин: Русија може да погоди било коју зграду у Кијеву, али да нема потребе за тим

Руски председник Владимир Путин рекао је да Русија може да погоди било коју зграду у Кијеву, али да нема потребе за тим.

- Уништили смо пет комплекса "Патриот" у близини Кијева, зашто бисмо рушили било коју зграду или структуру у центру Кијева? Постоји таква могућност, али ми то не радимо из више разлога, нема такве потребе зато што непријатељ на првој линији фронта нема успеха - рекао је Путин на пленарној седници Међународног правног форума у ​​Санкт Петербургу, пренео је Интерфакс.

Kijev
Кијев / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нова мапа

Нова мапа приказује територију коју је Украјина повратила од Москве од почетка своје дугоочекиване контраофанзиве против руских снага.

Украјина је саопштила да је последњих дана преузела контролу над неколико градова и села дуж јужног фронта са Русијом, што изгледа поткрепљено мапом коју је у среду објавио Твитер налог за праћење стања на frontu, War Mapper.

Украјина је у раној фази своје контраофанзиве, за коју се првобитно очекивало да ће почети током пролећа. Иако су кијевски званичници остали тајновити у вези са детаљима ових операција, украјински председник Владимир Зеленски је раније у јуну потврдио да је напад на московске трупе у току.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17. јун 2023. године

Пољска усвојила резолуцију подршке уласку Украјине у НАТО

Доњи дом пољског парламента, усвојио је резолуцију подршке уласку Украјине у НАТО, јавио је Пољски радио.

- Узимајући у обзир посвећеност украјинске нације и њено суверено право да изабере сопствени пут развоја, Сејм Републике Пољске у потпуности подржава европске и евроатлантске тежње Украјине - наводи се у резолуцији, преноси Кијев индепендент.

Poljska vojska
Пољска војска / Извор: Профимедиа

Пољски посланици су истакли да украјинска војска постаје све интероперабилнија са снагама НАТО и да ће користити алијанси. Предлог је усвојен великом већином гласова, са 443 посланика који су гласали за, два против, а седам је било уздржано.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинске снаге напале дроновима нафтно постројење

Украјинске снаге покушале су напад беспилотним летелицама на нафтно постројење Дружба у Брјанској области, објавио је гувернер Олександар Богомаз на свом Телеграм каналу.

Он је навео да су јединице противваздушне одбране оружаних снага Русије у градском округу Новозибковски одбиле напад.

Krim
Крим / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Немачки тенкови "леопард" изгорели током украјинске контраофанзиве постали су проблем за Немачку

Тамошњи медији већ су забринути да ће "Руси све растурити", али истовремено сумњивим аргументима покушавају да разувере Европљане.

Тако  часопис Штерн признаје оно што се Кијев још увек плаши да отворено призна: Руси су разбили немачке "леопарде" као да су лименке.

- Руси су успели да задају озбиљан ударац неколико колона оклопних транспортера 'бредли' и немачких тенкова 'леопард-2'. Разбијена и напуштена возила медији су 'докрајчили'. Свако уништено возило је снимано из различитих углова - а видео снимци су преплавили интернетжале се немачки аутори.

Nemačka vojska
Немачка војска / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Залужни о нападу на Мелитопољ и заузимању Крима

Шеф украјинских оружаних снага био је изненађујуће отворен по питању контраофанзиве на југу када је у децембру прошле године рекао да ако би његове трупе успеле да заузму јужни град Мелитопољ, могле би да ударе на Крим и пресеку копнени коридор који тренутно држе руске снаге.

valerij zalužni
валериј залужни / Извор: Профимедиа

- Једноставно ћу навести чињенице. Да бисмо стигли до граница Крима, морамо да пређемо раздаљину од 84 км до Мелитопоља. Ово нам је довољно, јер би нам Мелитопољ дао пуну контролу над ватром - рекао је Валериј Залужни тада за "Економист".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шогју: Потребно је повећати производњу оклопних возила

Сергеј Шојгу је током посете војној фабрици у Западном Сибиру рекао да је потребно повећати производњу оклопних возила.

Руске снаге пате од недостатка тенкова, изјавио је министар одбране Русије, Сергеј Шојгу.

То признање долази у тренутку када је украјинска офанзива на југу и истоку наставила да потискује линију фронта уз помоћ западне опреме.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18. јуна 2023. године

Песков: Украјина нема суверенитет

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, изјавио је да Украјина нема суверенитет, већ да све ради по диктату Сједињених Америчких Држава.

- Украјински суверенитет је веома апстрактан концепт - рекао је Песков у интервјуу за РТ, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

CNN о украјинској контраофанзиви

Украјинска контраофанзива још није достигла замах који су очекивали "неки претерано оптимистични посматрачи", а дејства Оружаних снага Украјине изгледају као "увертира" за нешто веће, наводи се у аналитичком материјалу Си-Ен-Ена.

Новинар Канала Тим Листер напомиње да се Запорожје види као главни циљ Украјине, али се показало да је вишеслојну одбрану Русије тешко пробити.

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Постоје знаци да Кијев, поред Запорожја, настоји да дејствује и око Артјомовска, као и у другим правцима на истоку, рекао је он. Чини се да украјинска војска покушава да развуче руске јединице у различитим правцима како би открила слабе тачке у одбрани, наводи се у тексту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шолц и Макрон ће вршити притисак на Кијев да постигне мировни споразум до краја године

Постоји опасност од тога да ће лидери попут Емануела Макрона и Олафа Шолца обновити притисак на Кијев да до краја ове године постигне мировни споразум.

Победа Русије у Украјини, коју подржава Запад, поткопаће само постојање НАТО-а, пише колумниста британског Телеграфа, Ричард Кемп.

Према његовим речима, шансе за победу више нису на страни Кијева.

Emanuel Makron i Olaf Šolc
Емануел Макрон и Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Мајк Пенс: Ако Руси победе, неће стати у Украјини

Мајк Пенс, бивши потпредседник САД, очекује да ће, уколико Кијев буде поражен, руска војска прећи границу једне од земаља НАТО-а.

- Очекујем да, ако Русија победи Украјину, неће проћи много времена пре него што руска војска пређе границу, када ће наши мушкарци и жене у униформама морати да иду у борбу - рекао је он у интервјуу за Ен-Би-Си њуз.

Majk Pens
Мајк Пенс / Извор: Профимедиа

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин о Залужном: Мислим да знам да је у иностранству

Залужни дуго није виђен у јавности и није присуствовао састанку начелника генералштабова земаља НАТО.

Руски председник, Владимир Путин, изјавио је да не искључује могућност да би главнокомандујући и начелник генералштаба украјинске војске, генерал Валериј Залужни, могао да буде у иностранству.

- Знам. Мислим да знам да је у иностранству. Али могао бих и да грешим - рекао је руски председник новинарима, преноси TASS.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.