Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Путиново наређење леди крв у жилама, Зеленском прети ЦРНИ СЦЕНАРИО! Запад спрема озбиљан ударац Кијеву

23.10.2023. 17:16
Пише:
Србија Данас
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Фото: Shutterstock/Srbija Данас/Саса Džambić/Youtube/BBC News

Пресек стања у Украјини за претходну недељу, од 16. до 22. октобра 2023. године

Рат у Украјини почео је 24. фебруара 2022, око 5 сати ујутро по кијевском времену, широком војном операцијом руских снага на територији Украјине из правца Русије, Белорусије и са Крима, а у борбе су се укључиле и јединице тзв. Доњецке Народне Републике (ДНР) и Луганске Народне Републике (ЛНР).

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски бесан, рат Израела и Хамаса му покварио планове, па Путина назива терористом, док Руси на фронту КИДАЈУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Зеленски бесан, рат Израела и Хамаса му покварио планове, па Путина назива терористом, док Руси на фронту КИДАЈУ!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Диверзанти улетели на Крим, настао ХАОС, нападнута Русија, извршени жестоки удари на Харков, Америка пушта Кијев низ воду?!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

Војске су кренуле у офанзиву на четири главна правца – са севера према Кијеву, са североистока према Харкову, са југоистока од Донбаса и са југа од Крима.

Подсетимо, сукоб између Русије и Украјине почео је 2014. године после Евромајдана, након чега је уследило руско анектирање Крима и сукоби на подручју Донбаса.

У Руској Федерацији и Белорусији се овај конфликт често назива "специјална војна операција на територији Украјине, Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике", док је у појединим, махом западним државама позната и као "руска војна агресија".

У овом тексту ћемо вас подсетити на најважније догађаје током сукоба у Украјини у периоду од 16. до 22. октобра 2023. године

16. октобар 2023. године

Уништен руски тенк код Авдијевке - објављен снимак

Припадници украјинске 110. бригаде уништили су руски тенк у близини Авдијевке.

Снимак уништавања руског тенка из дрона шири се друштвеним мрежама, а на њему се јасно види како је украјински дрон прво онеспособио тенк уништивши му гусенице, а потом је из дрона избачен фатални пројектил.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Славина помоћи за Украјину затвара се и без кризе на Блиском истоку

Смањење западне помоћи Украјини биће пропорционално интензитету повећања рата на Блиском истоку. Геополитичка ситуација не иде на руку Владимиру Зеленском, славина помоћи заврће се и без израелско – палестинског сукоба тако да се ближи време украјинске војне капитулације, каже директор Евроазијског безбедносног форума Митар Ковач.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина током ноћи нападнута дроновима

Руске снаге извеле су ноћни масован напад дроновима и ракетама на Украјину, пренела је украјинска агенција Униан.

Команда Ваздухопловства Оружаних снага Украјине упозорила је на могућност напада у Черниговској, Сумској, Полтавској, Хмељницкој, Виничкој и Житомирској области. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин открио руске и украјинске губитке у рату

Губици Украјине током контраофанзиве у поређењу са губицима руске војске су отприлике осам према један, изјавио је руски председник Владимир Путин.

- Рекли су да ће поразити Русију и победити на бојном пољу, да ће стратешки поразити Русију. Почели су активне војне операције, тзв. контраофанзиву. То траје од 4. јуна. Још нема резултата, губици су огромни - отприлике један према осам - рекао је Путин у интервјуу за China Медиа Цорпоратион, чији је текст објављен на сајту Кремља.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин шокирао свет: "Ми смо спремни за преговоре"

Руски председник Владимир Путин казао је да, уколико Украјина жели да започне преговоре са Русијом, онда треба да поништи указ о забрани преговора и да објави спремност за дијалог.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Русија је извела серију страховитих напада свим расположивим средствима!

Руске снаге напале су током ноћи Украјину из више праваца, користећи балистичко наоружање, навођене авионске ракете и јуришне дронове, саопштила је команда украјинског ваздухопловства.

Испаљена је једна балистичка ракета "Искандер-М", пет вођених авионских пројектила X-59 и 12 јуришних беспилотних летелица Шахед-136/131, преноси агенција Униан.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Немачки генерал: "Постоји само један кривац за пропаст контраофанзиве"

Западни савезници Украјине сносе одговорност за пропаст контраофанзиве украјинске војске, јер су испоруке оружја Кијеву касниле и биле су малог обима, изјавио је за телевизијски канал "Велт" немачки генерал Клаус Витман.

- Чињеница да је Запад испоручивао оружје сувише касно и сувише мало веома је утицала на пропаст контраофанзиве - навео је генерал.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинка сама тражила да постане руски шпијун

Служба безбедности Украјине (СБУ) привела је жену због сумње на шпијунирање за Русију на подручју Херсона.

СБУ наводи да је она снимала места руских напада и слала извештаје о штети, што је помогло руским трупама да прилагоде циљање критичне, социјалне и стамбене инфраструктуре регионалног средишта, као и локација украјинских трупа.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Шојгу: Путин упознат са најновијим стањем на украјинском фронту

Украјинске снаге претпреле су велике губитке током контраофанзиве, на свим правцима у зони специјалне операције формирана је дубоко ешалонска активна одбрана, изјавио министар одбране Русије, Сергеј Шојгу, приликом подношења рапорта руском председнику, Владимиру Путину.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Буданов: "Све изгледа мирно, можда то неће бити"

Шеф украјинске Војно-обавештајне службе, Кирил Буданов, гостовао је у новој епизоди подкаста Украјинска правда "24. фебруар: Реконструкција".

Буданов је испричао како се, уочи инвазије, уселио у зграду обавештајне службе и у 3.30 ујутру разговарао са Андријем Јермаком, шефом кабинета украјинског председника.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

17. октобар 2023. године

Украјина тврди да је извршила успешан напад на Русе, они демантују: Оборили смо им ракете

Украјинске снаге извеле су током ноћи успешне ударе на ваздушне луке и опрему у близини градова Луганск и Берђанск на територију под контролом руских снага, саопштила је украјинска војска.

- Оружане снаге Украјине извршиле су добро циљане нападе на непријатељска узлетишта и хеликоптере у близини привремено окупираних Луганска и Берђанска - рекли су из одељења за комуникације украјинске војске.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Задат тежак ударац Русима!

Оружане снаге Украјине наводно су претходне ноћи уништиле девет руских хеликоптера на аеродромима у Берђанску и Луганску.

Војска је према наводима Стране саопштила да су оштећени и специјална опрема, ПВО систем Панцир, складиште муниције и узлетне стазе, а губици у људству, како је наведено, износе више десетина мртвих и рањених.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Моћне америчке ракете у рукама Кијева: Шеф украјинске војске објавио снимак првог дејства по руским положајима 

Шеф украјинских оружаних снага, генерал Валериј Залужни, објавио је на Facebook-u снимак који приказује тренутак лансирања ракете дугог домета АТАЦМС.

- АТАЦМС. Рад ваших војника. Хвала вам на вашој услузи! Хвала партнерима на подршци. Заједно до победе - поручио је Залужни у објави.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Москва оптужује Кијев да планира напад на Запорошку нуклеарну електрану!

Покушаји напада Кијева на Запорошку нуклеарну електрану могући су захваљујући подршци запада, изјавио је заменик директора одељња за контролу наоружања.

- Непромишљене акције Украјине у Запорошкој нуклеарној електрани биле би немогуће без сталне политичке подршке коју јој пружају западне земље. Управо то и даје Кијеву лажну наду да је некажњив и подстиче га на нове авантуре - рекао је Константин Воронцов на седници Првог комитета Генералне скупштине за разоружавање.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

18. октобар 2023. године

Украјинци извршили блицкриг на болницу и амбуланту!

Украјинске трупе извеле су ноћу ракетни напад на регионалну болницу у Аљошки у Херсонској области, уништена су сва медицинска возила, а гађана је и амбуланта у селу Нова Мајачка, написао је шеф регионалне владе Андреј Алексејенко на свом Телеграм каналу.

Уништена је зграда амбуланте у Новој Мајачки, где је пружана помоћ становницима многих села у региону.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин пристао на мир, али само ако Кијев испуни овај услов

Руски председник Владимир Путин изјавио је да ако Украјина жели преговарачки процес, онда је потребно да се укине указ о забрани преговора са Русијом, и додао да нису потребни никакви театрални гестови.

- Ако украјинска страна жели прави преговарачки процес, онда до тога треба да дође, не неким театралним гестовима, већ прво треба се укине указ председника Украјине у забрани преговора - рекао је Путин током конференције за штампу након посете Кини, а преноси РИА.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Американци "испалили" Зеленског, послали ракете без кључног дела, Немци објаснили зашто

САД су испоручиле Украјини ракете дугог домета АТАЦМС без ГПС-а, пошто се руски системи за електронско ратовање успешно носе са наоружањем заснованим на овом систему, написао је немачки новинар Јулијан Роепке на друштвеној мрежи Икс.

- Интересантно: Сједињене Државе су Украјини дале оригиналну стару верзију ракете дугог домета АТАЦМС са класичним инерцијским навођењем. Разлог је, наравно, један: успешно ометање већине оружја вођеног ГПС-ом од стране руских система за електронско ратовање - закључио је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путиново наређење леди крв у жилама

Руски председник Владимир Путин издао је наређење Ваздушно-космичким снагама (ВКС) Руске Федерације да почну сталне патроле изнад Црног мора авионима наоружаним комплексима Кинжал.

- По мом упутству, Ваздушно-космичке снаге Русије почињу сталне патроле у ​​неутралној зони ваздушног простора изнад Црног мора. Наши авиони Миг-31 су наоружани системима Кинжал - саопштио је руски шеф државе на конференцији за новинаре после посете Кини.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Још један доказ да Русија ништа не препушта случају - овај потез може скупо да кошта Украјину, али и цео Запад

Русија јача своје западне границе, очекујући испоруке ловаца Ф-16 Украјини током 2024. године, поручио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на састанку заједничког одбора Министарстава одбране Руске Федерације и Републике Белорусије.

Он упозорава да се ситуација на границама Савезне државе Русије и Белорусије нагло погоршала због отворено непријатељских активности НАТО-а.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Црни сценарио за Зеленског стиже из Америке

Зеленски ће или умрети или побећи из земље, сматра бивши амерички обавештајац Ритер. Председник Володимир Зеленски би могао или да умре у Украјини или да побегне из земље, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу за Јутјуб канал Јудгинг Фреедом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Страх Запада постаје стварност - Лавров само рекао: "Хвала Северна Корејо"

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров захвалио је Северној Кореји на подршци Русији у рату са Украјином, током званичне посете тој земљи коју САД оптужује да наоружава Москву.

- Јако ценимо вашу начелну и недвосмислену подршку руским деловањима у склопу посебне војне операције у Украјини - рекао је Лавров, пренела је агенција Риа Новости.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

19. октобар 2023. године

Да ли ће рат у Израелу утицати на слање помоћи Украјини?!

Откако је почео рат у Израелу, чини се да је пажња светске јавности у овом тренутку усмеренија ка сукобу на Биском истоку у односу на ситуацију у Украјини.

Украјински председник Володимир Зеленски је последњих дана све гласнији у својој подршци Израелу, али је такође говорио о страху за свој народ који се такође суочава са свакодневним ракетним нападима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјина пред банкротом!

Без помоћи Запада, Украјина ће ускоро банкротирати, што би могло довести до грађанског рата, рекао је саветник бившег председника Украјине Леонида Кучме, Олег Соскин на свом Јутјуб каналу.

- Ситуација је све гора и гора. Контраофанзива је пропала. Економија Украјине је уништена и морамо се припремити за глад. Долази до процеса осиромашења - приметио је он.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Руске снаге побиле две извиђачке групе Оружаних снага Украјине

Руска војска уништила је две извиђачке групе Оружаних снага Украјине на јужнодоњецком правцу, код Новомихајловке, саопштио је портпарол групе Исток Олег Чехов.

Он је додао да је током контрабатеријске битке, непријатељ изгубио и један противоклопни топ "Рапир" и шест минобацачких посада.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин послао поруку Бајдену због тајне испоруке америчког оружја Украјини

Путин је на конференцији за медије на маргинама форума "Појас и пут" назвао грешком америчке испоруке дугог домета АТАЦМС Кијеву. Руски лидер назвао је смешним наводе да Русија губи рат у Украјини.

- Ако је Русија изгубила рат, зашто су онда САД испоручиле ракете дугог домета Украјини? Нека узме назад АТАЦМС и све друго оружје и дође код нас на палачинке и чај - поручио је Путин.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Најсрамнији потез до сада! Кршење свих демократских начела у Украјини - забрањује се црква!

Украјински парламент усвојио је, у првом читању, предлог закона о забрани канонске Украјинске православне цркве, која се налази под јурисдикцијом Руске православне цркве, саопштио је посланик Јарослав Железњак.

Он је написао на Телеграму да је у првом читању усвојен предлог закона о забрани верских организација повезаних са Руском Федерацијом, након што је за њега гласало 267 посланика од укупно 450, док је против било 15.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

20. октобар 2023. године

Лавров окривио Америку за ескалацију кризе на Блиском истоку, па се обратио и Кијеву

Људи у Кијеву који тврде да Русија има користи од ескалације палестинско-израелског сукоба су архициници, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров за телевизију "Русија-1".

- Такви су окорели циници. Њихов једини циљ је да не буду заборављени, али би могли да буду. Не зато што ми то желимо - ми ћемо наставити да решавамо наше задатке, већ због тога што, нажалост, постоје други сукоби у свету, друге кризне ситуације које САД сматрају важнијим - рекао је Лавров, коментаришући оптужбе Кијева да Русија има корист од оног што се дешава на Блиском истоку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Путин изненада допутовао у Ростов на Дону

Председник Русије Владимир Путин посетио је штаб Оружаних снага Русије у Ростову на Дону, где га је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов известио о току војних операција у Украјини, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је напоменуо да путовање није планирано унапред и да је било ''оперативно усаглашено'', преносе РИА Новости. Током састанка, Герасимов је известио руског председника да војска решава проблеме у зони Северног војног округа "у складу са планом операције".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

21. октобар 2023. године

Зеленски сатеран у ћорсокак: Пресушује помоћ Запада за Кијев, помињу територијалну промену Украјине

САД ће подржавати Украјину "колико год је потребно", рекао је амерички председник Џо Бајден. Тако пише и у завршном саопштењу са последњег састанка на самиту НАТО. А то је и обећање њмачког канцелара Олафа Шолца.. Од Хамасовог напада на Израел 7. октобра нова међународна криза заокупила је пажњу света. И одвлачи снагу и пажњу оних земаља које посебно интензивно подржавају Украјину, на пример САД-а, пише "Deutsche Welle".

Председник Владимир Зеленски недавно је позвао чланице НАТО-а да не одустају од пружања помоћи Украјини, јер би "Русија могла искористити ситуацију на Блиском истоку".

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Запад спрема озбиљан ударац Украјини

САД могу да искористе ескалацију сукоба Израела и Хамас да сакрију свој пораз у Украјини, пише СВТ .

- Пажња медија сада је усмерена на оно што се дешава у Израелу, а не у Украјини. И то је за неке веома корисно, пошто је украјински сукоб постао велики неуспех за Запад - наводи се у тексту.

Аутор публикације сматра да ће се више пажње посветити ситуацији на Блиском истоку, јер тамо може доћи до ескалације. Из тог разлога је прави тренутак да САД и НАТО прерасподеле ресурсе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Кијев пропустио велику шансу у рату: Код Авдијевке се бије тренутно најважнија битка у Украјини

После много непотребног натезања, одуговлачења и наговарања Украјина је коначно, у тајности, добила дуго жељено оружје – балистичке пројектиле МГМ-140 АТАЦМС (скраћено од Army Тацтицал Missile System).

На њену жалост, није добила толико жељене и очекиване варијанте с класичном високоразарајућом бојевом главом и дометом од 300 километара, већ најстарије пројектиле М39 (АТАЦМС Блоцк И). Осим што имају домет од само 165 километара, уместо разарајуће бојеве главе носе 950 "звончића". Због тога су погодни за уништење циљева као што су аеродроми, хелиодроми, складишта на отвореном и слично. Пројектили М39 посебно су значајни против снага у напредовању, али тешко да ће их украјинска војска користити за то.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

22. октобар 2023. године

Шта се све дешавало на Источном фронту? Прелазак украјинских трупа преко реке Дњепар и руски напади у Доњецку

Током протекле недеље су тајна испорука америчког оружја и напад преко реке Дњепар убризгали преко потребну енергију углавном заустављеној украјинској контраофанзиви, објавио је CNN.

Америчка телевизија је резимирала шта се све десило у Украјини за последњих седам дана и ту навела и тврдње Кијева да су на истоку земље нанети масовни губици руским снагама које покушавају да опколе град у Донбасу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Британски обавештајци открили укупан број руских жртава у Украјини

Према најновијим обавештајним подацима британског Министарства одбране, Русија је од почетка рата у Украјини највероватније претрпела између 150.000 и 190.000 жртава (убијених или трајно рањених). Ово не укључује Вагнерову групу или њихове батаљоне заробљеника који су се борили у Бахмуту.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Украјинци успели нешто што нису од почетка рата, ево где се воде кључне борбе

Украјински борци на првој линији тврде како су њихове трупе прешле на руску окупирану територију те да тамо држе позиције, пише BBC.

Било би то први пут да су Украјинци успели да остваре такав подвиг на иначе жестоко брањеној источној обали реке Дњепар у регији Херсон. Украјинска контраофанзива има за циљ да пресече окупирану територију, тако да прекине копнени коридор који води до Крима.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

НАТО је готов! Неће преживети сукоб са Русијом: Амерички пуковник открио проблеме у Алијанси

НАТО неће преживети сукоб са Русијом, изјавио је бивши саветник Пентагона, пуковник Даглас Мекгрегор, на друштвеној мрежи "X".

- Није дизајниран за офанзивне ратове - написао је. Мекгрегор је додао, да је Северноатлантска алијанса створена да заштити западну цивилизацију, али да се стално шири. Москва је више пута напоменула, да је НАТО усмерен на конфронтацију, али његово даље ширење неће донети већу безбедност Европи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Вести из Украјине читајте ОВДЕ.