Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПРЕЖИВЕО САМ 5-6 ПОКУШАЈА АТЕНТАТА" Зеленски отворио душу британским новинарима, а дотакао се и потенцијалног УБИСТВА ПУТИНА!

21.11.2023. 09:34
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Један од помоћника Зеленског рекао је да је убиство председника покушано најмање десетак пута у првих неколико недеља рата.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да више ни не броји покушаје атентата. Упоредио их је са заразом Ковидом-19. Казао је да су најмање пет или шест покушаја атентата спречиле украјинске обавјештајне службе.

- Први (покушај атентата) је врло занимљив, будући да је први пут, а након тога је баш као Ковид - рекао је у интервјуу за британски The Сун. Први покушај је са собом носио панику, додао је.

ЗЕЛЕНСКИ ЈАВНО ПРИЗНАО: "Русија се не плаши и неће се зауставити"Vladimir Zelenski

ЗЕЛЕНСКИ ЈАВНО ПРИЗНАО: "Русија се не плаши и неће се зауставити"

ГОРЕЛО НЕБО НАД СЕЛИДОВОМ! Руси сасули страшан напад ракетама и дроновима, погођена Украјинска болницаBombardovanje

ГОРЕЛО НЕБО НАД СЕЛИДОВОМ! Руси сасули страшан напад ракетама и дроновима, погођена Украјинска болница

УДАРНА ВЕСТ ИЗ УКРАЈИНЕ! Немачки министар одбране стигао у ненајављену посету Кијеву (ВИДЕО)Foto: Twitter Printscreen/@Maks_NAFO_FELLA

УДАРНА ВЕСТ ИЗ УКРАЈИНЕ! Немачки министар одбране стигао у ненајављену посету Кијеву (ВИДЕО)

- Као прво, људи не знају шта да раде у тим ситуацијама и изгледа јако застрашујуће. И онда након тога, то су само обавештајни подаци у којима вам поделе детаље да је још једна група дошла у Украјину да покуша то - рекао је Зеленски.

Позната је прича да су се руске специјалне снаге спустиле падобраном у Кијев првог дана Путинове инвазије прошле године, наводно да убију Зеленског. Телохранитељи украјинског председника запечатили су његову канцеларију импровизованим барикадама и комадима шперплоче.

Али када су британски и амерички званичници понудили да председника извезу из престолнице због страха да би могла пасти за неколико сати, он је одговорио добро познатом реченицом: "Треба ми муниција, а не превоз."

Касније, док су битке бесниле око Кијева, Зеленски је изашао изван комплекса, како би снимио пркосан селфи видео, који је окупио отпор Украјине доказујући да је још увек у главном граду.

Volodimir Zelenski
Володимир Зеленски / Извор: Профимедиа

Готово две године касније, Зеленски је рекао да Русија још увек "јако жели" да га свргне с власти. Изјавио је како чак зна и кодни назив њихове последње мисије да га свргну, а рок јој је крај године.

- Име операције је Маидан 3. Намера је промена председника, али можда не убијањем. Мислим, мења се. Користиће све инструменте које имају. Дакле, то је идеја, до краја године. Чак су и именовали операцију. Али видите да можемо да живимо с тим. - изјавио је Зеленски.

Зеленски је одбацио одржавање избора који су били планирани за следећу годину, инсистирајући на томе да је то незаконито према ванредном стању, немогуће због рата и да би поделило земљу, када су људи усредсређени на борбу против Русије.

У августу је украјинска обавештајна служба - СБУ - рекла да је осујетила заверу да Руси Зеленског убију ваздушним нападом на јужни град Миколајив. СБУ је саопштио да је убио жену оптужену за сарадњу на том покушаја атентата. 

Један од помоћника Зеленског рекао је да је убиство председника покушано најмање десетак пута у првих неколико недеља рата.

Али када је The Сун питао колико је тачно покушаја атентата преживео, казао је: "Стварно не знам."

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Није одговорио на питање да ли је Украјина извршила убиства као одговор на те покушаје атентата. 

Бројни проруски колаборационисти убијени су или повређени од аутомобилских бомби и мина, за које се верује да су дело украјинских специјалних снага и партизана.

- Не могу с вама да разговарам о специјалним операцијама украјинске обавјештајне службе или тајне службе или неких специјалних снага. Постоје неки моменти о којима не расправљамо. Не само унутар Русије, постоје ствари о којима не разговарамо везано за наше привремено окупиране територије. - рекао је Зеленски

На питање хоће ли Украјина рискирати и убити Путина ако се за то укаже прилика, Зеленски је рекао: "То је рат, а Украјина има сва права да се брани."

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа

Трупе у великој контраофанзиви напредовале су само 15-ак километара у пет месеци. Признао је да је недостатак напретка обесхрабрио неке савезнике који сумњају у то да ли Украјина може да протера руске снаге.

- Потребни су нам успешнији резултати на бојном пољу. - Истакао је Зеленски и порекао тврдње свог врховног генерала да је рат дошао до мртве тачке.

- У моралу нема застоја. Ми смо код своје куће. Руси су на нашој земљи. Стога у овоме нема застоја - рекао је и додао да је пресудно то што "Руси имају већу моћ на небу".

- И стварно, како кренути напред кад не можеш контролисати небо? - закључио је Зеленски.