Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПУТИН ПОТПИСАО НОВИ УКАЗ! Европа већ на коленима због руског гаса, ово ће их додатно СЛОМИТИ

01.04.2022. 08:34
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Како више не би било забуне, Путин је јуче јавно појаснио шта ће бити са испорукама руског гаса.

Лидери држава чланица ЕУ звали руског председника да га моле да им одобри да плаћају гас у еврима.

Путин им рекао да непријатељске земље, ако хоће гас, морају да отворе рачуне у руским банкама и да га плате у рубљама. У супротном ће остати без њега.

УЗБУНА У КИЈЕВУ, БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Русија повлачи снаге из Грузије и спрема их за Украјину?!

УЗБУНА У КИЈЕВУ, БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Русија повлачи снаге из Грузије и спрема их за Украјину?!

"НАТО И АМЕРИКА НИСУ СПРЕМНИ ЗА ОВАЈ РАТ" Велики раскол у Европи, Путин све ближи свом циљу

"НАТО И АМЕРИКА НИСУ СПРЕМНИ ЗА ОВАЈ РАТ" Велики раскол у Европи, Путин све ближи свом циљу

(УЖИВО) 37. ДАН РАТА У УКРАЈИНИ: Русија повлачи своје посматраче из ОЕБС-а, гори велико складиште нафте у Белгороду

(УЖИВО) 37. ДАН РАТА У УКРАЈИНИ: Русија повлачи своје посматраче из ОЕБС-а, гори велико складиште нафте у Белгороду

Државе ЕУ, које су одбиле захтев Москве да убудуће гас плаћају у рубљама, сада моле руског председника Владимира Путина да им не прекида доток тог енергента.

Лидери Немачке, Француске и Италије, Олаф Шолц, Емануел Макрон и Марио Драги, претходних дана звали су Путина и тражили му да наставе да плаћају гас у еврима. Шеф Кремља је, међутим, био неумољив, те им је поручио да од данас све земље које су увеле санкције Русији, ако хоће гас, морају да отворе рачуне у руским банкама и плаћају га искључиво у рубљама. У супротном ће остати без тог енергента.

Око за око...

Шолц је звао Путина у среду увече с молбом да Немачка бар привремено настави да плаћа гас у еврима. Међутим, руски председник му је објаснио да је одлучио да гас продаје у рубљама јер су државе чланице ЕУ, супротно међународним законима, решиле да замрзну девизне резерве Банке Русије.

Путин је, како пишу руски медији, рекао Шолцу да се ништа неће мењати у уговорима, већ да ће само морати да отвори рачун у Гаспром банци, која није под санкцијама, и да тај енергент плати у руској валути.

Русија увози стране брендове из трећих земаља

Русија је јуче одобрила увоз светских брендова из трећих земаља, што је, иначе, било забрањено. Међутим, Москва је на то била приморана будући да су се скоро све западне компаније повукле са руског тржишта. На овај начин Русија намерава да надомести највише стране лекове, дечје производе и неке прехрамбене намирнице.

Пре Шолца, такође у среду, Путина је звао и италијански премијер Марио Драги, с истом молбом као и Немци. Руски председник му је рекао исто што и Шолцу, као и дан раније Макрону.

Како више не би било забуне, Путин је јуче јавно појаснио шта ће бити са испорукама руског гаса.

- Фирмама са којима имамо уговоре у непријатељским земљама дајемо јасну и транспарентну шему сарадње. Да би поручили руски природни гас, морају да отворе рачун у рубљама у руским банкама. Само са таквих рачуна од данас прихватамо уплате за гас - рекао је Путин.

Он је додао да ће Русија наставити да испуњава своје обавезе према свим потражиоцима, према постојећим уговорима и ценама.

Гас скочио на 1.450 долара

Gas
Гас / Извор: Профимедиа/илустрација

Гас је јуче на берзама скочио на чак 1.450 долара за хиљаду кубних метара. То се догодило одмах након што је Путин потписао декрет о продаји руског гаса у рубљама. Стручњаци кажу да ће цена тог енергента расти све док рат Запада и Русије не стане, и док руски гас поново не буде могао да се купује у страним валутама.

- Међутим, гас ће бити продаван у рубљама и у вези с тим нема преговора. Нико ништа не продаје за џабе, па се ни ми нећемо претворити у хуманитарну организацију. То значи да они који не плате гас у рубљама, неће га ни добити. Уколико не добијемо исплату у рубљама, сматраћемо да су купци поништили своје уговоре - истакао је Путин.

Специјални рачуни

Према наводима декрета о плаћању гаса у рубљама, који је Путин јуче потписао, уколико непријатељске земље покушају да плате гас у страној валути или исплате мању суму у рубљама или га не плате уопште, испоруке тог енергента биће замрзнуте.

Гаспром банци дато је одобрење да може да купцима руског гаса отвори рачуне у рубљама, и то без њиховог одобрења. У питању су специјални рачуни само за плаћање гаса у рубљама, које клијенти могу и не морају користити.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Рубља јача него пре рата у Украјини

Рубља наставља да расте у односу на долар.

Тако је јуче долар вредео 81 рубљу, као 1. фебруара, пре него што је почео рат у Украјини.

Руска валута почетком марта пала је на чак 159 у односу на долар, али је од тада наставила да расте. Сада је близу вредности које је имала током читаве прошле године, кад је за долар било потребно дати између 70 и 80 рубаља.