Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ПУТИН СЛАВИ" Тешки ударци за Зеленског - од њих је ово најмање очекивао

02.10.2023. 16:07
Volodimir Zelenski, Vladimir Putin
Володимир Зеленски, Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock

Зеленски је примио тешке ударце из две чланица НАТО-а

Амерички републиканци који се противе томе да САД финансира спашавање Украјине у рату против Русије постигли су свој први већи успех када председник Представничког дома Конгреса Кевин Мекарти није укључио помоћ у износу од шест милијарди долара у привремени закон који би требало да спречи блокаду рада америчке владе, пише CNN.

Будући да је амерички председник Џо Бајден захтевао брзу акцију како би се задовољиле потребе Кијева, био је ово добар викенд за руског председника Владимира Путина. Овакав развој догађаја даје украјинском председнику Володимиру Зеленском много више разлога за забринутост. Наиме, друге промене у глобалној политици утицале су на намеру Москве да изазове замор Запада у ратној подршци Украјини. Бајден је сугерисао да има договор с Мекартијем о премештању помоћи за Украјину у засебној мери, али кабинет републиканског званичника одбио је да потврди да такав договор постоји.

Драма у САД-у поклопила се с још једним догађајем овог викенда који ће изазвати забринутост у Украјини. У суседној Словачкој, популистичка странка бившег проруског премијера Роберта Фица победила је на парламентарним изборима. Фицо је своју кампању темељио на антиамеричкој реторици, обећањима да ће престати да шаље оружје Украјини и обећању да ће сузбијати амбиције Кијева за чланством у НАТО-у.

НЕМЦИ ИЗНЕЛИ ПОРАЖАВАЈУЋЕ ТВРДЊЕ: Док Украјинци сањају америчке милијарде, ови сваког тренутка могу да им "заврну славину"

НЕМЦИ ИЗНЕЛИ ПОРАЖАВАЈУЋЕ ТВРДЊЕ: Док Украјинци сањају америчке милијарде, ови сваког тренутка могу да им "заврну славину"

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

ПРЕСЕК СТАЊА У УКРАЈИНИ: Настављене бруталне борбе на фронту, нижу се ОСВЕТНИЧКИ удари, ШЕХИДИ зује изнад Украјине, Кијев узвраћа!

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ШОКИРАО ИЗЈАВОМ О УКРАЈИНИ: Ево шта по њему треба да буде приоритет Вашингтона

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ШОКИРАО ИЗЈАВОМ О УКРАЈИНИ: Ево шта по њему треба да буде приоритет Вашингтона

Ударци из САД-а и Словачке

Ударци из САД-а и Словачке дошли су усред украјинске свађе око извоза житарица с Пољском - једном од првих и највернијих савезница Кијева - због чега је Варшава упозорила да би могла да заустави испоруке оружја свом суседу. Сваки од ових догађаја наглашава све већу опасност по Украјину да се оружје и помоћ који су јој потребни за одржавање отпора против руског напада све више увлаче као тема у националне изборе на Западу.

Сваки знак слабљења одлучности за наоружавање Украјине међу западним челницима и законодавним телима додатни је подстицај за Путина да покуша да претвори сукоб у рат исцрпљивања у нади да ће се западна јавност уморити од борбе и да ће челници попут бившег америчког председника Доналда Трампа освојити власт и окренути леђа Кијеву.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Tanjug/Alexei Nikolsky, Спутник, Кремлин Поол Пхото виа АП

Медијски наслови су алармантни за Украјину. И док реалност међународне политике сугерише да још не истиче време за испоруку оружја и помоћи које је подстакло украјински херојски отпор руском нападу, политичке околности могле би да се промене и представљају озбиљан дугорочни проблем за Кијев.

Алармантне поруке

У Словачкој је Фицова странка СМЕР победила на суботњим парламентарним изборима у заокрету политичког клатна натраг према популизму и национализму који су донели Трампа, Брегзит и напредовање екстремно десних странака у Француској и Немачкој последњих година. У победничком говору Фицо је упозорио: "Словачка и људи у Словачкој имају већих проблема од Украјине" и додао да ће се залагати за мировне преговоре.

Robert Fico
Роберт Фицо / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Дарко Бандиц

Словачка, чланица НАТО-а, претходно је била гласни савезник Украјине, а заокрет ће дати Путину вредне пропагандне могућности. Ипак, Словачка сама нема моћ да погура почетак преговора. У сваком случају, нема знакова да је Украјина спремна да разговара док њена офензива траје, нити да Путин има било какве политичке или стратешке мотивације за то. А Фицо мора да се брине о стварању властите коалиције пре него што почне да одлучује о украјинској политици.

А словачко заустављање испорука оружја вероватно неће окренути стање на бојном пољу у корист Русије. Словачка је Кијеву послала старе совјетске МиГ-ове и другу опрему за коју је добила компензацију од Европске уније. И њен је допринос битно мањи у односу на доприносе већих европских сила и Сједињених Америчких Држава.

Претња блокирањем уласка Украјине у НАТО звучи алармантно. Али овогодишњи самит НАТО-а показао је да ионако нема изгледа да се Кијев ускоро придружи савезу. Чак и пре избора у Словачкој, било је немогуће придобити све чланице савеза да подрже чланство Украјине. Турска, на пример, још увек блокира приступање Шведске, далеко мање контроверзне нове чланице.

Словачка је уточиште многих гласача који симпатизирају Москву с обзиром на деценије проведене у совјетском блоку, али као чланица НАТО-а, још увек зависи о блоку - и у завршници од САД - у својој одбрани. А њена економија зависи о чланству у Европској унији. То даје Западу значајан утицај у Братислави.

"Путин слави"

Геополитичке стварности могу бити одлучујуће и у пољском спору с Украјином. Многи аналитичари верују да ће се страсти смирити након напетих избора крајем септембра. Пољска антипатија према Русији и жеља да је спречи у победи у Украјини произлазе из деценија горке политичке историје за коју је мало вероватно да ће је разводнити променљиви политички ветрови. А њено је држање такође кључно за растући значај за Сједињене Америчке Државе као једног од најважнијих европских савезника Вашингтона.

Посета Зеленског Вашингтону у августу доима се далековидо, али након ове недеље јасно је да ће будуће транше америчке помоћи бити далеко теже прогурати кроз Конгрес.

Мекарти, чије је председничко место нестабилно, прогурао је закон о привременој потрошњи како би влада могла да делује до средине новембра, али без шест милијарди долара за Украјину, што је тек четвртина износа којег Бајден жели да пошаље Украјини. Овај потез неће одмах угрозити Украјину на бојном пољу, али дуже одгађање могло би да има озбиљне последице. А политички, то би могло охрабрити Путина и подстакнути сумње о америчкој моћи међу савезничким европским лидеирма који стабилно држе власти, али такође требају да управљају јавним мњењем.

Неки од најгласнијих присталица Украјине у Конгресу били су дубоко разочарани. "Путин слави. Не видим како ће се динамика променити у 45 дана", рекао је демократски заступник из Illinoisa за CNN. Он је био једини демократа из Представничког дома који је гласао против привремене мере.