Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСПЛИВАО ДОКУМЕНТ ИЗ 2022. ГОДИНЕ: ОВО су прави Путинови услови за прекид рата са Украјином?!

02.03.2024. 14:32
Пише:
Србија Danas/Index.hr
Vladimir Zelenski, Vladimir Putin, Rat u Ukrajini
Владимир Зеленски, Владимир Путин, Рат у Украјини / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Džambić/Youtube/Printscreen/The Telegraph/Shutterstock

Моного уступака ту има

Руски председник Владимир Путин је последњих недеља наговестио да је отворен за мировне преговоре с Украјином, али уз одређене услове. Документ из априла 2022. године, који су саставили руски и украјински преговарачи, показује шта је тада Путин имао на уму. Преговори нису успели.

НАПАДНУТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ! Одјекнула снажна експлозија, извршена ХИТНА евакуација!Eksplozija u Sankt Peterburgu

НАПАДНУТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ! Одјекнула снажна експлозија, извршена ХИТНА евакуација!

НИСУ ОНИ НАИВНИ: Руси имају нову ТАКТИКУ којом су све ЗАПЕЧАТИЛИukrajina

НИСУ ОНИ НАИВНИ: Руси имају нову ТАКТИКУ којом су све ЗАПЕЧАТИЛИ

НОВИ НАПАД У ОДЕСИ: Две особе УБИЈЕНЕ, осам РАЊЕНИХ у нападу дроном на стамбени блок ukrajina

НОВИ НАПАД У ОДЕСИ: Две особе УБИЈЕНЕ, осам РАЊЕНИХ у нападу дроном на стамбени блок

Западни званичници и аналитичари сматрају да се Кремљ након две године борби и даље држи својих изворних циљева, односно да жели да претвори Украјину у "кастрирану" државу која је немоћна пред руском војном снагом. Услови које Русија сада тражи вероватно ће бити још строжи, пише Wall Стреет Јоурнал. 

Наиме, мада су у јавност изашле "грубе црте" неуспешних мировних преговора, није објављен цео документ од 17 страница. WSJ је добио увид у њега и наводи како су преговарачи с обе стране настојали да окончају сукоб с претварањем Украјине у "трајно неутралну државу која не учествује у војним савезима".

Много уступака

Украјина, према документу, не би смела да наоружава своју војску уз помоћ Запада, а Крим би био де фацто под контролом Русије. Кијев данас инсистира на повлачењу руских трупа с територије Украјине пре започињања било каквих преговора. Председник земље, Володимир Зеленски, сматра да би сваки прекид ватре заправо омогућио Русији да се поново наоружа, обнови своје снаге и покрене нове нападе. 

Године 2022. су ставови обе стане били другачији. Документ показује да су руски и украјински преговарачи у првим недељама рата разматрали разне уступке. У нацрту уговора стоји да Украјина, иако јој је допуштено да тежи чланству у Европској унији, не би смела да се придружује војним савезима попут НАТО-а.

На њеној територији не би смело да буде страног оружја, а војне снаге земље би биле сведене на минимум. Русија је током преговора настојала да ограничи све одбрамбене факторе Кијева, од броја војника и тенкова до максималног домета украјинских пројектила. 

У нацрту је наведена забрана страног оружја, укључујући ракетно оружје било које врсте. Москва је желела да ограничи украјинске оружане снаге на 85.000 војника и 342 тенка. Украјински преговарачи желели су 250.000 војника, 800 тенкова и 1.900 артиљеријских оруђа. Русија је пак хтела да домет украјинских пројектила буде ограничен на 40 километара. 

Полуострво Крим, који је већ заузела Русија, би према документу остао под утицајем Москве и не би се сматрао неутралним. Москва се такође залагала да руски језик функционише на равноправној основи с украјинским у влади и судовима, али ту клаузулу Кијев није потписао. У документу се није говорило о будућности делова источне Украјине које је Русија окупирала 2014. године. То се оставило за даљње преговоре. 

Шта у случају напада на Украјину?

За нацрт мировног споразума су требале да јамче стране силе; међу којима су биле САД, Уједињено Краљевство, Кина, Француска и Русија. У случају кршења споразума, те земље су имале задатак да бране неутралност Украјине. С друге стране, од јамаца се захтевало да, док је уговор на снази, раскину међународне уговоре и споразуме који нису компатибилни с трајном неутралношћу Украјине.  

Међународна безбедносна јамства се нису односила на Крим и Севастопољ. Након што је Путинов почетни покушај да преузме контролу над Кијевом пропао, документ је предлагао руски план Б – престанак западне подршке Украјини. 

Током преговора у априлу 2022. остало је много нерешених питања, попут оног шта се догађа у случају напада на Украјину. Русија је желела да се све државе јамци договарају о одговору, што значи да не би било праве реакције ако је Русија нападач. Украјински преговарачи су хтели да се у случају напада затвори ваздушни простор, али Русија није одобрила ту клаузулу. Преговори су прекинути у јуну 2022. године.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган се раније ове недеље, после недавних Путинових коментара о прекиду ватре, понудио да буде домаћин нових преговора. Међутим, аналитичари сматрају како нема неких великих шанси за обнављање таквих разговора у блиској будућности. 

Извор: Србија Данас/Index.hr/Пренео: В.М.