Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РУСИ ПРИНУЂЕНИ НА ПОВЛАЧЕЊЕ?! Украјинска тактика коришћења дронова и константног притиска на Москву можда уроди плодом!

28.08.2023. 10:31
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
Dron
Дрон / Извор: Профимедиа

Аеродроми око Москве више су пута били затворени последњих дана због украјинских напада дроновима

Руско министарство одбране објавило је у петак да су изнад Крима уништили 42 украјинска дрона, у недељи у којој је забележено више напада дроновима на Москву.

ОГРОМНА ПОБЕДА УКРАЈИНСКИХ СНАГА НА ЈУГОИСТОКУ! После жестоке борбе пробијена руска одбрана и ослобођене Роботине (ФОТО)

ОГРОМНА ПОБЕДА УКРАЈИНСКИХ СНАГА НА ЈУГОИСТОКУ! После жестоке борбе пробијена руска одбрана и ослобођене Роботине (ФОТО)

УКРАЈИНСКИ ДРОНОВИ ПОНОВО ИЗНАД МОСКВЕ! Усред ноћи нападнута руска престоница - огласило се МО

УКРАЈИНСКИ ДРОНОВИ ПОНОВО ИЗНАД МОСКВЕ! Усред ноћи нападнута руска престоница - огласило се МО

ДВОЈЕ ПОГИНУЛО У РУСКОМ РАКЕТНОМ НАПАДУ! Снажна канонада на украјинско село резултовала експлозијом и пожаром у фабрици

ДВОЈЕ ПОГИНУЛО У РУСКОМ РАКЕТНОМ НАПАДУ! Снажна канонада на украјинско село резултовала експлозијом и пожаром у фабрици

Девет летелица оборили су пројектилима, тврде, док су осталих 33 срушили електроничким путем. Осим дронова, Украјинци већ месецима користе и ракете модификованог совјетског ПВО система С-200. Москва је објавила да су ракетом система С-200 Украјинци покушали да нападну цивилне циљеве на тлу Русије, ипак, срушенису противваздушном одбраном.

Након украјинског напада дроновима у уторак и среду, у петак су поново обустављени летови с московских аеродрома Внуково и Домођедово. Напади дроновима око Москве забележени су и током викенда, тврде руски извори.

Аеродроми око Москве више су пута били затворени последњих дана због украјинских напада дроновима.

Руски гувернер Севастопоља Михаил Развожајев објавио је да је неколико дронова уништено изнад рта Херсонес код Севастопоља, седишта руске црноморске флоте. У четвртак су Украјинци објавили да су се припадници специјалних јединица искрцали на Крим и подигли украјинску заставу како би обележили други ратни Дан неовисности.

dron
дрон / Извор: Србија Данас

У овом рату забележена је рекордна употреба дронова у историји, означавајући промјену у тактици и технологији ратовања, анализира think thank Европско веће за спољне односе (Еуропеан Цоунцил он Фореигн Релатионс). Већ су кориштени у Вијетнаму, у рату на Косову, Афганистану, Ираку и другдје, али никад у овој мери. Дронови су битни јер софистицирани системи ПВО успешно неутралишу летелице с људском посадом. Угледни британски Royal Унитед Сервицес Институте процењује да Украјина губи 10.000 беспилотних летелица месечно.

Украјинци користе много врста дронова, од малих као што је Блацк Хорнет с распоном крила од 12 центиметра, до оних с распоном крила већим од 15 метара. Посебно важну улогу имају мањи, најчешће ротирајући дронови. Војни дронови, као што су турски Бајрактар ТБ2 или руски Орион, носе пројектиле за напад на трупе на земљи. Интензивно се користе такозвани дронови камиказе, беспилотне летелице за једнократну употребу који експлодирају кад досегну своју мету. У поседње време Украјинци их користе за нападе на Москву.

Специфичност овог рата је велики број цивилних дронова, на шта вероватно отпада већина украјинских дронова, јер су јефтини, доступни и једноставни за коришћење. Већином их производи кинески ЂИ. Фирма је службено обуставила продају Украјини и Русији неколико недеља након почетка рата, али њихови дронови, највише тип Мавиц, и даље су међу најтраженијим.

Dron
Дрон / Извор: Профимедиа/илустрација

Стални напади шаљу поруку Кремљу и Русима да би се рат могао вратити одакле је кренуо, у Русију. Руска војска већ сад је под притиском јер не може да заштити главни град, а ако се напади појачају, можда ће морати да појача заштиту Москве и других градова, па тако можда ослабити своје снаге у Украјини.

Дронови су лаке мете, јер лете ниско и полако, а обично нису направљени да избегну ПВО. Обају се мецима и ракетама, али и електрично, ометањем и прекидом везе између дрона и његовог оператера. Или пак хаковањем и преузимањем управљачке функције. Осим ваздушних беспилотних летелица, у Украјини се први пут користе беспилотна пловила и подморски беспилотни системи, као и копнени дронови, које многи не зову дроновима, него роботима.

Ваздушни напади дроновима дубоко у територији Русије интензивирани су откад је беспилотна летелица уништена изнад Кремља почетком маја. Током маја, Украјинци су гађали стамбена подручја главног града, док је у августу три дана гађана московска пословна четврт. Украјинци обично не преузимају одговорност за нападе на руске територије, а из Стејт Дипартмента су поручили да их они не подржавају.