Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РУСИ БЕЖЕ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА, СА НЕБА СТИЖЕ СИГУРНА СМРТ - Украјинци активирали злогласне касетне бомбе "БИЛО ЈЕ САМО ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА"

16.08.2023. 10:01
Пише:
Србија Данас/Слободна Далмација
Foto: Twitter/Printscreen/@clashreport
Фото: Twitter/Printscreen/@clashreport / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@clashreport

Два видео снимка уснимљена дроном приказују десетине Руса како беже низ пут.

Било је готово сигурно да ће руски гарнизон у окупираном Урожајну пасти. Нападајући у таласима од почетка јуна, украјинске снаге, укључујући све четири бригаде украјинског морнаричког корпуса, окружиле су Урожајне, мало насеље с пар стотина кућа распоређених дуж три паралелна друма север-југ, у јужној Доњецкој области.

РУСИЈА СТИЖЕ ДО ДУНАВА Послали дронове уз саму границу НАТО

РУСИЈА СТИЖЕ ДО ДУНАВА Послали дронове уз саму границу НАТО

ШОК ИЗЈАВА ЗА КИЈЕВ ИЗ БРИСЕЛА: Украјина може у НАТО ако уступи Русији део територије

ШОК ИЗЈАВА ЗА КИЈЕВ ИЗ БРИСЕЛА: Украјина може у НАТО ако уступи Русији део територије

"ХВАЛА НАШИМ БРАНИОЦИМА!" Спречен упад Украјинаца на територију Русије, откривено где су диверзанти покушали да се пробију

"ХВАЛА НАШИМ БРАНИОЦИМА!" Спречен упад Украјинаца на територију Русије, откривено где су диверзанти покушали да се пробију

- Поновно заузимање Урожајна било је само питање времена - оценио је независни Цонфлицт Intelligence Теам.

- Одбрамбене снаге настављају своју офанзиву, посебно у смеровима Мелитопоља и Берђанска. Постигле су успех у подручју Урожајне где учвршћују положај на освојеним границама - рекао је изасланик Главног штаба Украјине Андриј Ковалиов.

Урожајне је кључно руско упориште које се налази на почетку дугога пута, који, кроз долину реке Мокри Јали, води на југ према окупираном Мариупољу. Цели украјински корпус маринаца, којега чине четири бригаде, концентрисао се на првој линији овог фронта од око 15-ак километара, како би ојачао притисак низ долину реке Мокри Јали. Измењујући тенкове и оклопне камионе у брзим колонама, украјински маринци су осовину напредовања коритом реке Мокри Јали досад учинили једним од успешнијих кракова украјинске контраофензиве.

Док су напредовали источно и западно од Урожајна, Украјинци су Русима оставили само један излаз из места: пут Т0518, која води према југу у суседна два села. И када је исцрпљени руски гарнизон у потпуности или деломично почео да се повлачи у суботу и недељу, чинили су то пешице и усред бела дана, повлачећи се по отвореној цести и пољима уз магистралу.

Украјински дронови све су то пратили летећи изнад њихових глава и наводили на њих топовске батерије.

Два видео снимка уснимљена дроном, које је украјинско Министарство обране објавило у недјељу, приказују десетине Руса како се беже низ друм. У првом видеу, види се како топовска граната експлодира, бацајући војнике на тло. На другом снимку, украјински стрелци користе убојито касетно стрељиво, које је забрањено у већини земаља, али не у Русији, Украјини нити у САД. Стрељиво се састоји се од више мањих експлозивних подстрељива - бомбица - које засипају широко подручје након испуштања.

- Ово је само још један видео који доказује низак квалитет руских заповедних структура. Дати тако паничне наредбе за повлачење и допустити да властите трупе буду дословно уништене без заклона од мрака или неких возила само по себи је "мајсторска" класа неуспеха. Мало је вероватно да у Урожајну има живих руских војника - пише испод снимка. Снимак је геолоциран на путу јужно од Урожајна. Чини се да се војници повлаче према Старомлинивки.

Један руски блогер окривио је 37. мотострељачку бригаду јер није послала тенкове као подршку руској пешадији. Припадници бригаде такође су били пијани, тврди блогер. Други је блогер окривио Кремљ због смене заповедника 58. комбиноване армије, која надзире многе бригаде и пуковније у јужној Украјини.

Након Урожајна, наиме, следеће руско упориште на украјинском путу према Мариупољу су Завитне Бажање и Старомлинивка. Украјинске беспилотне летелице и артиљерија, већ две недеље циљају руске конвоје, системе за електронско ратовање и минобацачке посаде око Завитне Бажање.

Што се тиче убојите касетне муниције, руске снаге је користе од почетка свог ширег рата против Украјине, који је започео у фебруару 2022. Украјинци су први пут добили турске кластер бомбе крајем 2022, а овога су пролећа снабдевени и америчким пројектилима М483А1 ДПИЦМ за своје хаубице калибра 155 mm. Кад се користи против пешадије, амерички ДПЦИМ изазива велико крвопролиће и изузетно је смртоносан, што се види на последњим снимцима. Зависно од висине пројектила у тренутку избацивања, подручје његовог деловања може бити широко као фудбалски терен.

ДПЦИМ патрон је тежак око 46 килограма, након испаљивања се отвара и избацује своје потпројектиле, а сваки од њих може пробити више од 6,5 цм хомогеног оклопа. Већина производње ДПИЦМ патрона настала је између 1970-их и 1990-их.

Реч је о гранатама за хаубице 105 mm, 155 mm и 203 mm, као и топовске ракете 227 mm које се могу испаљивати из вишецевних ракетних бацача М270 и моћних високомобилних ракетних система ХИМАРС,.