Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УКРАЈИНЦИ НЕМАЈУ ЛЕКА ЗА ОВУ БОЉКУ! Руска ЗВЕР тешка 1,5 ТОНА потпуно ДЕСЕТКОВАЛА украјинску одбрану, војници УПОЗОРАВАЈУ: "Ако преживиш..." (ВИДЕО)

10.03.2024. 19:03
Пише:
Србија Danas/Index
Foto: Youtube/Printscreen/Military TV
Фото: Youtube/Printscreen/Military ТВ / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Military ТВ

Ново оружје пореметило стање на фронту

Русија је почела да користи моћну авио-бомбу која је десетковала украјинску одбрану и пореметила равнотежу на линијама фронта. Ово је учињено претварањем једноставног оружја из совјетског доба у летећу бомбу која је способна да створи кратер широк петнаест метара.

УЗБУНА У КИЈЕВУ! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА УКРАЈИНУ: Руски дронови камиказе ГАЂАЛИ два украјинска војна брода (ВИДЕО)Foto: X Printscreen/oruzjeonline

УЗБУНА У КИЈЕВУ! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА УКРАЈИНУ: Руски дронови камиказе ГАЂАЛИ два украјинска војна брода (ВИДЕО)

РУСИ НЕМИЛОСРДНО ТУКУ! Погођена зграда у Добропољу, има мртвих (ФОТО)sd

РУСИ НЕМИЛОСРДНО ТУКУ! Погођена зграда у Добропољу, има мртвих (ФОТО)

СРЕЋА И УПОРНОСТ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Чим је дрон приметио посаду ПВО Патриота, хиперсонични Искандер стигао и РАЗНЕО ГА! (ВИДЕО)Eksplozija

СРЕЋА И УПОРНОСТ РУСКЕ ВОЈСКЕ: Чим је дрон приметио посаду ПВО Патриота, хиперсонични Искандер стигао и РАЗНЕО ГА! (ВИДЕО)

Бомба се зове ФАБ-1500, оружје је тешко 1,5 тона, а скоро половина се састоји од експлозива. Баца се из борбених авиона са удаљености од 60-70 километара, изван домета већине украјинских противваздушних средстава. ФАБ-1500 је још један пример како Русија води рат у Украјини, правећи пустош пре него што покуша да заузме територију, пише Си-Ен-Ен.

Недавни снимци са линије фронта у региону Доњецка илуструју огромну снагу ових бомби, које су погодиле термоелектране, фабрике и небодере - места са којих Украјинци координирају своју одбрану.

ФАБ-1500 се води ка својој мети користећи систем навођења и преклопна крила која му омогућавају да клизи према њему. Џозеф Тревитик, који је писао о развоју бомбе за TheWarZone, каже да оружје „нуди нову и далеко деструктивнију опцију за удар за многе руске тактичке авионе, док такође помаже пилотима да се држе даље од непријатељске одбране“.

- Пре нас је гранатирала само артиљерија. Сада су Руси почели агресивније да нападају град и користе средства попут ФАБ-1500. Зашто користе то?Зато што наноси веома озбиљну штету. Ако преживиш, сигурно ћеш добити контузије. То прави велики притисак на морал војника. Не могу сви наши момци то да поднесу иако су мање-више искоришћени на ФАБ-500 до сада. ФАБ-1500 је пакао - рекао је војник украјинске 46. самосталне аеромобилне бригаде из града Краснохоривка за Си-Ен-Ен прошле недеље.

Масовна употреба ФАБ бомби код Авдијевке

Употреба ФАБ бомби постала је кључни елемент у руској офанзиви у региону Доњецка, посебно у пробијању украјинске одбране око Авдијевке, која је пала у фебруару.

- Пре и током битке за Авдијевку, стотине ваздушних бомби су лансиране у року од неколико дана. За само 48 сати, 250 је употребљено у правцу Авдијевке - рекао је портпарол украјинског ваздухопловства Јуриј Ихнат за Си-Ен-Ен.

ФАБ-1500 је најмоћнија у породици „глупих бомби” из совјетског доба које се сада прилагођавају у јефтину, али моћну ракетну верзију у фабрици у близини Москве. Џастин Бронк, виши научни сарадник на Ројал Јунајтед Сервисес Институту у Лондону, каже да је „производња клизних бомби уско грло, док Руси имају основни пакет експлозива у огромном броју“.

"Ситниш у поређењу са ценом пројектила"

Дакле, Руси имају веома јаку ватрену моћ којом могу да делују на фиксну одбрану, повећавајући украјинске жртве, иако још увек недовољно да суштински промене линију фронта.

- Ово није јефтина или брза трансформација, али је и даље много мање од милиона долара које кошта пројектил. То је ситница у поређењу са ценом пројектила - рекао је Ихнат за Си-Ен-Ен.

Руски војни блогери почели су да говоре о оружју прошлог септембра, када је тестирано на тачност. Телеграм канал Fighterbomber је приметио да је након много месеци покушаја и грешака, ФАБ-1500 по први пут тачно погодио своју мету на бојном пољу.

Fighterbomber, који је близак руској војсци и има скоро пола милиона претплатника, тврди да је новоразвијени комплет за клизање повећао домет бомби. Такође је тврдио да је ФАБ-1500 био прецизан до пет метара.

За неколико недеља украјински и руски извори говорили су о употреби огромне бомбе у Херсону на југу и Харкову на северу.

Фабрику бомби посетио и Шојгу

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Профимедиа

Затим, у јануару, руски министар одбране Сергеј Шојгу је виђен како обилази фабрику ЈСЦ Тацтицал Missiles Цорпоратион - великог произвођача оружја - у московској области, где су му приказана склопива крила развијена за бомбу. Компанија је саопштила да је развила "високо прецизну" муницију претварајући старе бомбе са слободним падом у оружје које би клизило до циља.

Директор фабрике је поносно известио Шојгуа да је продуктивност порасла за 40% од преласка на производњу 24/7. Бронк напомиње да се конвертоване ФАБ бомбе могу користити само против фиксних циљева, али у жестоком рату на истоку кључни украјински положаји су генерално познати Русима.

Руски авиони који шаљу ове бомбе нису нерањиви. Ваздухопловство Украјине тврди да је последњих недеља оборило неколико ловаца Су-34. Међутим, већина украјинске противваздушне одбране нема домет да може да погоди авионе удаљене 70 километара.

Проблеми за украјинску противваздушну одбрану

- Наша противваздушна одбрана је све јача, али још увек немамо довољно капацитета. Њихов циљ није само да погоде наше прве положаје, већ вођене клизаве бомбе лете даље иза наших бранилаца и погађају командна места, залихе, муницију и тако даље - рекао је Ихнат.

- Бомбардери Су-35 и Су-34 се не приближавају колико бисмо желели. Међутим, када бисмо имали више далекометне противваздушне одбране, могли бисмо да оборимо ове летелице даље од наших линија - додао је он.

Бронк каже да је развој клизећих бомби дао Русима могућност да ефикасније користе своју тактичку ваздушну моћ (за разлику од бомбардера дугог домета) након њихове ограничене улоге у првој фази рата. Он каже да је амерички Патриот практично једина одбрана која има домет да се супротстави овој претњи, али Украјинци имају ограничен број овог оружја. А ракете које користе Патриоте недостају због кашњења америчког Конгреса у усвајању даљег пакета војне помоћи Украјини.

Наизглед неисцрпне залихе

Украјински званичници, од председника Володимира Зеленског па наниже, готово свакодневно траже противваздушно оружје већег домета за одбрану Украјине од руске ваздушне претње. Борбени авиони Ф-16 које сада обучавају украјински пилоти вероватно неће летети изнад Украјине до друге половине ове године, али би могли да приморају руске борбене авионе да се држе подаље.

У међувремену, украјинске снаге на линијама фронта, посебно у Доњецку, биле су изложене тешким руским ваздушним ударима - понекад и више од 100 у једном дану.

Баш као што су Руси претходно интензивном артиљеријом збрисали украјинске положаје, сада користе наизглед неисцрпну залиху ових разорних бомби да оставе украјинске снаге без средстава за одбрану и без склоништа.

Извор: Србија Данас/Index/Пренела: Т.М.

}