Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТАЈНА НАЈНОВИЈЕ УКРАЈИНСКЕ КАМИКАЗЕ ЗАПРЕПАСТИЛА РУСЕ! Олупине летелице показале скривену немачку технологију (ФОТО/ВИДЕО)

09.02.2024. 16:00
Пише:
Србија Danas/Oružjeonline.com
Foto: X Printscreen/@Tibortibor15
Фото: X Printscreen/@Tibortibor15 / Извор: Фото: X Printscreen/@Tibortibor15

Украјинци проширили свој арсенал.

Украјинске трупе настављају да проширују домет дронова који се користе у сукобу са Оружаним снагама Русије. Неке дронове за Оружане снаге Украјине испоручује Запад, док се друге производе директно у Украјини.

Руси су приказали олупину нове млазне камиказа беспилотне летелице, коју је Украјина почела да користи против Руске Федерације, објавила је 7. фебруара америчка публикација TWZ, позивајући се на фотографије на друштвеним мрежама.

ЖЕСТОКИ УДАРИ РУСА: Борбе на фронту све интензивнијеRuski dron

ЖЕСТОКИ УДАРИ РУСА: Борбе на фронту све интензивније

"НАРЕЂУЈЕМ!" Зеленски потписао декрет који је мало ко очекиваоVolodimir Zelenski

"НАРЕЂУЈЕМ!" Зеленски потписао декрет који је мало ко очекивао

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ УКРАЈИНАЦА СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ: "Фронт пуца и НЕМА позитивне перспективе, ЗАВРШИЋЕ са много СМРТИ!" - официри признали АПСОЛУТНИ ДЕБАКЛ ukrajina

ЈЕЗИВА ИСПОВЕСТ УКРАЈИНАЦА СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ: "Фронт пуца и НЕМА позитивне перспективе, ЗАВРШИЋЕ са много СМРТИ!" - официри признали АПСОЛУТНИ ДЕБАКЛ

Публикација сугерише да је реч о најновијем дрону за напад, о коме има мало података. Није познато ни његово порекло, произвођач, нити његове тачне могућности тј. карактеристике. Међутим, фотографије нам дају увид у неке детаље о његовом дизајну и компонентама.

Међутим, ово још једном сигнализира све активнији украјински развој далекометних, једносмерних дронова за напад као средства за директније ангажовање Русије, примећује се у материјалу.

Још није јасно да ли се овај дрон срушио из разлога који нису повезани са електронским утицајем Руса, или га је оборио нека врста ПВО система Оружаних снага Русије. Труп беспилотне летелице је дугачак око 10 метара и обојен је црном бојом, делта крило има исти распон и боју са закривљеном предњом ивицом, а реп је забачен уназад.

Руски војни публицисти и блогери су сигнализирали да дрон има дрвену конструкцију са деловима од карбонских влакана и омотачем од фибергласа. Покреће га микротурбомлазни мотор П400-ПРО немачке компаније ЈетЦат, монтиран у репном делу и напајан кроз конформни усис ваздуха испод трупа.

Овај турбомлазни погон тежак је само око 3.6 килограма, има пречник нешто мање од 15 центиметра и има оцену потиска од 40 килограма. Често га користе хобисти у врхунским радио контролисаним макетама авиона и може се купити на интернету за између 10.000 и 12.000 долара, прецизира се у чланку.

Међутим, нису пронађени докази о постојању било каквог система навођења. Ово сугерише да се, као и многи други дронови, контролише аутономно помоћу аутопилота и погађа унапред одабрани скуп координата.

Међу крхотинама видљиви су и ударни елементи у облику лоптица. Отприлике, они су слични онима који се користе у високоексплозивној фрагментационој бојевој глави друге украјинске беспилотне летелице камиказе, УЈ-26 Беавер, са шрафовским дизајном компаније УкрЈет.

Истовремено, УкрЈет већ има своју беспилотну летелицу са млазним мотором, стелт УЈ-25 Skyline, који је адаптиран из наменске беспилотне летелице.

Невиђена експанзија украјинских дронова у току

Пре само два дана, руска ПВО је такође оборила млазни беспилотну летелицу Оружаних снага Украјине, коју руска војска никада раније није видела. Публикација је пропраћена одговарајућим фотографијама олупине.

Недавно смо писали како се Украјини тренутно производе много различитих модела дронова, када смо издвојили оне са највећим дометом. 

Тренутно, украјинска војска активно користи десетак различитих типова беспилотних летелица великог домета за гађање руских аеродрома, складишта горива, индустријских предузећа и других објеката који се налазе на извесној удаљености од границе са Украјином. 

Усред текућих руских прецизних удара на украјинске индустријске објекте, укључујући и оне који се користе за производњу беспилотних летелица, украјинска војска је принуђена да што више децентрализује производњу дронова.

Као резултат тога, постоји велики избор типова дронова које производе различите групе.

Према Волстрит Журналу, у Украјини се тренутно производе укупно 62 различите врсте дронова, укључујући, оне способне да носе терет до девет килограма експлозива. Украјина је јуче најавила планове за покретање масовне производње лутајуће муниције, која ће изгледати, за све намере и сврхе, идентично као руски дрон камиказа Ланцет.

Међутим, удари украјинских дронова у позадинским регионима Русије идаље немају значајан стратешки утицај на текуће битке на украјинским линијама фронта.

Извор: Србија Данас/Oružjeonline.com